Pred nami “krajša epizoda vročine”, pri sosedih že jasno, da bo tudi avgust vroč

Slovenija 02. Avg 202209:18 0 komentarjev
Vreme: vročinski val
Žiga Živulovič jr./Bobo

Čeprav je današnji dan bolj svež, bo že jutri spet začela pritiskati vročina. Tako nas čaka krajša epizoda vročine, ki se bo končala konec tedna, ko se bo vsaj malo osvežilo. Od temperatur avgusta je odvisno, ali bo to poletje podrlo še vedno rekordno poletje iz leta 2003. Medtem na Hrvaškem dolgoročna napoved kaže, da bo avgust pri njih nadpovprečno vroč s podpovprečno količino padavin, podobno pa bi lahko bilo tudi jeseni.

V noči na torek smo dočakali več kot dobrodošlo osvežitev in nekaj dežja. A vročina bo vnovič začela pritiskati že jutri. Medtem ko danes ne bomo presegli 30 stopinj Celzija, lahko krajšo epizodo vročine pričakujemo vse od jutrišnjega dne pa do konca tedna, je za N1 povedal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Konec tedna lahko pričakujemo osvežitev, ki ne bo znatna, a vseeno se bo vročina, ki se bo do petka stopnjevala, nekoliko omilila.

Letošnje poletje je, upoštevajoč junij in julij, ki sta že za nami, bolj vroče kot rekordnega leta 2003. Ampak kot je opozoril Gregorčič, je bil takrat zelo vroč tudi avgust, zato je od temperatur tega meseca odvisno, ali bo 2022 pristalo na prvem mestu najbolj vročih poletij. “Drugače pa si bo zagotovo prislužilo drugo mesto,” je dodal.

Kakšen bo preostanek poletja na Hrvaškem?

Meteorolog hrvaške javne radiotelevizije Zoran Vakula je objavil dolgoročno vremensko napoved, ki kaže, da bi lahko bil avgust pretežno topel s podpovprečno količino dežja. Podobno vreme bi se lahko nadaljevalo tudi jeseni in celo pozimi.

Kot je bilo mogoče sklepati po številnih suhih, večinoma sončnih in vročih dneh, je bil julij letos nadpovprečno topel tudi na Hrvaškem. “Po juliju in v marsičem še bolj ekstremnem juniju, je zdaj že mogoče reči, da se bodo napovedi o nadpovprečno toplem poletju uresničile. Napovedi za avgust namreč kažejo, da obstaja velika verjetnost za nadpovprečno mesečno povprečno temperaturo zraka,” je dejal meteorolog.

Najtopleje bo verjetno prav ta prvi teden meseca, v katerem se bomo morali prilagoditi na nov vročinski val, ki bi lahko škodoval zdravju. Ponekod na Hrvaškem bo zelo vroče že v četrtek, zagotovo pa konec tedna.

V drugem in četrtem tednu meseca se bo povečala verjetnost za več nestabilnih in manj toplih dni, ponekod bo temperatura zraka “le” povprečna. V tretjem tednu avgusta pa bi lahko beležili znatno odstopanje od večletnih povprečnih vrednosti temperature zraka na Hrvaškem, je dejal Vakula, ki je poudaril, da te napovedi niso take zanesljive in da so še možne spremembe.

Še bolj nezanesljive pa so napovedi padavin. A če bi se uresničile, to pomeni, da tudi Hrvate čaka pomanjkanje padavin.

Jeseni nadaljevanje vročine?

Sodeč po dolgoročnejših napovedih Hrvate tudi v prvem delu jeseni čaka pomanjkanje padavin. V večjem delu Hrvaške je povečana verjetnost za bolj deževen mesec le novembra, do takrat pa obstaja zmerna do celo velika verjetnost za toplejše mesece od povprečja.

“Napovedi za zimo so še manj zanesljive kot jesenske, dajejo pa upanje, da bo temperatura zraka glede na gospodarske obete precej visokih stroškov ogrevanja, to vsaj malo ublažila. A do takrat bo še nekaj analiz in napovedi – bolj podrobnih in zanesljivejših,” je še povedal Vakula za HRT.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!