Pred poslanci vendarle amandma, ki Zagovorniku namenja več denarja

Slovenija 21. Nov 202313:27 8 komentarjev
Miha Lobnik
Miha Lobnik (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Poslanci bodo vendarle obravnavali tudi amandma, ki ga je koalicija vložila po sporu Zagovornika načela enakosti in vlade zaradi zmanjšanja sredstev. Kljub temu da je amandma na odboru prejel podporo le enega poslanca, ga pred plenarno sejo ni treba vložiti ponovno, je pojasnila predsednica odbora Andreja Kert. Že v ponedeljek pa se je na poslance znova obrnil tudi Zagovornik in ponovno odgovoril na nekatere očitke. Jih je tokrat le prepričal?

Urad zagovornika načela enakosti, ki ga vodi Miha Lobnik, je pred dnevi javno opozoril, da mu vlada jemlje obljubljeni denar za leto 2024, in sicer 220 tisoč evrov. Lobnik je potezo obsodil z ostrimi besedami, da želi vlada s tem “utišati tistega, ki se zavzema za pravice šibkejših”.

Zagovornik se je nato obrnil na poslance in jih pozval, naj z amandmajem preprečijo “nedopusten poseg vlade v delovanje neodvisne institucije”. Poslanci koalicije so amandma vložili, a ga na odboru za finance niso podprli. Zanj je glasoval le poslanec SD, poslanec Levice se je vzdržal, vseh sedem poslancev Svobode pa je glasovalo proti.

Predsednica odbora: Amandmaja ni treba vložiti na novo

Med sejo državnega zbora, na kateri poslanci obravnavajo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, je predsednica odbora za finance Andreja Kert (Svoboda) pojasnila, da so na odboru poslanci odločali le o tem, ali amandma na spremembe proračuna za prihodnje leto podpirajo. Poudarila je, da tega amandmaja pred plenarno sejo zdaj koaliciji ni treba vložiti na novo, ampak v obravnavi ostane že vložen amandma.

“V Gibanju Svoboda menimo, da Zagovornik nima osnove za povečanje sredstev. Glede na podatke, ki smo jih dobili od ministrstva za finance, Zagovorniku namreč letos ni uspelo niti porabiti vsega denarja, ki ga ima na razpolago. To odstopanje ni majhno,” je rekla Kert. Natančnejšega pojasnila, kakšno je to odstopanje, ni podala.

poslanska skupina Svoboda
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanka Kert je prepričana, da bi moral zagovornik v svojem proračunu poiskati rezerve. “Vsekakor pa se sredstva ne zmanjšujejo pod vrednost, ki jo je letos porabil za svojo dejavnost. Mislim, da ima še celo nekoliko več,” je dodala. Iz njenih besed je mogoče sklepati, da državni zbor amandmaja ne bo podprl.

Kert je tudi poudarila, da je bil organ ustanovljen z namenom, da ima štiri ali pet zaposlenih in z 200.000 evri, do danes pa je zabeležil “nenormalno rast”. Na drugi strani je po njenih besedah treba opraviti primerjavo s sredstvi, vlogo in nalogami državne revizijske komisije, računskega sodišča … “Podpora mora biti, je pa hkrati potrebna tudi razumnost,” je poudarila predsednica parlamentarnega odbora za finance.

Lobnik: Poplave ne morejo biti izgovor, saj je reze vlada potrdila že mesec pred tem

Preden so poslanci začeli obravnavo proračunskih dokumentov, pa jim je Zagovornik poslal pismo, v njem pa odgovoril na nekatere navedbe.

Lobnik je poudaril, da je njegov urad za odpravo posledic poplav sam prispeval toliko kot vsi drugi organi. O tem pa je v posebnem dopisu obvestil ministra za finance.

Izpostavil je, da so bili rezi Zagovornikov sredstev načrtovani že junija 2023, vlada pa jih je potrdila ob prvem razrezu proračuna 10. julija. “To je štiri tedne pred poplavami in zato ne more predstavljati s tem povezanih razlogov za zmanjševanje sredstev, saj so se poplave zgodile šele avgusta,” je poudaril Lobnik.

Miha Lobnik
Žiga Živulović jr. /BOBO

Odgovoril je tudi na očitke, da ni porabil vsega denarja, ki ga ima na razpolago letos. “Delo na projektih Zagovornika se večinoma izteka v novembru, računi za opravljeno delo pa v teh dneh šele prihajajo k Zagovorniku. Zato ne morejo biti vključeni v pregled porabe do konca oktobra 2023.”

Lobnik je še razložil, da je bil organ ustanovljen na zahtevo direkcije Evropske unije. Sprva je bila Slovenija večkrat deležna kritik javnosti, Sveta Evrope in Evropske komisije zaradi prenizkega števila zaposlenih in premajhnih finančnih sredstev, je dodal. Vendar se je to z rastjo urada spremenilo, zdaj njegovo delo mednarodne institucije ocenjujejo pozitivno ter slovenski model večkrat postavijo za vzgled.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje