Olena Zelenska: Vsak Ukrajinec pri vas doživlja toplo slovensko zgodbo

Slovenija 23. Feb 202316:14 > 17:49 14 komentarjev

Dan pred prvo obletnico začetka vojne v Ukrajini je v predsedniški palači potekal dogodek v znak podpore napadeni državi. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na dogodek poleg visokih gostov povabila tudi Ukrajince in Ukrajinke, ki so po začetku vojne pribežali v Slovenijo. "Te vojne niste želeli ali začeli vi, ki ste pribežali v Slovenijo," je dejala predsednica v nagovoru. Zbrane je v videonagovoru pozdravila tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalci v predsedniški palači gostila osrednji dogodek ob prvi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino. V predsedniško palačo je poleg visokih gostov iz domače in tuje politike, med katerimi je bil ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taranov, povabila tudi Ukrajince in Ukrajinke, ki so po začetku vojne pribežali v Slovenijo.

Preberite še: Po letu krvavih bojev v Ukrajini: razbita predstava o vsemogočni ruski vojski

Zbrane v predsedniški palači pa je v posnetem nagovoru pozdravila tudi soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska, ki se je Sloveniji najprej zahvalila za vso pomoč. “Takoj ste začutili, da ko se na svetu pojavi agresor, ki pobija civilno prebivalstvo, se enostavno ne smeš obrniti stran,” je dejala ukrajinska prva dama in opozorila, da lahko krivico doživi prav vsak.

Zelenska je spomnila na humanitarno in drugo pomoč iz Slovenije. Zahvalila se je za sprejem več kot osem tisoč ukrajinskih beguncev in sirot, za medicinsko pomoč in izobraževalne programe. Kot je še dodala, doživlja vsak Ukrajinec, ki je danes v Sloveniji, svojo toplo slovensko zgodbo. “V intervjujih me sprašujejo, ‘Kaj je mogoče storiti za Ukrajino?’ Slovenija je že odgovorila na to vprašanje: ne smemo biti brezbrižni,” je videonagovor sklenila Zelenska in se še enkrat zahvalila Slovencem za vso pomoč.

Predsednica Pirc Musar ukrajinskim beguncem: Te vojne niste želeli vi

V nagovoru je slovenska predsednica poudarila, da vojna ni bila izzvana. “Te vojne niste želeli ali začeli vi, ki ste pribežali v Slovenijo. To je vojna, ki so si jo zaželeli posamezniki pod vodstvom Putina in njegovega režima, prepričani, da s tem branijo interese svoje države. Toda o tem, kaj so pravzaprav ti interesi, svojih prebivalcev niso vprašali,” je dejala Pirc Musar.

Pri tem je poudarila, da je večina tistih, ki se vojskujejo tako na ruski kot ukrajinski strani, mladih ljudi. “Kaj bi ti ljudje bili čez deset ali petnajst let, če ne bi bilo te vojne? Tega ne bomo vedeli nikoli,” je v svojem govoru dejala predsednica republik in dodala, da mladi lahko ob pravih okoliščina dajo družbi veliko. Spomnila je na mlade ukrajinske glasbenike in glasbenice iz mladinskega orkestra, ki so po izbruhu vojne -tudi s pomočjo Slovenskega mladinskega orkestra- pribežali v Slovenijo. Kot je dejala, ti mladi glasbeniki niso le ambasadorji svoje države, ampak so tudi opomnik, da je vojna predvsem poraz človeške družbe in civilizacije.

Predsednica je pred dogodkom obiskala tudi begunke in begunce v nastanitvenem centru v Postojni. “Ko poslušaš njihove zgodbe, se zavedaš, kako prav je, da ljudem v stiski pomagamo,” je povedala Pirc Musar in se zahvalila vsem, ki pri oskrbi beguncev pomagajo. Kot je še povedala, je v Postojni govorila tudi z otroki. “Rekla sem jim: danes, ob tej grozljivi obletnici, lahko vsi skupaj jočemo. Jutri naj bo za te otroke ponovno dan za smeh in veselje,” je dejala predsednica.

nataša pirc musar, proslava ob obletnici vojne
Boštjan Podlogar /BOBO

Pirc Musar je v nagovoru povedala še, da kot političarka terja, da se vojna ustavi in da Ukrajina dobi suverenost in možnost odločanja o svoji prihodnosti, kar ji omogoča tudi Ustanovna listina Združenih narodov. “Cilj mora biti sklenitev celovitega, pravičnega in trajnega miru v skladu z načeli Ustanovne listine ZN,” je bila jasna slovenska predsednica. Zagotovila je še, da Slovenija ostaja zavezana Ukrajini.

V nadaljevanju je povabljene nagovoril še ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taranov, zbrani pa so lahko prisluhnili tudi nastopom mladih ukrajinskih glasbenic in osebnim zgodbam beguncev.

Slovenska karitas je za humanitarno pomoč prizadetim z vojno v Ukrajini v prvem letu zbrala skoraj 3,4 milijona evrov in v sodelovanju s Karitas Spes Ukrajina od 5. marca lani v Ukrajino poslala 29 humanitarnih pošiljk s 416 tonami materialne pomoči, predvsem hrano, vodo, higienske potrebščine, sanitetni in medicinski material ter zdravila. Ostala zbrana sredstva so nakazali za izvedbo humanitarnih projektov Karitasa v Ukrajini, so danes sporočili iz Slovenske karitas. Celotna mreža Caritas Internationalis je skupaj posredovala 135 milijonov evrov za pomoč v Ukrajini in beguncem v sosednjih državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje