Premier Golob in Fajon skupaj letela v Bruselj, o Švarc Pipan “niti besede”

Slovenija 01. Feb 202413:40

Predsednik vlade Robert Golob in predsednica stranke SD ter zunanja ministrica Tanjo Fajon na poti v Bruselj nista "niti besede" spregovorila o usodi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Kot je dejal premier, se bodo debate o tem nadaljevale, ko se vrnejo v Slovenijo.

Premier Robert Golob in predsednica stranke SD ter zunanja ministrica Tanjo Fajon sta danes skupaj letela v Bruselj, kjer poteka izredni vrh voditeljev držav članic EU.

Na letalu pa predsednik vlade Golob in Fajon naj ne bi govorila o usodi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. “Ne. Niti besede. Niti besede o tem,” je po prihodu v Bruselj na vprašanje novinarjev, ali sta z ministrico Fajon govorila tudi o tem, dejal premier.

Dodal je, da sta se s Fajon o zadevi “dovolj pogovarjala včeraj” in da se bodo debate glede Švarc Pipan nadaljevale ob vrnitvi v Slovenijo. Takrat se bo premier znova sestal z obema stranema, pri tem pa pričakuje dodatna pojasnila, od ministrice pa, da navedbe podkrepi z dokazi. “Želim jih v najkrajšem možnem času. Ko pojasnila prejmem, bom razpravljal o tem oziroma sprejemal odločitve,” je tudi pojasnil.

V SD so Švarc Pipan v minulih dneh pozvali k odstopu, po neuradnih informacijah N1 pa bodo zaradi “javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena” še v tem tednu začeli tudi postopek tudi izključitve Švarc Pipan.

“Najhuje bi bilo, če bi odreagiral prehitro”

Izjave Fajon, da bi neupoštevanje poziva stranke SD, da mora ministrica oditi, skrhalo odnose med koalicijskimi partnericami, Golob ni neposredno komentiral, je pa v odgovoru izpostavil, da “ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice”. Dodal je še, da je bil prisoten med soočenjem SD in Švarc Pipan in da je bilo “zoprno”.

Ob koncu je dejal, da si želi pred končno odločitvijo pridobiti čim več podatkov, saj da bi bilo najhuje, če bi se odzval prehitro, nato pa bi se izkazalo, da so obtožbe, ki jih je izrekla Dominika Švarc Pipan, resnične.

Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“Hude obtožbe” Švarc Pipan in pozivi SD k razrešitvi

Premier je uradni predlog Socialnih demokratov za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan prejel v torek. Od takrat se je, kot je dejal včeraj, večkrat sestal z vsemi političnimi akterji zgodbe in bil navzoč tudi na nekaterih njihovih soočenjih. Po nekaterih informacijah naj bi se premier sestal s predsednico SD Tanjo Fajon, nato še s Švarc Pipan in tudi z obema skupaj.

Od torka so premierja v SD večkrat pozvali, naj, če Švarc Pipan ne bo odšla sama, predlaga njeno razrešitev. Švarc Pipan namreč kljub pozivu svoje stranke vztraja na čelu pravosodnega ministrstva, saj da želi razčistiti, kaj se je res dogajalo. Včeraj je pred sejo vlade Švarc Pipan dejala, da je iz dokumentacije o nakupu sodne stavbe na Litijski v Ljubljani mogoče razbrati, da je šlo “za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi”. Golob je obtožbe označil za “hude”.