Katere dokumente je pravosodna ministrica prinesla na sestanek s premierjem?

Slovenija 30. Jan 202417:26 > 31. Jan 2024 06:27 23 komentarjev
Dominika Švarc Pipan, Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Sinočnji večerni pogovor premierja Roberta Goloba in pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan naj bi prinesel odgovor na vprašanje, ali bo morala ministrica zapustiti vladne vrste ali bi lahko še vsaj nekaj časa ostala na položaju. Sestanek je potekal stran od oči javnosti, več o njem pa naj bi razkrili danes. So pa na ministrstvu v zadnjih dneh brskali po dokumentih; po besedah naših virov naj bi našli kar nekaj takšnih, ki kažejo vsaj na "opustitev dolžne skrbnosti" pri sklepanju različnih poslov.

Po ponedeljkovem soglasnem pozivu predsedstva Socialnih demokratov, naj ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki sodi v kvoto SD, zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti odstopi, se je ministrica v torek zvečer sestala s premierjem Robertom Golobom. Srečanje je potekalo stran od oči javnosti, tako ministrica kot predsednik vlade pa sta se po njem zavila v molk. Informacije o tem, kaj sta se dogovorila, je tako mogoče pričakovati danes.

Predsednica SD Tanja Fajon je sicer v N1 STUDIO izrazila pričakovanje, da bo premier spoštoval odločitev predsedstva njene stranke. Da bo torej tudi on ministrico Švarc Pipan pozval k odstopu ali pa bo, če ne bo pripravljena sama zapustiti vlade, državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Pred današnjim vrhom parlamentarnih strank o projektu JEK2 je predsednik vlade Robert Golob dejal, da ga je Tanja Fajon obvestila o odločitvi predsedstva Socialnih demokratov. Dodal je, da je z ministrico za pravosodje v stiku in da čaka, kako se bo sama odločila.

Po besedah naših virov je premier pred večernim sestankom pričakoval, da mu bo ministrica za pravosodje na njem bodisi sporočila, da odstopa z ministrskega položaja, bodisi navedla zelo tehtne razloge, zakaj tega (še) ne namerava storiti. A naj bi po naših neuradnih informacijah premier na nadaljnji obstanek Švarc Pipan na ministrskem položaju pristal le, če bo ta prišla z jasnimi dokazi, kdo je kriv za sporni nakup sodne stavbe, in z utemeljitvijo, da bi njeno vztrajanje omogočilo razjasnitev zgodbe. V Gibanju Svoboda naj bi namreč prevladovalo stališče, da zgolj zamenjava ministrice, ne da bi razčistili sporni posel, ni dovolj, temveč omogoča, da se nepravilnosti dogajajo še naprej.

Če pa ministrica Švarc Pipan na večernem pogovoru premierju ne bi sporočila, da odstopa, niti svojega vztrajanja na položaju ne bi pospremila z jasnimi dokazi o krivcih za sporni nakup sodne zgradbe, naši viri pričakujejo, da bo predsednik vlade predlagal njeno razrešitev z ministrskega mesta.

Premier Robert Golob je v včerajšnjem odgovoru na poslansko vprašanje opozicijske SDS o nadaljnji usodi pravosodne ministrice sicer poudaril, da se nihče, niti ministrica Švarc Pipan, ne more izogniti objektivni odgovornosti. “Prepričan sem, da je ta projekt izjemno, izjemno problematičen,” je dejal in zagotovil, da zadeve ne bodo pometli pod preprogo.

Po njegovih ponedeljkovih navedbah je že dvakrat zahteval poročilo ministrice o nakupu, a mu še ni uspelo dobiti podatka, kdo je projekt izbral, “ker glavni problem je izbor projekta”.

Predsednik vlade je še ocenil, da je šlo pri nakupu stavbe na Litijski cesti za zelo premišljeno dejanje skupine oseb, ki so imele v rokah aparat ministrstva za pravosodje.

“Kako je mogoče, da trije, štirje ljudje na tretjem nivoju ministrstva take projekte porinejo naprej skozi državno upravo in projektu dajo etiketo, da je z njim vse v redu?” se je vprašal.

Na pravosodnem ministrstvu brskali po dokumentih. Kaj so našli?

Na pravosodnem ministrstvu so se sicer po informacijah N1 v zadnjih dneh lotili temeljitega pregledovanja poslov, sklenjenih v tem mandatu, in torej ne le spornega nakupa sodne stavbe. Med dokumenti, ki so jih zbrali doslej, naj bi zasledili tudi nekatere, ki bi lahko bili obremenjujoči in naj bi kazali vsaj na opustitev dolžne skrbnosti. Mnogi zapisniki in drugi dokumenti so po besedah naših sogovornikov nepodpisani, kot pravijo, je bil zlasti previden vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček – njegovega podpisa naj tako rekoč ne bi našli nikjer.

Starček je na pravosodno ministrstvo prišel nekaj dni pred koncem tretje Janševe vlade, pred tem je bil namestnik generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča in tudi sopodpisan pod sporno kazensko ovadbo v aferi slovenski Watergate, ki jo je tožilstvo, kot je znano, zavrglo. V preteklosti je bil tudi podpredsednik odbora SDS za izobraževanje.

Nad investicijskimi posli naj bi sicer bdel in s Starčkom sodeloval nekdanji generalni sekretar pravosodnega ministrstva Uroš Gojkovič, sicer član SD. Nanj so bila, kot je zatrjevala ministrica, prenesena tudi vsa pooblastila za sporni nakup sodne stavbe, kar ga je tudi odneslo s položaja.

Nekatere dokumente, ki so jih v zadnjih dneh zbrali na pravosodnem ministrstvu, naj bi Dominika Švarc Pipan tudi prinesla na večerni sestanek s premierjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje