Cene vrtcev: ”Dvig nima osnove prav v ničemer”

Slovenija 20. Feb 202315:44 1 komentar

Napovedano zvišanje cen vrtcev je predsednik vlade Robert Golob pospremil z besedami, da dvig za več kot 14 odstotkov nima utemeljene osnove. "Govoriti o tem, da je 17-odstotni dvig cene vrtcev potreben zaradi mizernih plač in tudi manjšega dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki se jim je plača nominalno dvignila za 12 odstotkov, niti ni zavajanje, ampak norčevanje s strani tistih, ki to govorijo," je poudaril in dodal, da so na pristojnem ministrstvu mestne občine, ki so ali pa napovedujejo dvig cen vrtcev, pozvali, naj posredujejo izračune, ki to utemeljujejo.

Predsednik vlade Robert Golob je v parlamentu odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanka NSi Iva Dimic je naslovila vprašanje o ukrepih, ki jih bo vlada predlagala, da se nedavni dvig stroškov dela, cen hrane in energentov v vrtcih ne bo prelevil zgolj na starše in občine. Premier Golob je odgovoril, da je 101 občina dvignila ceno vrtcev, še preden je njegova vlada prišla na oblast, pa se o tem v javnosti ni govorilo. “Do danes jih je v tem letu dvignilo 25 od 200,” je dejal in poudaril, da med njimi ni največjih mestnih občin – razen celjske.

”Nekatere niso dvigovale cen vrtcev od leta 2019 dalje. Zakaj ne? Zato, ker je to izključno v domeni občinskih mestnih svetov in županov, nikakor pa ne vlade.”

Preberite še: Premier Golob: Tisti z bistveno več premoženja bodo pošteno plačali davke

Ob tem je izpostavil, da je vlada v pričakovanju energetske draginje že lani dvignila povprečnino občin za osem odstotkov. “Povprečnina se je dvignila za osem odstotkov. Dvig cen vrtcev za 14 ali 17 odstotkov nima nobene osnove v plačah vzgojiteljic ali njihovih pomočnic,” je dejal premier, ki meni, da tolikšen dvig cen vrtcev “nima osnove prav v ničemer”.

“Govoriti o tem, da je 17-odstotni dvig cene vrtcev potreben zaradi mizernih plač in tudi manjšega dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki se jim je plača nominalno dvignila za 12 odstotkov, niti ni zavajanje, ampak norčevanje s strani tistih, ki to govorijo,” pri čemer je poudaril, da ne govori neposredno o poslanki Dimic, ampak o “konkretnih županih in mestnih svetih, ki so to lansirali”. Poudaril je, da so na pristojnem ministrstvu mestne občine, ki so ali pa napovedujejo dvig cen vrtcev, pozvali, naj posredujejo izračune, ki to utemeljujejo.

“Verjemite, da bomo z velikim veseljem te kalkulacije pregledali in vas na odboru z njimi z veseljem seznanili,” je napovedal.

Golob je ob tem še spomnil, da ima 30 odstotkov otrok brezplačen vrtec, ker ga zanje plača država. Pri tem gre denimo za drugega ali tretjega otroka, je pojasnil. Prag za izračun upravičenosti do socialnih transferjev na področju otroških dodatkov se po navedbah predsednika vlade februarja sicer dviguje, zaradi česar bo marsikdo od staršev, ki plačujejo vrtec, dobil višji dodatek. Za deset odstotkov pa bodo marca dvignili tudi višino otroških dodatkov.

O predlogu poslanke, da državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o njegovem odgovoru, bodo poslanci odločali v torek v okviru glasovanj.

Preberite še: Mesec: Vrtci bi morali biti zastonj, a treba je dati številke na mizo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje