Tina Gaber prvič gostila soproge tujih predstavnikov

Slovenija 03. Apr 202320:57
tina gaber
@vladaRS/Twitter

Ob robu obiska vladnih predstavnikov iz Severne Makedonije so se partnerke in soproge premierjev ter ministrov odpravile v Dom upokojencev Kranj. To je bil prvi spremljevalni dogodek, ki se ga je udeležila partnerka slovenskega premierja Tina Gaber.

Slovenijo je skupaj s svojimi ministri obiskal predsednik makedonske vlade Dimitar Kovačevski, ki ga je na Brdu pri Kranju gostil slovenski premier Robert Golob. Ob robu srečanj ministrov in premierjev obeh držav pa se je odvijal tudi tako imenovani “damski program”, ki se ga je prvič udeležila tudi partnerka slovenskega premierja Tina Gaber.

Skupaj s soprogo makedonskega predsednika vlade Eleno Kovačevsko in soprogo makedonskega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Andrijano Nikolovsko je obiskala Dom upokojencev Kranj. Kot piše na vladnem Twitter profilu, so jim tam predstavili delovanje doma, stanovalci pa so pripravili kulturni program.

Da je to prva udeležba Tine Gaber v “damskem programu”, ki se pogosto odvija ob diplomatskih obiskih, so nam potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

Zanimanje za premierjevo partnerko je sicer v javnosti precejšnje. Prvič so ju skupaj opazili konec lanskega leta, premier pa jo je uradno predstavil na proslavi ob kulturnem prazniku. Svoje zasebnosti Golob dalj časa ni želel komentirati, medijski molk o tem pa je prekinil prejšnji teden v oddaji Preverjeno na POP TV. V intervjuju je povedal, da s Tino Gaber živita skupaj od decembra lani, z njima pa sta tudi dva od Golobovih treh otrok.

Premierjeva partnerka se je udeležila tudi nekaterih sestankov v prostorih vlade. Iz objav na vladni spletni strani je razvidno, da je marca sodelovala na dveh srečanjih, ki jih je z zagovorniki živali pripravila državna sekretarka v premierjevem kabinetu Maksimilijana Polak. Premier Golob je za POP TV zavrnil, da bi šlo pri sodelovanju njegove partnerke v vladni delovni skupini za pravice živali za konflikt interesov.

Kot je navedel, so se s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vnaprej posvetovali, na kakšen način naj posvetovanja izpeljejo, da ostanejo znotraj zakonskih okvirov. Na KPK pa so za N1 povedali, da uradnega vprašanja iz kabineta predsednika vlade o tej zadevi niso prejeli. Dopustili so možnost, da so se predstavniki vlade o omenjeni temi s sodelavci komisije pogovarjali na katerem koli od usposabljanj, ki jih izvajajo.

Iz odgovorov kabineta predsednika vlade na naše vprašanje za kakšno posvetovanje s KPK je torej šlo, pa je bilo mogoče zaključiti, da konkretnega primera sodelovanja premierjeve partnerke Tine Gaber v delovni skupini za pravice živali kabinet pri članih KPK niti neuradno ni preverjal.

Je pa predsednik vlade po besedah njegovih sodelavcev nekomu od zaposlenih v kabinetu naročil, naj preuči doslej objavljena priporočila in pojasnila Komisije za preprečevanje korupcije, ki se nanašajo na delovanje partnerjev politikov, in navedbe predstavnikov KPK na jesenskem usposabljanju zaposlenih v kabinetu. Iz mnenja tega zaposlenega, ki ga je ustno prenesel predsedniku vlade, pa je Robert Golob nato razbral, da pri omenjenem udejstvovanju njegove partnerke ne gre za konflikt interesov

Po premierjevem razkritju nekaterih podrobnosti v odnosu s Tino Gaber in njenim pojavljanjem na sestankih so se pojavila vprašanja, ali v Sloveniji dobivamo prvo damo po ameriškem vzoru. Predvsem zato, ker nova partnerka premierja kaže velike ambicije, da bi prek politične moči partnerja vplivala na politične procese, predvsem s področja zaščite živali in zdrave prehrane. V kabinetu predsednika so nam pojasnili, da Tino Gaber trenutno nazivajo “partnerka premierja.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.