Pri posebni vrsti pokojnin se zapleta: zakaj traja tako dolgo

Slovenija 08. Mar 202410:16 2 komentarja
ZPIZ
Foto: Bobo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je pojasnil, zakaj odločanje o pravici do zagotovljene vdovske pokojnine traja toliko časa.

Z uveljavitvijo novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N) so nekatere vdove in vdovci pridobili možnost uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine. Vloge za priznanje te pravice so na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje začeli prejemati že pred koncem lanskega leta, do zdaj pa so jih prejeli skoraj 9.000.

Vlagatelji, ki pričakujejo čimprejšnjo odločitev, se obračajo na zavod z vprašanji, zakaj še niso izdali odločbe. Zavod ob tem poudarja, da je bil zakon v uradnem listu objavljen 27. decembra lani, uporabljati pa se je začel 1. januarja letos, le nekaj dni kasneje, besedilo zakona pa, da je vsebinsko zelo zapleteno.

Možnost uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine imajo namreč tudi tisti upokojenci, pri katerih pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine še niso bili ugotovljeni, pa tudi tisti upokojenci pri katerih niso bili ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine (in imajo lastno pokojnino). Obstajajo tudi primeri, ko se še ni ugotavljala pokojninska doba umrlega. Vse to po navedbah zavoda predstavlja zahtevnejše postopke.

Med okoliščine, ki vplivajo na trajanje postopkov, sodi tudi morebitno prejemanje tuje pokojnine.

Dodali so, da so za izvedbo nekaterih preteklih sprememb zakona dobili šestmesečni rok, pa je šlo za manjše število zadev in tudi bistveno manj zahtevne zadeve.

Zavod sicer ocenjuje, da bo skoraj ena tretjina vseh doslej vloženih zahtev negativnih. Zahtevke so namreč vlagali tudi tisti, katerih lastna ali vdovska pokojnina presega znesek 748,27 evra na mesec ali pa ta znesek presegajo tudi z upoštevanjem tuje pokojnine. Mnogi so si namreč napačno razlagali, da jim je zagotovljena vdovska pokojnina poleg tega, kar že prejemajo.

Ob tem na zavodu še poudarjajo, da je reševanje teh zahtevkov med prioritetami zavoda, ter da bodo pri odločanju upoštevali zakonsko določbo, po kateri zagotovljena vdovska pokojnina vdovi ali vdovcu pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve. Torej datum odločitve o tej pravici ne bo vplival.

Stranke ob tem pozivajo k odzivnosti na morebitne pozive zavoda za dopolnitev dokumentacije ali predložitev dokazil.

Preberite, kdo je upravičen do zagotovljene vdovske pokojnine. Preberite tudi, koliko regresa bodo letos dobili upokojenci in kdaj so datumi izplačil pokojnin v letu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje