Arso opozarja na močno burjo na Primorskem, ponekod že sneži

Slovenija 25. Feb 202310:39 > 22:31 0 komentarjev
Sneg Pragersko
Promet.si

Po prvih znakih pomladi se danes ponoči znova vrača zimsko vreme s snegom in močnim vetrom. Ta bo največ težav povzročal na Primorskem, kjer bodo sunki burje v nedeljo dosegali hitrosti do 120 kilometrov na uro. Agencija za okolje je za ta del izdala oranžno opozorilo, za preostali del pa rumeno. Meja sneženja se bo ponoči spustila do nižin, v nekaterih krajih na Štajerskem in Koroškem pa že sneži.

Sobota se je po večini države začela z občasnim dežjem in oblačnim nebom, vendar se bodo marsikje že v nedeljo zbudili v popolnoma drugačno kuliso. Ponoči se bo meja namreč sneženja spustila do nižin, kaže napoved Agencije RS za okolje.

Na vzhodu države je v soboto zvečer že začelo snežiti. Darsove kamere so prve snežinke posnele denimo v Pernici, Pesnici, Črni na Koroškem in na Pragerskem.

Sneg Pernica Sneg Pernica
Promet.si
sneg, črna na koroškem sneg, črna na koroškem
Promet.si
Sneg Pesnica Sneg Pesnica
Promet.si

V nedeljo se bo ponekod v zahodni Sloveniji delno zjasnilo, vendar pa bo zapihala močna burja. Ta se bo čez dan krepila in bo najmočnejša v nedeljo popoldne in v ponedeljek zjutraj. Po napovedih Arsa bodo najmočnejši sunki dosegali hitrosti do 120 kilometrov na uro. Zaradi močne burje velja v nedeljo za Primorsko oranžno opozorilo, za preostali del države pa rumeno.

Kot je dopoldan za N1 povedal dežurni vremenoslovec Janez Markošek, bo začelo snežiti sredi noči. “Najprej bo začelo snežiti na severu države, vendar lahko največ snega pričakujejo na Kočevskem,” je povedal. Vendar sneženje ne bo trajalo prav dolgo, saj bo proti jutru že ponehalo. V nedeljo lahko nekaj posameznih snežink še pričakujejo na jugu države.

Kot kaže, pa točna višina snežne odeje še ni povsem gotova. Vremenoslovec Blaž Šter je na Twitterju zapisal, da lahko na jugovzhodu države pade od 5 do 50 centimetrov snega, saj se napovedi še vedno precej razlikujejo. “Odvisno od lege in jakosti ciklona nad severnim Sredozemljem,” je opozoril Šter.

V nedeljo se bo ponekod v zahodni Sloveniji delno zjasnilo, vendar pa bo zapihala močna Burja. Ta se bo čez dan krepila in bo najmočnejša v nedeljo popoldne in v ponedeljek zjutraj. Po napovedih Arsa bodo najmočnejši sunki dosegali hitrosti do 120 kilometrov na uro. Zaradi močne burje velja v nedeljo za Primorsko oranžno opozorilo, za preostali del države pa rumeno.

Kot je povedal Markošek, bo v ponedeljek burja oslabela in v sunkih ne bo več presegala hitrosti nad 100 kilometri na uro, vendar bo vetrovno vse do četrtka. Vetrovno bo tudi drugod po državi.

Prometno informacijski center za državne ceste je v soboto zvečer sporočil, da ponekod v Sloveniji že sneži in da so na cestah posipne in plužne skupine. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Preberite še: Rdeče opozorilo za hrvaško obalo: pihala bo orkanska burja

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!