Priljubljeni ptič Nande znova zaprt. Bo do obiska pri papežu na prostosti?

Magazin 28. Feb 202317:42 3 komentarji
Nande in Nina v karanteni
Janez Cetin/Facebook

Priljubljeni slovenski ptič z imenom Nande je znova zaprt. Po slabi izkušnji v Nemčiji ga je tokrat doletela še karantena zaradi ptičje gripe.

Samo dobra dva meseca po tem, ko so enega najbolj znanih slovenskih ptičev Nandeta – znan je tudi pod vzdevkom Nani – zasegli v Nemčiji in ga po velikih prizadevanjih naposled izpustili, se je Nande znova znašel v prisilnem priporu.

Razlog je tokrat sicer povsem drug. V zadnjih dneh je bila namreč v delih Slovenije potrjena prisotnost ptičje gripe, zaradi omejevanja smrtonosne ptičje bolezni pa morajo rejci upoštevati vrsto ukrepov.

Preberite še: Potrjen primer ptičje gripe pri perutnini na Gorenjskem: kokoši so usmrtili

Eden izmed ukrepov je tudi, da morajo biti ptice nastanjene ločeno od drugih vrst živali, saj mora biti preprečen stik s prostoživečimi živalmi. Ravno zaradi tega je bil Janez Cetin prisiljen zapreti svoj par nandujev Nandeta in Nino. Nandu je vrsta nojevcev iz rodu Rhea.

Strah pred zakonskimi težavami in obisk papeža

Poleg tega, da je ptičji par zaprt, se Janez Cetin ubada še z dodatnimi skrbmi. Kot nam je povedal, ga skrbi predvsem to, kako bo ptičji par ohranjal zakonsko harmonijo med tako dolgim skupnim bivanjem v enem prostoru. “Vemo, koliko ločitev je bilo zaradi karanten med epidemijo,” se pošali Cetin.

Ob tem ga skrbi tudi, da ukrep karantene ne bi veljal predolgo. V maju namreč z Nandetom načrtujeta obisk na sveti sedež v Vatikan k papežu Frančišku.

“Sedem dni na teden bo moral prenašati Nino za vratom v zaprtih prostorih. Upam, da bosta ostala skupaj čez karanteno, kajti na pomlad nameravava z Nandetom v Vatikan do papeža, ne pa po sodiščih razčiščevati njegov zakonski stan,” svoje skrbi v šali opiše Cetin, ki upa, da bo morda namesto prepirov med ptičema vendarle prevladovala ljubezen.

Preberite še: Primeri ptičje gripe pri sesalcih: bi bolezen lahko postala nevarna za nas?

Po obisku papeža sledi potovanje po Evropi

Da bo do izpusta na svobodo vendarle prišlo v doglednem času, se Cetin nadeja tudi zato, ker so pristojni karanteno v preteklih letih običajno preklicali proti koncu marca. Če bo tako tudi letos, se bo Nande v maju zagotovo srečal s papežem, medtem ko ga bo Nina čakala doma. “Nina po navadi potuje samo po Sloveniji, Nande pa se običajno odpravlja v tujino,” obrazloži Cetin.

Nande bi moral biti sicer ta teden tudi gost na kmetijskem sejmu v Novem mestu, a pristojni verjetno tega ne bodo odobrili. Prav tako Nandeta v soboto ne bo na običajnem sprehodu po Ljubljani. Je pa njegov lastnik Cetin še povedal, da kljub slabi izkušnji iz Nemčije z Nandetom že načrtujeta poletni obisk več evropskih držav.

V povezavi z zaprtjem v Nemčiji pa nam je Cetin povedal, da zadeva še ni zaključena. Zaradi nepravilnosti je namreč sprožil postopke proti nemškim organom, zadeva pa se lahko ob morebitni neuspešni mediaciji premakne celo na sodišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje