Trendovska pijača Prime, ki je na voljo tudi v Sloveniji, pod drobnogledom

Gospodarstvo 20. Okt 202309:38 7 komentarjev
Pijača Prime
PROFIMEDIA

Prime mrzlica je dosegla tudi Slovenijo, to priljubljeno pijačo pa je pod drobnogled vzela Zveza potrošnikov Slovenije. Ugotovili so, da obstajajo številne napake v označbi, ob tem pa opozorili starše, naj bodo pozorni na to, kaj kupujejo svojim otrokom. Na nepravilnosti so opozorili tudi Upravo RS za varno hrano in varnost živil in poudarili, da pričakujejo takojšnje ukrepanje.

Za izjemno priljubljeno pijačo Prime, ki vsebuje okrog 97 odstotkov vode, morajo kupci odšteti od 5,99 do 12,99 evra.

Prodajata se dve različici: negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml) in gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača, poimenovana energijska pijača (355 ml), ki vsebuje 200 mg kofeina na pločevinko. Obe sta na voljo v različnih okusih, z dodanimi aromami in sladili.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink Lemonade. Kot so opozorili, je bil seznam napak v označbi izjemno dolg.

Nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, kjer so našli slovenski prevod, pa ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača ni primerna za otroke.

Na nepravilnosti so že opozorili Upravo RS za varno hrano in varnost živil in dodali, da pričakujejo takojšnje ukrepanje. Z uprave so nam sporočili, da v povezavi s pijačo Prime že izvaja nadzore. Ko bodo končani, bodo podali več informacij.

Kaj vsebujeta pijači Prime Energy in Prime Hydration in ali sta primerni za otroke?

Obe pijači sta brez dodanega sladkorja, vsebujeta kokosovo vodo, aminokisline, vitamine in minerale, nekatera barvila in arome. Ob pogledu na seznam sestavin drugih okusov pijače so na ZPS ugotovili, da so sestavine zelo podobne, le dodana aroma se spreminja.

Na ZPS opozarjajo predvsem na kofein v različici, ki se promovira kot energijska pijača. Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 mg/kg telesne mase. Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni.

Ta pijača je bistveno bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki.

Pijača ne vsebuje sladkorja, sladek okus pa je med mladimi zaželen, zato sta ji dodani sladili acesulfam K in sukraloza. Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati.

Aditivi
ZPS

Vse omenjene aditive je EFSA sicer odobrila, a imajo določen največji še sprejemljiv dnevni vnos (ADI). Kakšno količino lahko proizvajalci dodajo določenemu živilu, podrobneje določa evropska zakonodaja o aditivih.

Na ZPS uživanje nizkoenergijskih pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, otrokom odsvetujejo, saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

Kaj pa cena?

Na ZPS so preverili, kakšna je cena v državi izvora, torej v Združenih državah Amerike. Osnovni okus pijače Prime v 500 ml plastenki stane v trgovini Target 2,39 $ (2,27 €) in v trgovini Walmart 2,19 $ (2,06 €).

Pri nas pa boste za posebne različice odšteli od 5,99 do 12,99 €, na črnem trgu nekateri izdelki dosegajo tudi ceno 20 €. Za primerjavo: cena podobnih pijač drugih proizvajalcev se giblje od 1 do 3 € za 500 ml. Uvoznik in prodajalci si torej vzamejo kar zajetno vsoto na račun evforije otrok in navdušenosti nad ameriškimi YouTube vplivneži.

Ali je pijača res tako dobra za hidracijo?

Ob povečanem potenju (v vročem vremenu, ob intenzivni športni aktivnosti) je treba telesu zagotoviti dodatno tekočino. V ekstremnih pogojih voda morda ne opravi več svoje funkcije, zato je telesu smiselno dodati elektrolite, kot sta natrij in kalij, ki ju vsebuje tudi pijača Prime. “Starši, sami presodite, ali je vaš otrok res izpostavljen tako ekstremnim pogojem,” opozarjajo na ZPS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje