Pripravljeni tudi prebivalci Koroške Bele, plaz Urbas podrobno spremljajo

Slovenija 02. Nov 202317:30 0 komentarjev
Koroška Bela
Koroška Bela. (Foto: Občina Jesenica/FACEBOOK)

V pripravljenosti na napovedane obilne padavine so tudi prebivalci Koroške Bele. Pristojni budno spremljajo tamkajšnji plaz Urbas, v noči na petek pa so aktivirane vse službe zaščite in reševanja. Civilna zaščita občine Jesenice je krajane obvestila, kam se lahko umaknejo, če se znova sproži alarmni sistem.

Tudi za območje občine Jesenice je agencija za okolje (Arso) izdala oranžno oziroma rdeče opozorilo.

V luči opozorila je tamkajšnja civilna zaščita občanom svetovala, naj spremljajo navodila uprave za zaščito in reševanje o samozaščitnem delovanju.

Krajanom in krajankam Koroške Bele, ki je bila zaradi pretrgane zanke na plazu Urbas ogrožena že med avgustovskimi poplavami, je sporočila, da so v noči na petek aktivirane vse tamkajšnje službe zaščite in reševanja.

“Po navodilih geološkega zavoda bomo intenzivno spremljali dogajanje na zemeljskih plazovih v zaledju Koroške Bele preko monitoring sistema ter ostalih orodij za opazovanje in po potrebi spremljanja na terenu. Prosim, da v tem času skrbite za lastno varnost, varnost vaših najbližjih in ne pozabite na medsosedsko pomoč,” so zapisali.

Kam naj se krajani umaknejo, če se sproži alarmni sistem?

V primeru, da se bo znova sprožil alarmni sistem, krajane pozivajo, naj nemudoma zapustijo svoje domove in se umaknejo na priporočena ter varna zbirna mesta, in sicer Sončno pot, Valjarno Javornik, Pr Konjič’, Šmidovo, Kres, Dom Julke in Albina Pibernika (pri Turistu) ter Slovenski Javornik.

Kot smo poročali, so pristojni – po tem ko so ob poplavah avgusta letos zaznali aktivnosti na plazu nad Koroško Belo – preventivno evakuirali tamkajšnje prebivalce.

Ker je bil tamkajšni plaz še naprej aktiven, so jih čez dva dni evakuirali še enkrat. Za tem je v veljavo stopila tudi odredba o prepovedi gibanja in zadrževanja na območju omenjenega plazu.

Koroška Bela prepoved gibanja
Občina Jesenice/FACEBOOK

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!