Problematične pijače na Hrvaškem umikajo, pri nas za zdaj razloga za skrb ni

Slovenija 08. Nov 202315:17 1 komentar

Na Hrvaškem odmevajo domnevne zastrupitve z gaziranimi pijačami. Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je poudarila, da v Sloveniji podobnih primerov doslej nismo zaznali in da razlogov za skrb za zdaj ni.

Južne sosede pretresajo domnevne zastrupitve z brezalkoholnimi gaziranimi pijačami, kjer sumijo več zastrupitev, večinoma v Zagrebu.

Zaradi navedenega s polic množično umikajo proizvode skupine Coca-Cola, kamor naj bi sodili sporni izdelki. Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je poudarila, da v Sloveniji doslej podobnih primerov še niso zaznali in da razloga za skrb za zdaj ni. “Na podlagi teh informacij smo nemudoma kontaktirali nacionalni inštitut za javno zdravje in center za zastrupitve, ki deluje v okviru ljubljanskega kliničnega centra. Oboji so nam potrdili, da v Sloveniji do torka ni zabeleženega nobenega podobnega primera,” je dejala.

Škrk je dejala, da so se obrnili tudi na hrvaško kontaktno točko in jih zaprosili za podatke o konkretnih pijačah, da bi pregledali, ali je ta pijača tudi na slovenskem trgu. Hrvaška je sicer danes preventivno iz prodaje umaknila serijo Coca-Cola Original Taste 500 mililitrov v plastični embalaži, proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024; in dve seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 mililitrov v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Kot je dejala Škrk, analiza sestave še poteka, tako za zdaj še ni znano, kaj je sporna sestavina, ki je povzročila zastrupitve.

Ponovno je poudarila, da v Sloveniji doslej nimamo zabeleženih primerov, če pa bi prišlo do tega, bi veljali različni postopki. “Da bomo na jasnem, kaj je botrovalo zastrupitvi več hrvaških državljanov, pa je treba počakati analizo na Hrvaškem. Če bi kdo to slučajno zaužil, bi bili znaki vidni takoj in bi se zagotovo o tem danes že pogovarjali,” je poudarila. “Za zdaj smo prejeli informacijo – pa še to iz medijev, da se Römerquelle polni v avstrijskem obratu, o Coca-Coli podatkov še ni.”

Ker je hrvaška Coca Cola tudi distributer teh pijač za slovenski trg, so dogovorjeni, da jim v “najkrajšem možnem času pošljejo podatek, ali se primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, nahajajo tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji”, je še pojasnila Škrk.

Pojasnila je tudi, da obstaja več razlag za domnevne zastrupitve pri južnih sosedih. Ni izključila možnosti, da je do napake prišlo v samem gostinskem obratu – ali pri proizvajalcu. “Možni so tudi pomanjkljivi postopki čiščenja v samem proizvodnem obratu. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje