Program Ars: “Grozi nam največji finančni rez v naši zgodovini”

Slovenija 18. Dec 202315:14 2 komentarja
Tretji program Radia Slovenija - program Ars
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Ob napovedanem krčenju programskih sredstev za tretji program Radia Slovenija – program Ars so v Društvu slovenskih pisateljev in Slovenski matici za torek sklicali javno tribuno. Na njej bodo predstavili deklaracijo proti tej nameri.

“V tem trenutku ni pomembno, kdo to zavestno in načrtno počne, ampak s kakšnim namenom želi utišati slovensko kulturo, njeno besedo, glasbo, radio, film, zakaj odriva na rob seznanjanje javnosti z dosežki slovenske znanosti nekoč in danes. Pomembno je, da se vse kulturne in znanstvene ustanove in strokovna interesna kulturna združenja povežemo in odločno rečemo ne takemu zaničevanju, poniževanju in uničevanju slovenske kulture. Danes je na vrsti Radio Ars, drugič bo morda vaša ustanova,” je v vabilu na tribuno zapisal predsednik DSP Dušan Merc.

“Zavzemamo se za to, da se stvari ne krčijo. Gre za produkcijo, ki je vitalnega pomena za slovensko kulturno pokrajino. Če ne podpremo takšnega programa, kot je tretji program, ki je zrcalo slovenskega kulturnega prostora, potem se stvari pač nehajo,” je dodatno povedal za STA.

Tribuno in deklaracijo je pisateljsko društvo pripravilo po tem, ko je v javnosti zaokrožilo odprto pismo urednice tretjega programa Radia Slovenija Ingrid Kovač Brus in področnih urednikov. Ti so pred četrtkovo obravnavo predloga programsko-produkcijskega za leto 2024 na seji sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) opozorili, da jim grozi največji finančni rez programa Ars v njegovi zgodovini.

Če bi se to uresničilo, bi morali za 40 odstotkov zmanjšati obseg svoje dejavnosti na področju radijskih iger, literarnega programa, snemanj resne in jazzovske glasbe ter glasbene produkcije, ki jo vršijo v kuriranih ciklih. Zmanjšati bi morali tudi sodelovanje s festivali in kulturnimi ustanovami ter omejiti kritiko z različnih področij umetnosti.

Spomnimo, na krčenje programskih sredstev in s tem tudi programa je pretekli teden opozoril tudi odgovorni urednik drugega programa Radia Slovenija – Vala 202 Nejc Jemec. Kot je takrat zapisal, nekaterih zdajšnjih sodelavcev zaradi slabe finančne situacije ne bo več mogoče slišati v etru.

V hudi finančni stiski je sicer celotna Radiotelevizija Slovenija. Ta naj bi imela konec leta po besedah generalnega direktorja RTVS Zvedana Martića 10,5 milijona primanjkljaja. Na ministrstvu za kulturo so zato novembra odločili, da bo država javnemu zavodu letos namenila pet milijonov evrov, v prihodnjem pa 10 milijonov evrov finančne pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje