Program na RTVS bo okrnjen: novinarji bodo jutri stavkali

Slovenija 03. Apr 202313:54 11 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Novinarski sindikati RTV Slovenija bodo v torek stavkali s prekinitvijo dela od polnoči do polnoči. Vsebine na programih RTV Slovenija bodo zato okrnjene oziroma prilagojene.

Pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in predstavniki RTVS so zjutraj znova sedli za pogajalsko mizo. Sindikati z vodstvom zavoda niso uspeli zbližati stališč glede avtonomije in profesionalnih standardov, ki so njihova prva stavkovna zahteva, je sporočila Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov.

Vodstvo stavkovnega odbora je zato sprejelo sklep, da bodo v torek, 4. aprila, izvedli stavko, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Pogajanja o stavkovnem sporazumu se bodo sicer nadaljevala, stavka pa bo potekala v skladu s sporazumom o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Stavka s prekinitvijo dela bo na RTVS potekala od polnoči do polnoči. “Vsebine na programih RTV Slovenija bodo zato okrnjene oziroma prilagojene. Stavkajoči so z vodstvom RTV Slovenija podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa,” so sindikati zapisali v sporočilu za medije.

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavke, ki so jo začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialni dialog.

“Stavkovne aktivnosti zaostrujemo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno,” so sindikati med drugim zapisali v sporočilu za medije.

S poslabšanjem pogojev dela se po njihovih navedbah soočajo vsi zaposleni, zaradi neprofesionalnih potez vodstva in padca ugleda javnemu zavodu pa tudi zaposleni postajajo tarče nezadovoljstva javnosti, opozarjajo.

“Vodstvo RTVS se odgovornostim izogiba, pri protipravnih, nezakonitih in neprofesionalnih ravnanjih pa ga podpirata programski in nadzorni svet. Nestrokovne, neprofesionalne in sporne programske odločitve v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS), ki ignorira strokovno presojo zaposlenih, so vrhunec rušenja profesionalnih in programskih standardov na TVS,” izpostavljajo.

Spomnili pa so tudi na po njihovem mnenju pravno sporni ankes h kolektivni pogodbi javnega zavoda, ki ga je vodstvo RTVS decembra lani podpisalo z drugima reprezentativnima sindikatoma. Aneks je sicer popravil nekatere plačne krivice, a je izpustil najslabše plačane zaposlene, sedanjemu vodstvu, ki je na svojih položajih očitno nezakonito, pa zagotovil zlata padala v obliki visokih odpravnin.

“Podpisniki so s tem pristali na očitno plačno diskriminacijo in osebne koristi posameznikov. Novinarski sindikati smo zaradi kritičnega opozarjanja na nepravilnosti, na protipravne poteze vodstva in namerno finančno izčrpavanje javnega medija izključeni iz socialnega dialoga, naši člani so diskriminirani in šikanirani,” še izpostavlja generalno vodstvo stavkovnega odbora KNS.

V novinarskih sindikatih izpostavljajo še, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popuščali, saj se na RTVS poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in v vsebine ter netransparentno kadrovanje. Javni medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes, opozarjajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje