Prve ocene Fidesa: več kot polovica zdravnikov umaknila soglasje za nadurno delo

Slovenija 29. Jan 202410:59 > 13:32 20 komentarjev
Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Tretji teden stavke zdravnikov in zobozdravnikov se je začel z zbori stavkajočih. Zaposleni poudarjajo, da si želijo delati v skladu z evropsko direktivo, torej osem ur na dan, 40 ur na teden in ne več kot 16 ur v kosu. Do srede bodo v sindikatu Fides prešteli umike soglasij za nadurno delo, ki naj bi jih bilo po zdajšnjih ocenah "krepko čez polovico". Popoldan naj bi se nadaljevala pogajanja z vlado, a v sindikatu ne pričakujejo napredka. Zdravniško društvo je obe strani pozvalo, naj zbližata stališča, saj zaostrovanja stavke ne podpirajo.

Na zboru stavkajočih na onkološkem inštitutu so se zbrali člani Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in tudi drugi zaposleni, ki niso člani Fidesa. V sindikatu sicer preštevajo umike soglasij za nadurno delo, ki naj bi jih prešteli do srede. “Ampak že danes lahko rečem, da jih je krepko čez polovico,” je v izjavi po zboru stavkajočih dejala onkologinja in članica stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek.

Zbori stavkajočih so danes potekali na onkološkem inštitutu ter v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Izola.

Zdravniki poudarjajo, da je manjša obremenitev zdravnikov pomembna za nudenje kakovostne in varne oskrbe bolnikom in da “imamo tudi ob tem delavniku več prostega časa za družino, kar so predvsem prizadevanja in želje mlajših zdravnikov”.

“Žal pa je v našem zdravstvu glede na pomanjkanje zdravnikov ta delavnik dejansko znanstvena fantastika in se bo država oziroma vlada morala zelo potruditi, kako bo ponudila konkurenčne delovne pogoje, da bo privabila in ohranila zdravnike in nasploh vse zaposlene v javnem zdravstvu,” je opozorila Vodušek.

Do srede bodo v sindikatu Fides prešteli umike soglasij za nadurno delo, ki naj bi jih bilo po zdajšnjih ocenah “krepko čez polovico”. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Preberite si tudi kolumno dr. Alojza Ihana Zdravniki in plače v kateri med drugim zapiše, kako bi umik soglasij za nadurno delo vplival na centre nujne medicinske pomoči.

Uresničitev napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo bi kar močno zarezala v delovne procese. Kot je v petek dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah.

Vodušek: Ne gre samo za plače in nesorazmerja

Poudarila je, da se zavzemajo za celovite spremembe in za gradnjo zdravstvenega stebra za vse zaposlene. “Zavržna je trditev, da nam gre samo za plače in nesorazmerja. V resnici so naše zahteve zgolj jamstvo in zaveze od te vlade, da se bo za zdravstveni steber dejansko potrudila,” je dejala.

Po besedah Vodušek zahteve zdravništva presegajo suhoparne stavkovne zahteve, ki so pravno postavljene. Zavzemajo se za to, da se v zdravstvenem stebru uredi specifika zdravstva, da se na državni ravni sprejmejo strokovni standardi in normativi, kar lahko pomeni tudi “podstat za variabilno nagrajevanje zaposlenih in konkurenčno zaposlitev za ohranitev kadra”.

Stavka zdravnikov, FIDES
Po besedah Vodušek zahteve zdravništva presegajo suhoparne stavkovne zahteve, ki so pravno postavljene. (Foto: Srdjan Živulovič/BOBO)

Današnja pogajanja neuspešna

Na relaciji med vlado in zdravniškim sindikatom Fides na današnjih pogajanjih niso dosegli nobenega napredka. Fides po besedah vladne strani ne pristaja na dogovor brez takojšnjih finančnih učinkov. Tudi sindikat je s potekom pogajanj nezadovoljen, zato bo na torkovem stavkovnem odboru predlagal zaostritev stavke.

Zdravniško društvo stavki ni naklonjeno: “V stiski bolniki in zdravniki”

V zvezi s pogajanji so v Slovenskem zdravniškem društvu mnenja, da morata obe strani zbližati stališča, saj nadaljevanju stavke niso naklonjeni.

“V stiski so tako bolniki kot zdravniki. Stremimo k zbližanju pogajalskih stališč, saj se s podaljševanjem pogajanj ogroža bolnike, kar ni v interesu nikogar, nikakor pa ne pripomore k ohranitvi javnega zdravstvenega sistema,” so poudarili v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, naj vlada in Fides pripomoreta k takojšnji vzpostavitvi javnega in dostopnega zdravstvenega sistema.

Med drugim so v društvu opozorili tudi na manko zdravnikov ter posledično manj uspešno mrežo primarnega zdravstva. Dodali so tudi, da so se zdravniki primorani ukvarjati z birokratskimi zadevami, za katere ni potrebna birokratska izobrazba, s čimer so pahnjeni v “agente Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)”.

V rokah ZZZS so tudi čakalne dobe, ob čemer državljani ne dobijo vsega, kar obljublja zavod, ugotavljajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje