Psi slišijo 16-krat bolje od človeka, pokanje jih vznemiri in prestraši

Slovenija 28. Dec 202112:58 > 16:32 0 komentarjev
Prestrašeni psi
PROFIMEDIA

Konec leta, ob prazničnem vzdušju, se vsako leto vrstijo pozivi k manjši uporabi pirotehnike, ki je nevarna ne le za ljudi, ampak tudi živali. Ozaveščenost se v Sloveniji dviguje, vendar so še vedno primeri, ko se psi ob poku prestrašijo in zbežijo, zgodbe imajo lahko tudi tragičen konec. Na kaj morajo biti pozorni lastniki psov, da bi bilo takšnih primerov čim manj?

Čeprav se uporaba pirotehnike v Sloveniji zmanjšuje, še vedno vsako leto poročamo o dogodkih, povezanih s hišnimi ljubljenčki, ki se zaradi poka ustrašijo in v nekaterih primerih pobegnejo. Zaradi pokanja in svetlobnih učinkov domače živali v prazničnih dneh preživljajo zelo stresno obdobje. “Živali so ob pokanju ogrožene, saj imajo izostren sluh, pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo,” so pred dnevi zapisali novomeški policisti.

Različne organizacije ob koncu leta pozivajo k opustitvi pirotehnike. Letos v kampanji “Petarde? Ne, hvala!” na plakatih ob cestah in pločnikih nastopajo pogrešane domače živali, ki so pobegnile po poku petarde in jih niso več našli. Pred dnevi je bila objavljena zgodba o psički, ki se je ob poku lastnici s povodcem iztrgala iz rok in stekla na cesto, kjer jo je povozil avto.

H kampanji proti petardam je pristopilo veliko organizacij. Med drugim so številne objave pripravili policisti, ki so jim pri delu v pomembno pomoč štirinožni prijatelji. Pred dnevi je na družbenem omrežju Facebook ena od uporabnic objavila posnetek svoje psičke, ki se po poku petarde od strahu nenadzorovano trese.

Strah in nelagodje

V Kinološki zvezi Slovenije opažajo, da so ljudje v zadnjih letih bistveno bolj ozaveščeni, saj je pirotehnika lahko nevarna tudi ljudem, predvsem mlajšim, je pa tudi težje dostopna, saj so se številni trgovci odločili, da je v svojih trgovinah ne bodo več prodajali. Tudi v zavetiščih opažajo izboljšanje, vendar je pirotehniko mogoče kupiti pred marsikaterim nakupovalnim središčem.

Kot pojasnjuje Maja Sušec, podpredsednica zveze, psi slišijo kar 16-krat bolje kot ljudje. “Za pse uporaba pirotehnike pomeni nelagodje in strah – zaradi boljšega sluha in ob valu pokov.” V društvu Animal Angels dodajajo, da pok pri psu sproži “hitrejše in plitvejše dihanje, tresenje, drgetanje, začne iskati prostor, kamor bi se skril”.

Izjemen sluh imajo tudi sloni. Slišijo kar dvajsetkrat nižje frekvence kot ljudje, prek stopal pa zaznavajo tudi več kot 30 kilometrov oddaljene zvoke.

Ob poku le bežijo, ne morejo razmišljati

Sabina Piber, ki se v okviru društva K9 ukvarja z iskanjem psov, razlaga, da do konca pokanja ne morejo razmišljati. “Običajno se skrijejo, če se imajo kam skriti, če ne najdejo skrivališča, pa se umikajo naprej, dokler ga ne najdejo. To je hormonski začaran krog, saj nivo stresnega hormona, dokler je pes v stresni situaciji, ne more pasti. Stresna situacija se začne najprej s pokanjem, nato pa z iskanjem varnega mesta,” pravi Piber.

“Šele ko kortizol pade in se pes umiri, lahko začne razmišljati in se poskusi vrniti. Kar je zanj izredno težko, saj je tam nevarnost, ki jo je izkusil. Velikokrat se zato odpravi drugam, če oceni, da bo zanj drugje varneje. Velikokrat ne prepozna terena in se ne zna vrniti,” razlaga, kako se pes obnaša po takšnem dogodku.

Kako pes dojema pok:

1. Nevarnost!!!!

2. BEŽI STRAN !!!

3. Nevarnost mi še vedno sledi – še vedno beži stran od nevarnosti!!

4. Nevarnost me ni ujela, zato se skrijem, če se le da v naravo (gozd), saj v mestu preveč odmeva

5. Ok, srce mi ne razbija več, čakam če se bo nevarnost ponovila.

6. Spet lahko razmišljam.

7. Kje sploh sem???

Decembra več izgubljenih psov

V prazničnih časih, predvsem decembra in januarja, v slovenskih zavetiščih sprejmejo več izgubljenih psov. Sprejemi so povezani s pokanjem in drugimi pirotehničnimi sredstvi.

Psi lahko ob pokih pobegnejo in se izgubijo, ob tem pa je marsikateri hišni ljubljenček v varstvu pri prijateljih ali sorodnikih, ki psa ne obvladajo tako kot lastniki in so manj pazljivi. Zelo pomembno navodilo je, da imate pse decembra na povodcih, tudi če vas pes uboga, saj se lahko ob poku odzove nepričakovano in v paniki zbeži. Običajno je uporaba pirotehnike pogostejša v popoldanskih urah, zato je priporočljivo, da gre pes na daljši sprehod v dopoldanskih urah.

“Lastnikom priporočamo, naj psov ne spuščajo, naj jih dajo na varno, jih imajo pri sebi, ko so na sprehodu, naj čvrsto držijo povodec in naj bodo sprehodi krajši, ko najbolj poka,” predlagajo v društvu Animal Angels. Psov naj lastniki ob pokanju ne tolažijo, saj s tem potrjujejo njihov občutek, da jih je strah, dodajajo.

Prestrašeni psi
PROFIMEDIA

Pes naj si sam najde varno mesto

Sušec lastnikom psov predlaga, da pripravijo varno zavetje za pse in jih zaščitijo, ob tem pa se tudi sami ob pokih vedejo čim bolj mirno, saj psi zaznavajo stres pri ljudeh. Psu naj omogočijo, da je lahko na toplem in v notranjosti objekta, saj se tako ublaži tudi zvok pokanja in bliskanje. Ob tem je pomembno, da psa ne silimo v določen prostor, ampak mu pustimo, da si ga poišče sam.

V notranjih prostorih pomaga spuščanje rolet in prižig televizije ter glasbe, ki prav tako omeji hrup. Ob tem je najpomembnejše, da pes ni sam ob prehodu v novo leto, ko uporaba pirotehnike doseže svoj vrhunec.

Nekatere vrste pirotehnike se lahko uporablja med 26. decembrom in 1. januarjem

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja, piše na spletni strani policije.

Mladoletnikom do 14. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorije 1 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehnični izdelki kategorije 1 so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih. Tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice in vžigalice s pokom.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!