Pustna nedelja: Ptuj z največjo povorko, v Cerknici Butalci, v Cerknem laufarji

Slovenija 19. Feb 202307:53 > 16:42 0 komentarjev
pustni karneval na Ptuju
Borut Živulović/BOBO

Slovenija je v znamenju pustnih rajanj. Največjo mednarodno povorko pri nas so priredili na Ptuju, oblast v Cerknici so prevzeli Butalci, Cerkno pa gosti povorko ene najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji - laufarjev.

V številnih pustnih središčih je danes vrhunec prireditev. Na Ptuju je potekala največja slovenski mednarodna povorka. V Cerknici se je odvil karneval z značilnimi liki od Butalcev do coprnic Uršule in Lize, v Cerknem pa so v okviru tradicionalne laufarije Pustu prebrali obtožnico.

Na Ptuju je z mednarodno povorko, ki je v najstarejše slovensko mesto po dveh letih omejitev zaradi epidemije znova privabila več desettisoč obiskovalcev, nastopil vrhunec 63. Kurentovanja. Skupaj s skoraj 800 kurenti se je danes predstavilo več kot 2500 mask iz 35 skupin, od tega štiri iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije.

Preberite še: Slovenski etnolog o tem, zakaj za pusta jemo ravno krofe

Na čelu povorke je bil kljub že tretjemu letu vladanja, kar je sploh prvič doslej, saj običajno mandat traja dve leti, 18. princ karnevala vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall, bolj znan kot Hinko Šoštarič, ki že od mladih nog v okviru Turističnega društva Sodinci sodeluje pri ohranjanju etnografske dediščine.

pustni karneval na Ptuju pustni karneval na Ptuju
Foto: Borut Živulović/BOBO
pustni karneval na Ptuju pustni karneval na Ptuju
Borut Živulović/BOBO
pustni karneval na Ptuju pustni karneval na Ptuju
Borut Živulović/BOBO
pustni karneval na Ptuju pustni karneval na Ptuju
Borut Živulović /BOBO

Princu so sledile domače in tuje maske na čelu s kurenti iz kar 33 različnih društev. Ob njih so bili kot ponavadi najbolj glasni pokači, ki so zavihali težke biče, spletene iz konopljinih vrvi in rafije, in z glasnimi poki oznanjali čas pustnega veseljačenja. Najbolj tradicionalni liki regije, ki so se tudi letos predstavljali, so še kopjaši, orači, ploharji, dornavski cigani, kurike in piceki, nagajivi medvedi in seveda znameniti lik “baba deda nosi”.

V Cerknem Pusta obtožili za vse neumnosti

V Cerknici so na karnevalu v okviru letošnjega zmajevanja, kar pomeni, da Župan Butalski zmajuje s svojo veliko glavo, nastopile znamenite velike figure. Videti je bilo mogoče vse od Butalcev do coprnic Uršule in Lize, povodnega moža Jezerka in zmaja, ščuke, ježa in žabca. Poleg njih so nastopile gostujoče skupine iz vse Slovenije.

V Cerknem se je medtem v sprevodu predstavila samo tamkajšnja laufarska družina. Zvrstili so se značilni liki, kot so ta star in ta stara, ta bršljanov in marjetica, ta ličnat in ta slamnat. Zatem so Pustu, ki simbolizira zimo in ga je treba v skladu z dediščino usmrtiti, prebrali obtožnico v cerkljanskem narečju. Cesarsko kraljeva sodnija ga je tako kot vsako leto obtožila za vse neumnosti v zadnjem letu dni v bližnji in daljni okolici.

Preberite še: REPORTAŽA N1: Kje imajo najboljše krofe v Sloveniji

Veselo je tudi na Viru pri Domžalah, kjer se je odvil 33. veliki pustni karneval s približno 40 skupinami. Nekatere med njimi so sestavljali tradicionalni pustni liki, denimo orači iz Jablovca s ptujskega območja. Nekatere skupine so z motivom iz pravljičnega ali morskega sveta. Karnevala pa so se udeležili tudi gostje iz sosednjih držav, denimo iz Hrvaške. Sodelovalo je okoli 1.000 mask.

V središču Ljubljane pa so se maškare predstavile na Zmajevem karnevalu.

Zmajev karneval v Ljubljani Zmajev karneval v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO
Zmajev karneval v Ljubljani Zmajev karneval v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO
Zmajev karneval v Ljubljani Zmajev karneval v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO
Zmajev karneval v Ljubljani Zmajev karneval v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Največjo tradicionalno pustno povorko na Gorenjskem je napovedalo društvo Godlarji iz Šenčurja pri Kranju, ki si za pusta rado privošči šale na račun aktualne politike. Tako so se v Šenčurju med drugim predstavili liki predsednice države, predsednika vlade in predsednice državnega zbora.

Na pustno nedeljo niso stali križem rok niti v Ilirski Bistrici. Tamkajšnje ulice so zavzele tradicionalne pustne šjeme in ostale skupine od blizu in daleč. V povorki se je predstavilo 26 skupin, tudi brkinski škoromati, ki so najstarejši še živi pustni liki v tem delu Evrope, so zapisali organizatorji.

Ob vsem veselju ne smemo pozabiti na svojo varnost in na varnost svojega imetja, opozarjajo policisti. Poleg tega opominjajo, da je vožnja s pustno masko prepovedana in da alkohol ne sodi za volan. Policisti v pustnih dneh še bolj zavzeto spremljajo vedenje udeležencev v prometu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!