Zunanje ministrstvo po odločitvi ESČP: Na terenu se nič ne spreminja

Slovenija 16. Maj 202412:00 > 16:56 27 komentarjev
čoln, ribiči, arbitraža, piranski zaliv, sporazum
Foto:Srdjan Živulović/BOBO

Za slovenske ribiče je bila današnja odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je v primeru pritožb ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu sprejelo odločitev, da pritožbe na sodišče v Strasbourgu niso dopustne, pričakovana. O nadaljnjih korakih še razmišljajo. Predstavniki vlade so medtem zaradi odločitve ESČP začudeni in jo obžalujejo, ribičem pa so obljubili pomoč države in zatrdili, da se stanje na terenu ne spreminja.

Ribič Robert Radolovič je za STA dejal, da je bila takšna odločitev pričakovana, saj “do zdaj še ni bilo tožbe proti Hrvaški, s katero bi uspeli”.

O nadaljnjih korakih še ni želel govoriti, saj se morajo z ribiči zdaj sestati, je pa dejal, da so že pred odločitvijo govorili o tem, da čez polovico Piranskega zaliva ne bodo šli več lovit, saj je kazni, ki so jih do zdaj prejeli, enostavno preveč. Kot je dejal Radolovič, jih ima sam v skupni vrednosti okrog 200.000 evrov.

Ob tem je Radolovič dodal, da ribiči sicer uživajo podporo države, a le do neke mere. Kot je dejal, ve, da država kazni namesto njih ne bo plačala, saj bi s tem priznali mejo na polovici zaliva.

Tudi ribič Zlatko Novogradec je za STA dejal, da je razsodbo ESČP pričakoval, a se mu zdi žalostna, in ne verjame, da se bo zadeva kmalu umirila. Ob tem je dejal, da sam “ne zahaja lovit v težavno območje, ker noče imeti težav”. Tudi on ni prepričan, ali bo Republika Slovenija res pomagala prizadetim ribičem.

Prav Radolovič je sicer eden od treh ribičev – poleg njega sta še Rene Chelleri in Jan Virant – katerih pritožbe je sodišče določilo kot reprezentativne primere, odločitev v njihovem primeru pa bo vplivala tudi na druge.

“Odločitev sodišča postavlja slovenske ribiče v zelo neugoden položaj, kršene so njihove pravice,” je v izjavi za medije poudarila njihova zastopnica Maja Menard. Dodala je, da za ribiče ostaja težka realnost nadaljevanje kazenskih pregonov, postopkov in zelo visoki zneskih glob, ki naj bi skupno dosegale 3,4 milijona evrov.

Zastopnica ribičev je še izpostavila, da je sodišče v celoti sledilo hrvaški argumentaciji, ki je zadevo spremenila v neke vrste ponovno odpiranje meddržavnega spora s Slovenijo glede meje. Pri tem je sodišče po njenih besedah zelo jasno zavzelo stališče, da hrvaško nepriznavanje veljavnosti arbitražne razsodbe zadostuje, da se postavi pod vprašaj veljavnost arbitražne razsodbe in s tem tudi določitev meje.

“To pomeni, da v bistvu za sodišče na tej podlagi meja med državama sploh ni določena, hkrati pa sodišče šteje, da slovenski ribiči ne morejo veljavno argumentirati, da niso bili zakonito obsojeni po hrvaškem pravu,” je dejala.

MZEZ: Obžalujemo odločitev sodišča

V okviru uveljavitve razsodbe se bo Hrvaško znova pozvalo k imenovanju skupne komisije za demarkacijo meje na kopnem, saj je meja na morju namreč že dokončno in natančno določena, so popoldne sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ministrstvo sicer obžaluje odločitev sodišča, ki kot mednarodno sodišče za zaščito človekovih pravic ni prepoznalo dejstva, da so slovenski ribiči dejanske žrtve dejstva, da Hrvaška ne spoštuje dokončne in veljavne odločitve arbitražnega sodišča, zaradi česar v slovenskem morju ne morejo nemoteno opravljati svoje gospodarske dejavnosti.

Z današnjo odločitvijo ESČP pa se stanje na terenu v ničemer ne spreminja. Odločitev ne pomeni, da slovenski ribiči ne bi smeli opravljati ribolova v tem delu slovenskega morja. Tudi kar zadeva izdajanje kazni bo v slovenskem morju obveljal trenutni režim. MZEZ in ostali pristojni organi pa bodo še naprej zagotavljali pomoč in podporo ribičem.

Ministrica: Hrvaška naj prizna arbitražno razsodbo, to bo rešilo težave ribičev na obeh straneh meje

Po današnji seji vlade je odločitev sodišča najprej komentiral podpredsednik vlade, sicer minister za zamejce in Slovence po svetu Matej Arčon: “Sem razočaran in predvsem začuden, da sodišče za človekove pravice ne prepozna kot kršitev človekovih pravic tega, da ribiči ne morejo loviti v svojem morju.”

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić pa je dejala, da odločitev sodišča obžalujejo, saj da je ESČP imelo priložnost, da dokaže, v kakšni meri so lahko v tem primeru kratene človekove pravice slovenskih ribičev. “So žrtve hrvaškega nepriznavanja arbitražne razsodbe, zaradi česar so kaznovani s strani Hrvaške, ko lovijo v slovenskem morju.”

Mateja Čalušić
Kmetijska ministrica Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kot je zatrdila, bo država še naprej podpirala ribiče in jim nudila vso pomoč in zaščito ter si obenem prizadevala, da Hrvaška prizna razsodbo in jo implementira.

Čalušić je poudarila, da odločitev ne vpliva na samo arbitražno razsodbo, “zato lahko naši ribiči še naprej lovijo v slovenskem morju in ne kršijo zakonodaje.” Ob tem je Hrvaško pozvala, da pristopi k implementaciji razsodbe, ker bo to “rešilo težave ribičev na obeh straneh meje.”

Generalni direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na MZEZ Marko Rakovec je na novinarski konferenci po seji vlade povedal podobno, kot je kasneje v izjavi sporočilo ministrstvo – da se stanje na terenu po današnji odločitvi ESČP ne spreminja. Vlada pa po njegovih besedah tehta nekatere možnosti za zagotovitev nemotenega ribolova ribičev v slovenskem morju oziroma dodatno zaščito, o podrobnostih pa ni govoril.

“Odločitev sodišča je v delu, ki se nanaša na vprašanje veljavnosti arbitražne razsodbe, sicer pričakovana. To sodišče za odločanje o tem namreč niti ni pristojno. Preseneča pa razlaga sodišča, da naj bi bila po hrvaškem pravu meja začasno določena s hrvaškim pravilnikom o določitvi morskih območij. Vsi pa vemo, da Hrvaška meje na morju nima zakonsko določene,” je dejal Rakovec in poudaril: “Arbitražna razsodba velja in današnja odločitev na arbitražno razsodbo nima niti najmanjšega vpliva.”

Tudi on je povedal, da bo Slovenija Hrvaško znova pozvala, naj razsodbo uveljavi. Dodal je, da so odnosi med državama sicer dobri in da bodo naredili vse, da takšni tudi ostanejo.

Marko Rakovec
Generalni direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Rakovec (Foto: Vlada RS/X)

Globe “neupravičene in absurdne”

Globe hrvaških organov slovenskim ribičem je označil za “neupravičene in absurdne, ker gre za slovensko ozemlje”.

Morebiten uklonilni pripor, ki bi ga lahko uvedle hrvaške oblasti proti slovenskim ribičem, pa bi po njegovih besedah pomenil meddržavni incident.

ESČP je danes v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno sprejelo odločitev, da pritožbe na sodišče v Strasbourgu niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo.

Sodišče je še poudarilo, da njegova odločitev ne prejudicira prizadevanj Slovenije in Hrvaške, da bi z vsemi razpoložljivimi miroljubnimi sredstvi končali spor glede meje.

Rakovec je v zvezi s tem poudaril, da med Slovenijo in Hrvaško ne tečejo nobeni pogovori o sporu glede meje, saj je bil ta z arbitražno razsodbo rešen, meja na morju pa je določena. “Kot veste, je mejo na morju arbitražno sodišče že natančno določilo s koordinatami in dodatni sporazum ni potreben,” je pojasnil.

Poleg slovenskih so se na ESČP pritožili tudi hrvaški ribiči, ki Sloveniji očitajo procesne napake. Rakovec je ocenil, da se pritožb slovenskih in hrvaških ribičev ne more primerjati, saj so precej drugačne in ni neposredne povezave. Tako tudi ni mogoče predvideti, kako bi lahko v njihovem primeru odločilo sodišče v Strasbourgu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje