Vidni član NSi Lojze Peterle podprl kandidata SLS za evroposlanca

Evropske Volitve 16. Maj 202411:40 3 komentarji
Lojze Peterle ob podpisu dogovora
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Lojze Peterle, sicer dolgoletni član NSi, je za kandidata za evroposlanca podprl Marka Balažica, ki nastopa na kandidatni listi Slovenske ljudske stranke. Peterle pravi, da ne gre za ekskluzivno podporo SLS, ampak da podpira krščanske demokrate na obeh listah.

Prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle je kot kandidata za poslanca v Evropskem parlamentu podprl Marka Balažica, kandidata liste Slovenske ljudske stranke (SLS).

“Poznam njegove vrednote, poznam njegova načela, poznam tudi njegove dosežke, predvsem pa poznam njegovo ambicijo, da v dobro človeka v Sloveniji in Evropi nekaj stori,” je dejal v videoposnetku, ki ga je na družbenem omrežju X objavil Balažic.

Peterle je bil dolgoletni predsednik Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). Po razcepu SKD in Slovenske ljudske stranke (SLS), ki sta kratek čas delovali združeno, je nastala današnja Nova Slovenija (NSi). Tudi znotraj NSi je Peterle zasedal pomembnejše položaje, med drugim je bil trikratni evroposlanec NSi (med letoma 2004 in 2019). Ob tem je bil tudi podpredsednik Evropske ljudske stranke (EPP).

Peterle: Podpiram krščanske demokrate na obeh listah

Kot nam je povedal Peterle, ne gre za ekskluzivno podporo stranki SLS. “Tako stranko NSi kot SLS štejem za demokrščanski stranki in mislim, da je prav, da obe prideta v Evropski parlament.” Kot je še povedal, podpira krščanske demokrate na obeh listah. Tako bo konec meseca nastopil tudi na dogodku Vide Čadonič Špelič, ki kandidira na listi NSi.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Dodal je še, da se je trudil spraviti NSi in SLS na skupno listo za evropske volitve, vendar se to ni zgodilo. Še naprej pa si bo prizadeval, da bi se stranki bolj povezali, je še povedal. Dejal je še, da za zdaj še ostaja član NSi, za naprej “bomo pa še videli”. “Ključno je to, da bi sile, ki bi morale sodelovati, povezali,” je še dodal.

SLS blagovno znamko prenesla na Peterleta

V Novi Sloveniji Peterletove podpore Balažicu ne komentirajo. Neuradno pa je iz vrst krščanskih demokratov slišati, da bi lahko bila Peterletova podpora Balažicu povezana z blagovno znamko “Slovenski krščanski demokrati (SKD)”. Decembra lani sta namreč Peterle in Balažic kot predsednik SLS podpisala dogovor, s katerim ta blagovna znamka, katere pravni naslednik in lastnik je bila SLS, prehaja v Peterletove roke. Več v članku Lojze Peterle sledi Anžetu Logarju. Kaj je cilj novega političnega projekta?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje