RTVS od tožbe proti Makarovič odstopila, Možina pa vztraja

Slovenija 24. Jun 202412:21 19 komentarjev
Svetlana Makarovič in Jože Možina
Foto: BOBO

RTV Slovenija je odstopila od tožbe proti Svetlani Makarovič zaradi satirične pesmi Utrip laži, medtem ko novinar RTVS Jože Možina pri tožbi vztraja. Meni namreč, da ni sprememb in argumentov. Makarovič ga je v odzivu povabila na njen prihodnji koncert Nosil bom rdečo zvezdo.

Sodni postopek s tožnikom Jožetom Možino in Svetlano Makarovič kot toženo stranko se bo zaradi domnevnega obrekovanja v njeni satirični pesmi Utrip laži tako jeseni nadaljeval. V tožbi je Makarovič očitana prekoračitev pravice do časti in dobrega imena, zahteva se tudi opravičilo, objava sodbe in plačilo 2.000 evrov odškodnine.

Makarovič se je na zatožni klopi znašla zaradi satirične pesmi Utrip laži, v kateri je Možino zaradi njegovega prikaza dogajanja v Dražgošah med drugo svetovno vojno v tedenski oddaji TV Slovenija Utrip med drugim primerjala z lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Možina sicer osebno meni, da je odstop RTV Slovenija kot prvo tožeče stranke od tožbe proti Makarovič posledica političnega pritiska na vodstvo RTV. Kot je še zapisal v odgovoru za STA, je za umik tožbe RTV Slovenija izvedel od odvetnice, uprava pa ga o tem predhodno ni obvestila.

Kot je v pisnem odzivu za STA še zapisala pesnica in pisateljica, Prešernova nagrajenka Makarovič, se veseli, da bo “na koncu ta gospod Možina ostal sam s svojimi duševnimi bolečinami”.

Makarovič bi se morala že zagovarjati konec maja na okrožnem sodišču v Ljubljani, a je sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na jesen. Prvi narok za glavno obravnavo je predviden 12. septembra.

Pesnica je že v preteklosti zavrnila možnost opravičila. V izjavi za medije konec maja je povedala, da ne bo pristala na poravnavo ali opravičilo, nasprotno, tožba, da jo je razveselila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje