Medved o grozilnih pismih: Odvrgli so človeka, ki so ga zlorabili

Slovenija 03. Feb 202213:14 > 16:51 0 komentarjev
Rudi Medved, LMŠ
N1

Po tem, ko so bile objavljene neuradne informacije Siola in 24ur.com, da je policija odkrila domnevnega pošiljatelja grozilnih pisem, ki so bila naslovljena na več politikov, se je na to odzvala tudi opozicija. Poslanec LMŠ Rudi Medved je ocenil, da je vladajoča politika izrabila svojega človeka, da bi iz sebe naredila žrtev. Prav tako je zaradi informacij, da se v tem primeru obetajo hišne preiskave, skeptičen glede tega, da je "o osumljencu prvi poročal provladni portal".

Poslanec Rudi Medved iz vrst LMŠ se je ostro odzval na novice o tem, kdo je domnevni osumljenec za pošiljanje grozilnih pisem z naboji vidnim politikom. Kot sta prva poročala portala Siol.net in 24ur.com, naj bi šlo za Teodorja Goznikarja, sicer (do včerajšnje izključitve) vidnega člana stranke SNS. Ta je sicer za Večer zatrdil, da pisem ni poslal, a potrdil, da ga je policija v tem primeru zaslišala. “Očitno zaupni podatki o kriminalističnih preiskavah, ko govorimo šele o osumljenih, curljajo iz celjske policijske uprave nekaterim medijem,” je ob tem še povedal.

Medved je dejal, da samo brezobzirna avtoritarna oblast zlorablja svoje podpornike. “Takšen je lahko prvi zaključek, po tem, kar vemo do zdaj. Lahko se vprašamo, ali smo prizadeti, ker je vladajoča politika s to hudo manipulacijo vznemirila državljane in sama iz sebe poskušala napraviti žrtev. Odvrgli so človeka, ki so ga zlorabili, zdaj pa stvari naprej tečejo tako, da odpirajo še več vprašanj,” je še povedal in dodal, da nad dogajanjem sicer ni presenečen.

Pohvalil je policiste in kriminaliste zaradi učinkovitosti v preiskavi, a dodal, da je zaskrbljen, ali jim bo preiskavo uspelo tudi učinkovito nadaljevati. “Če držijo informacije, naj bi bile v zvezi s to zadevo napovedane hišne preiskave. Kako to, da se je tik pred tem informacija spet znašla v provladnem mediju, tokrat na portalu Siol.net? Se je v to vmešala politika? Jaz za zdaj postavljam samo vprašanja.”

Kot še pravi Medved, se sprašuje, ali je storilec grozilna pisma pošiljal kar tako iz čistega miru ali mu je to nekdo naročil, pa tudi, komu je v interesu, da je informacija prišla v javnost pred hišnimi preiskavami.

“V tem trenutku ne moremo ničesar prejudicirati, a Twitter komunikacija osumljenca z nekaterimi vidnimi predstavniki oblasti kaže, da se med seboj poznajo, da delijo enake vrednote. Tudi ljudje v vladi so radi delili njegova stališča,” je dodal. Premier Janez Janša je sicer zapisal, da “oseba, ki bi bila hkrati podpornik vlade in Mladine v realnem svetu ne obstaja”. Ob tem je priložil posnetek zaslona, kjer je videti, da je Goznikar 31. avgusta 2019 na svojem Facebook profilu delil povezavo do Mladinine novice.

Medved je omenil tudi odziv predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki je sporočil, da je Goznikarju včeraj prenehalo članstvo v stranki. “To, da je predsednik SNS človeka nemudoma izključil iz svoje stranke in se od njega distanciral, so indici, ki kažejo, da bi lahko vladajoča politika zlorabila posameznika za pošiljanje teh groženj s smrtjo.”

Dodal je še, da to dogajanje, ki se je zgodilo lani jeseni, še spada v pristojnost preiskovalne komisije o vpletanju politike v delo policije. “Zato bomo to vprašanje še odprli, še posebej, če se bo izkazalo, da so bile načrtovane hišne preiskave kakorkoli ovirane,” je še za konec dejal poslanec LMŠ.

“To je način delovanja ekstremno desnih strank”

“Mislim, da je to bila neka tiha stava vseh zdravorazumskih ljudi, da je to neka stvar, ki je bila sproducirana s tega pola,” pa je na vpletenost vladajočih v pošiljanja grozilnih pisem namignil tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. A da te stave niso javno ubesedovali, dokler policija ni opravila svojega dela.

“Me pa ne preseneča – če pogledamo način delovanja trenutne koalicije in vseh sodobnih ekstremno desnih strank, je njihovo glavno načelo proizvajanje alternativnih resnic. To smo videli pri Trumpu v ZDA in lahko že konkretno opazujemo pri SDS v Sloveniji,” je dodal Vatovec in dejal, da ga ne preseneča to, da je bil podpornik vlade pripravljen narediti kaj takšnega, da bi sprožil vihar, ki bi vladajoče postavil v vlogo žrtve.

Tudi koordinator Levice Luka Mesec se je odzval in dejal, da se mu je od prvega dne zdelo, da “je bila cela stvar nastavljena” za diskreditacijo nasprotnikov.

Poslanec SD Matjaž Nemec pa je v odzivu spomnil na to, da so nekateri vidni predstavniki SDS odgovornost za pošiljanje pisem pripisali Inštitutu 8. marec. “Mogoče bo pa moral nekdo, ki je zelo blizu vlade končno pojasniti, ali je akcija groženj in obtoževanja, da so pisma pošiljali iz civilne družbe, bila orkestrirana iz politike,” je zapisal na Twitterju.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je danes ocenila, da če se informacije izkažejo za resnične, to ne bo presenečenje. “Kazanje s prstom na nevladne organizacije se je zdaj izkazalo za neresnično in izkazalo se je tudi, da so bile te grožnje uvod v to, da se je začela zaostrovati zakonodaja glede žaljenja politikov,” je prepričana Sluga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!