SAB na kongresu programska izhodišča strnil v 15 točkah

Slovenija 09. Okt 202114:05 0 komentarjev
Kongres SAB
Žiga Živulović jr./BOBO

Na petem kongresu okoli 300 članov SAB obravnava temeljni program stranke z naslovom Prihodnost Slovenije. Dolgoročna programska izhodišča za vodenje države v prihodnjih mandatih so strnili v 15 točkah. Kot so zapisali, si prizadevajo za demokratično in gospodarsko uspešno Slovenijo, ki bo zagotavljala močno socialno državo.

Kongres je pomemben uvod v aktivne priprave na prihajajoče državnozborske volitve, socialno-liberalni program pa po oceni SAB jasno definira, kaj stranka predstavlja in kakšne so njene vrednote in identiteta.

Med 15 programskimi točkami izpostavljajo prihodnost za mlade ter varno in brezskrbno starost. Za upokojence nameravajo poskrbeti zlasti z dostojnimi pokojninami, celovito dolgotrajno oskrbo in brezplačno mobilnostjo.

S sistemskimi ukrepi bodo mladim najprej omogočili zgodnejšo osamosvojitev. S ciljem 500 stanovanj na letni ravni želijo reševati njihove stanovanjske stiske in jim omogočiti enostavnejši nakup/najem prvega stanovanja. Zavzemali se bodo tudi za univerzalni temeljni dohodek za mlade od 18. do 25. leta.

Kot temeljno vrednoto solidarne družbe izpostavljajo kakovostno javno zdravstvo, dostopno vsem pod enakimi pogoji in brez nedopustnih čakalnih vrst. Zavzemajo se za jasno ločnico med delovanjem zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter za krepitev preventive.

Ne nasprotujejo zasebnemu šolstvu, so pa proti njegovemu financiranju z javnimi sredstvi, piše v programskih izhodiščih. Zagovarjajo sodobno in kakovostno javno šolstvo.

Napovedujejo, da bodo zagotavljali pogoje za stabilno, inovativno, razvojno in trajnostno naravnano gospodarstvo, ki bo ustvarjalo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Podpirajo pravično obdavčitev, prijazno poslovno okolje in poenostavitev upravnih postopkov.

Za SAB je prava solidarnost poštena delitev učinkov gospodarske rasti. Socialna politika mora nuditi pravično podporo ljudem, ko so šibkejši, ranljivi ali socialno izključeni, človek pa mora od svojega dela dostojno živeti, so zapisali.

Zavzemajo se za zdravo lokalno hrano brez ogljičnega odtisa s slovenskih kmetij. Cilj je 80-odstotna samooskrba z zelenjavo, sadjem in žiti ter 100-odstotna samooskrba z mesom, mesnimi izdelki in čisto pitno vodo.

Po oceni stranke mora država tako za profesionalni kot rekreativni šport zagotoviti stabilno financiranje in kakovostno infrastrukturo. Zagovarjajo samostojno ministrstvo za šport in mlade in ustrezno nagrajevanje vrhunskih športnikov.

Kongres SAB Kongres SAB
Žiga Živulović jr./BOBO
Kongres SAB Kongres SAB
Žiga Živulović jr./BOBO
Kongres SAB Kongres SAB
Žiga Živulović jr./BOBO
Alenka Bratušek Alenka Bratušek
Žiga Živulović jr./BOBO

Posebno pozornost namenjajo javnemu potniškemu prometu in ohranjanju okolja na način, da ob tem ne zaviramo razvojnih infrastrukturnih projektov. Stremijo k brezogljični družbi in polnjenju demografskega sklada z deležem prihodkov od prodaje lesa in uporabe pitne vode.

V stranki SAB se zavezujejo, da bodo javni denar porabljali transparentno in zakonito, javni dolg pa da bodo znižali na vzdržno raven.

Ker so po oceni SAB neodvisni, objektivni in profesionalni mediji nepogrešljiva sestavina pravne in demokratične države, podpirajo njihovo stabilno in zadostno financiranje. Hkrati spodbujajo vlaganje v kulturno dediščino in boljšo dostopnost kulture za vse.

Zagovarjajo depolitizirano profesionalno slovensko vojsko, ki nudi pomoč civilni zaščiti in razvoj skupne evropske varnostne politike. Obenem podpirajo veteranske organizacije, saj pomembno ohranjajo tradicijo narodne enotnosti in osamosvojitve.

Javna uprava po oceni SAB potrebuje odločno reformo za učinkovitejši plačni in kadrovski sistem, predvsem pa mora služiti ljudem. Podpirajo zmanjšanje števila občin, večjo vključenost občanov pri odločanju in participativni proračun v vseh občinah.

Kot so zapisali, je vodilo SAB več vpliva volivcev za več demokracije, zato zagovarjajo ukinitev volilnih okrajev in preferenčni glas. Zavzemajo se za enako pravno varstvo vseh ter za neodvisno, strokovno in hitrejše sojenje.

Zunanja politika naj temelji na dobrih medsosedskih odnosih in uveljavljanju nacionalnih interesov Slovenije, so navedli v izhodiščih. Ob tem so napovedali, da bodo krepili razvoj znotraj EU, spodbujali širitev EU na Zahodni Balkan in ščitili interese slovenskih narodnih manjšin.

306 delegatk in delegatov v Cankarjevem domu

V predstavitvah so govorci med drugim poudarili zavzemanje za pravno državo, za demokracijo in kulturo dialoga. “Politika naj postane resna, načelna, odgovorna, le tako bo ponovno dobila spoštovanje ljudi,” je denimo izpostavil poslanec Andrej Rajh.

“Smo proti revoluciji in anarhiji, smo pa za demokracijo,” pa je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Slišati je bilo tudi pozdrave novim članom, ki so v stranko prišli iz DeSUS. Tudi z njimi stranka raste, mreža stranke na lokalni ravni se širi, po besedah člana sveta stranke Simon Grleca pa so se odločili tudi, da ustanovijo najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji.

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je sicer zbralo 306 delegatk in delegatov, zbrane je po predstavitvi programskih izhodišč nagovorila tudi predsednica stranke Alenka Bratušek.

“Vse kar delamo, delamo za ljudi, za njihovo prihodnost. Moja izkušnja kaže, da ljudje razumejo težko situacijo in da so pripravljeni sodelovati oziroma razumeti vlado, ki mora sprejemati težke odločitve, samo če jim nekdo to razloži in obrazloži zakaj je določen ukrep potreben,” je navedla.

Ob tem je Bratuškova prepričana, da lahko trenutne razmere v državi izboljšajo samo volitve, na katerih bodo ljudje povedali, kaj si želijo za prihodnost. SAB je po njeni oceni nanje programsko, finančno in kadrovsko dobro pripravljena. “Smo stranka za slovensko prihodnost,” je dodala Bratuškova in dodala, da volivcev ne bodo pustili na cedilu, kot so to naredili v SMC in DeSUS.

Zbrane so prek videa nagovorili tudi nekateri tuji predstavniki sorodnih strank, med njimi sopredsednik Zavezništva evropskih liberalcev in demokratov (Alde) Timmy Dooley, predsednik luksemburške vlade Xavier Bettel, predsednica estonske vlade Kaja Kallas in nekdanji predsednik italijanske vlade Enrico Letta. Slednji je med drugim poudaril, da sta Slovenija in Italija državi, ki morata v Evropi ostati skupaj in delati za močnejšo Unijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!