SD za popolno prepoved privezovanja psov

Slovenija 12. Jan 202318:00 13 komentarjev
Pes
Profimedia

Poslanci SD s prvopodpisano Meiro Hot so pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi med drugim določili ustanovitev centralnega zavetišča za živali, predvsem za odvzete rejne in domače živali. Uvedli bi tudi popolno prepoved različnih oblik priveza, ki psom omejujejo prosto gibanje ter prepoved zadrževanja in nastanitve živali v premajhnih prostorih, brez možnosti gibanja.

Predlog so danes poslali v usklajevanje pristojnemu ministrstvu ter koalicijskima partnericama. Ob tem so pojasnili, da so bile v prejšnjem mandatu sprejete nekatere nujne zakonske spremembe s področja zaščite živali, a so te še vedno nezadostne in se številni zakonski manki še vedno odražajo v tragičnih podobah zapuščenih, mučenih in trpinčenih živali, o čemer poročajo mediji in na katere opozarjajo društva za zaščito živali.

Preberite še: Degenerirane pasme, nehumani prevozi, privezovanje … Kako skrbimo za živali?

Za popolno prepoved privezovanja psov

S predlogom novele bi uvedli tudi popolno prepoved privezovanja psov na verige, jeklenice in druge oblike priveza, ki psom omejujejo prosto gibanje. Prav tako bi prepovedali zadrževanje ter nastanitev živali v premajhnih prostorih brez možnosti prostega gibanja, ki ga posamezna žival potrebuje.

Društvom v javnem interesu bi podelili pristojnost, da lahko v primeru ugotovljenih kršitev zakona živali začasno ali trajno odvzamejo lastniku. Uredili bi položaj terapevtskih živali in določili, da se stroški oskrbe živali v zavetiščih porazdelijo tako, da polovico stroškov krijejo občine oziroma imetniki zavetišč, polovico pa država oziroma resorno ministrstvo. Po preteku treh mesecev od nastanitve živali v zavetiščih pa bi stroške oskrbe živali v zavetišču v celoti prevzela država.

“Ker so živali skrb vseh nas, si SD želimo široke razprave z vsemi deležniki, ki bi predlog zakona morebiti še lahko izboljšali, tako da bomo predlog zakona vložili po rednem postopku, rešitve pa bodo predstavljene tudi na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru (DZ),” so napovedali v SD. Pozdravljajo tudi posvet o boljši zaščiti živali, ki bo v ponedeljek v DZ. Po besedah poslanke Meire Hot je odnos do živali “ogledalo vseh nas”. Poudarila je, da vsi nosimo odgovornost, da se živali zaščiti. Edino prav pa je, da poslanci, ki imajo v rokah škarje in platno pri spreminjanju zakonodaje, to problematiko naslovijo konkretno, z zakonskimi spremembami.

Spomnimo sicer, da se bo velikega posveta o varstvu in zaščiti živali prihodnji ponedeljek v veliki dvorani državnega zbora udeležilo več kot 30 nevladnih organizacij, svojo prisotnost na posvetu pa je potrdila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je ob najavi posveta ocenila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, je treba o problematiki varstva in zaščite živali začeti izobraževati že otroke v šolah, z uvrstitvijo te tematike v šolske programe, prav tako pa bi bilo treba še bolj ozaveščati javnost.

“Slovenija je v zadnjih 30 letih naredila že velik korak na področju varstva in zaščite živali, ampak vedno obstaja prostor za izboljšave. Nujno je, da takoj udejanjimo tiste rešitve, ki jih že imamo zakonsko opredeljene. Ustanoviti želimo tudi zavetišče za rejne živali, torej za vse tiste živali, ki jim zavetišča niso namenjena, želimo, da bi se mačke čipiralo in da psi več ne bi bili priklenjeni na verige,” je še izpostavila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Preberite še: Tako ljubek sem, a kaj ko ne morem dihati

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje