SDS zahteva izredno sejo DZ o delu Državne volilne komisije

Slovenija 29. Sep 202215:22 7 komentarjev
Dušan Vučko
Žiga Živulovićć jr./BOBO

Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi obravnavali delo Državne volilne komisije (DVK). Spomnili so na "sago znotraj DVK, ki jo vodi direktor Dušan Vučko" v času aprilskih parlamentarnih volitev, med drugim na zamude pri pošiljanju glasovnic v tujino in napačen izračun, zaradi katerega so bili najprej za poslance razglašeni nekateri, ki niso bili izvoljeni. V SDS pravijo, da je razprava potrebna, da bi povečali javni nadzor nad delom DVK in s tem nad poštenostjo izvedbe volitev.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) zahteva sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog priporočila vladi “v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zakonitost volitev, enotno uporabo zakonodaje, ki se nanaša na volilne in referendumske postopke, za zagotavljanje javnosti, integritete, nepristranskosti in objektivnosti dela komisije ter poštenostjo izvedbe volitev ter referendumov”.

“Kdorkoli je natančneje spremljal zadnje volitve v Državni zbor, ve, da je boj med kandidatnimi listami, političnimi strankami, spremljala tudi saga znotraj Službe Državne volilne komisije, ki jo vodi direktor Dušan Vučko,” so zapisali v SDS. Spomnili so na “nedopustne zamude pri pošiljanju glasovnic v tujino, zaradi česar je bilo številnim volilnim upravičencem povsem onemogočeno glasovanje po pošti in s tem nedopustno poseženo v ustavno zagotovljeno volilno pravico”.

Med napakami DVK izpostavljajo še, da so dopis DVK z volilnim gradivom nekateri prejeli šele po koncu volitev ter da je Vučko spregledal pripombe predstavnikov list, da bi morale biti glasovnice oblikovane drugače, napako pa storil tudi pri lastnoročnem potrjevanju kandidatnih list. “Za konec pa velja izpostaviti še dejstvo, da je Državna volilna komisija tudi napačno izračunala, kateri kandidati so bili izvoljeni v Državni zbor.”

Ker je “preveč zadev ostalo nepojasnjenih, zaradi česar nad volitvami v Državni zbor visi madež legitimnosti in zakonitosti”, je eden od članov DVK vložil predlog za razrešitev direktorja Vučka. Predlog je nato DVK z večino glasov zavrnila. “Ne glede na to še vedno ostaja madež nad vodenjem službe,” so prepričani v SDS.

Spomnili so tudi na besede nekdanje dolgoletne uslužbenke DVK, ki je letos maja prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Med drugim je opozorila, da je Inšpektorat za delo na DVK ugotovil kršitve delovnopravne zakonodaje. “Prav tako je pomenljiva navedba nekdanje uslužbenke, da se predsednik DVK Peter Golob velikokrat sestaja na ožjem kolegiju pri direktorju Dušanu Vučku, in sicer z izbranimi člani DVK,” še opozarjajo v SDS. Omenjajo še, da je Vučko nekdanji poslanec LDS in državni sekretar.

O vsem tem bi po predlogu SDS razpravljali poslanci na izredni seji.

Ob tem predlagajo, da Državni zbor sprejme dve priporočili vladi, in sicer, “da pripravi in sprejme takšne rešitve volilne zakonodaje, s katerimi se bo povečalo nadzor nad delom DVK, ki izvaja volilna in referendumska opravila, zagotovilo enakost položaja v volilnih in referendumskih postopkih ter zakonitost, nepristranskost in objektivnost dela DVK ter s tem poštenost izvedbe volitev ter referendumov,” in “da pripravi in predlaga v sprejem takšne rešitve, ki bodo uveljavile odgovornost članov DVK in Službe DVK v primerih, ko prihaja do množičnih nepravilnosti pri volilnih opravilih, malomarnega in nevestnega opravljanja dolžnosti pri vodenju Službe DVK ter s tem nepopravljive škode zaradi padca zaupanja v institucijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje