Se Jušić in Poklukar vendarle poznata že od prej? Policija in MNZ odgovarjata

Slovenija 17. Okt 202319:30 6 komentarjev
Senad Jušić, Boštjan Poklukar
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Na policiji in notranjem ministrstvu so po nasprotujočih si izjavah prvega moža policije Senada Jušića za N1 vendarle pojasnili, ali se z ministrom Boštjanom Poklukarjem poznata že od prej.

Generalni direktor policije Senad Jušić je v enem od prvih intervjujev po imenovanju za polni mandat potrdil, da se z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem pozna že od prej, saj je bil ta že minister.

To pa je v nasprotju s tem, kar je Jušić govoril po februarski primopredaji poslov od predhodnika Boštjana Lindava. Takrat je namreč na izjavi za medije na vprašanje, kako komentira očitke, da gre pri njegovem imenovanju za politično menjavo, odgovoril, da je karierni policist in da s politiko doslej nikoli ni imel opravka. Dodal je, da se z ministrom Poklukarjem ne poznata in da se z njim pred tem ni nikoli srečal.

Zato smo na policijo in ministrstvo za notranje zadeve poslali prošnjo za pojasnilo teh nasprotujočih si izjav.

Na policiji so nam odgovorili, da je Jušić po omenjenem intervjuju za POP TV, v katerem je izjavil, da ministra pozna že od prej, “dodatno pojasnil, da ministra pozna zgolj kot predstojnika ministrstva iz obdobja njegovega prvega mandata”. Takrat je bil namreč Senad Jušić višji policijski svetnik v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi (GPU). Kot še dodajo na policiji, se “osebno z ministrom nista poznala”.

Nekaj dni kasneje smo prejeli še odgovor notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je ta položaj prvič zasedal v času vlade Marjana Šarca od septembra 2018 do marca 2020: “Že v prvem mandatu, ko sem vladi za generalno direktorico policije predlagal mag. Tatjano Bobnar, je nisem osebno poznal. Enako je bilo v tem mandatu z mag. Senadom Jušićem. Osebno ga nisem poznal. Sem pa že v prvem mandatu vodenja ministrstva za notranje zadeve dobil uvid v to, kdo kaj zna.”

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in razrešeni v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Jušićevo imenovanje za generalnega direktorja policije s polnim mandatom je sicer že pristalo na sodišču. Njegov predhodnik na tem mestu Boštjan Lindav je namreč konec septembra na upravno sodišče vložil tožbo, s katero izpodbija izbirni postopek, v katerem je bil izbran Jušić. Drugi kandidat za zasedbo tega mesta je bil prav Lindav, ki pa se je skupaj z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar znašel v nemilosti vladajočih.

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je sicer kot primerna kandidata za to funkcijo ocenila oba. A Lindav je prepričan, da Jušić nima dovolj vodstvenih izkušenj, zato se je odločil za upravni spor, njegov odvetnik Gregor Verbajs pa je ob tem potrdil, da sta predlagala tudi začasno odredbo za zadržanje odločitve o imenovanju direktorja. Kot nam je danes sporočil Verbajs, bo narok na sodišču glede začasne odredbe potekal naslednji teden.

Kandidat za generalnega direktorja policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Jušić je med izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih navedel delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na notranjem ministrstvu sicer menijo, da Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije. Kot so navedli že marca letos, je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje