Sedmi dan od pozitivnega testa zelo malo kužnih. Bomo skrajšali izolacijo?

Slovenija 19. Jan 202309:24 0 komentarjev
Testiranje
Žiga Živulović jr./BOBO

Svetovna zdravstvena organizacija je konec preteklega tedna posodobila smernice in priporoča krajše obdobje izolacije. Infektologinja in vodja delovne skupine DP3 za klinično obravnavo in zdravljenje v sklopu posvetovalne skupine Tatjana Lejko Zupanc pojasnjuje, da tudi pri nas razmišljajo o skrajšanju, vendar o tem še niso odločali.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je lani objavila, da se covid-19 s prihodom različice omikron iz pandemije spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi.

V začetku epidemije so se ob spoznavanju z virusom pravila, kaj morajo storiti okuženi, hitro spreminjala. Kar nekajkrat tudi “čez noč”. Zdajšnja priporočila veljajo od lanskega januarja.

Za osebe s simptomi koronavirusne okužbe velja, da ostanejo doma in s tem omejijo sekundarne prenose.

Izolacija še vedno traja sedem dni od začetka simptomov in znakov bolezni oziroma sedem dni od pozitivnega testa, nato pa jo je mogoče prekiniti, če sta izpolnjena dva pogoja: oseba v zadnjih 24 urah nima vročine in je od izboljšanja znakov bolezni minilo 24 ur in je hitri antigenski test, ki ga mora opraviti pooblaščen izvajalec, negativen.

Kar nekaj prebolevnikov ima v zadnjem obdobju negativni test že po petih dneh, prav tako so jim izzveneli bolezenski znaki. Po pravilih, ki veljajo pri nas in jih določa Nacionalni inštitut za javno zdravje, morajo doma ostati najmanj do sedmega dne in potem izpolniti zgoraj našteta pogoja. V nasprotnem primeru morajo v izolaciji ostati deseti dni.

Lani je imunolog dr. Alojz Ihan v intervjuju za N1 dejal, da je po sedmih dneh od pozitivnega testa zelo malo še kužnih, “je pa marsikdo še vedno pozitiven ne le na bolj občutljiv PCR, ampak tudi na antigenski test”.

WHO v smernicah skrajšal izolacijo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pretekli petek posodobila smernice za spopadanje s koronavirusom. Eno od priporočil je skrajšanje izolacije, ki je predvidena za obolele. WHO predlaga, da se okuženi z virusom SARS-CoV-2 izolirajo za pet dni, če ne čutijo nobenih znakov bolezni. WHO v posodobljenih smernicah priporoča, da okuženi predčasno konča izolacijo ob negativnem hitrem antigenskem testu. V nasprotnem primeru, če ima oboleli simptome, pa izolacija še vedno traja deset dni.

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc skrbi za ambulanto za dolgotrajni covid
Denis Sadiković/N1

Lejko Zupanc: Razmišljamo in bomo razpravljali

Na NIJZ so za N1 dejali, da za zdaj izolacija ostaja vsaj sedem dni, odločitev, kako dolgo bo trajala, pa je v rokah infektologov in posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 oziroma delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje, ki deluje v okviru posvetovalne skupine.

Vodja delovne skupine “Delovni paket 3” (v sklopu posvetovalne skupine) in predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da razmišljajo o novih predlogih in so jih tudi nekaj predstavili, vendar sprememb še niso sprejeli.

“Obstaja več možnosti. Po eni od njih bi v primeru negativnega testa lahko prekinili izolacijo po petih dneh, vendar bi moral nato okuženi posameznik še pet dni nositi masko. To pa je težje doseči,” je Lejko Zupanc predstavila pomisleke, ki jih imajo ob tem.

“Bomo razpravljali, razmišljamo o tem, ni pa še nič določeno,” je odvrnila, ali bodo o skrajšanju izolacije ob okužbi s koronavirusom razpravljali na prihodnji seji posvetovalne skupine, ki bo 24. januarja.

Informacije o morebitnih spremembah pri trajanju izolacij ob okužbi s koronavirusom so se pri nas pojavile že konec lanskega oktobra. Takrat je delovna skupina pod vodstvom Lejko Zupanc odločila, da za spremembo trajanja izolacij ni zadostnih strokovnih podlag, je razvidno iz zapisnika posvetovalne skupine, ki je objavljen na spletni strani NIJZ.

Delovno skupino za Delovni paket DP3 ob Lejko Zupanc sestavljajo še Janez Tomažič, Bojana Beović, Tadeja Kotar, Tereza Rojko, Tina Plankar Srovin, Matjaž Jereb, Rajko Saletinger, Barbara Kokošar Ulčar, Tatjana Mrvič, Mateja Logar in Nina Gorišek Miksič. Delovna skupina deluje v sklopu posvetovalne skupine.

Prioritetne naloge so:

– vzpostavitev smernic klinične obravnave za covid-19

– sodelovanje pri posodabljanju epidemioloških navodil za strokovno in splošno javnost

– sodelovanje s posvetovalno skupino in drugimi delovnimi paketi

ZZZS poleti želel ukiniti obvezno izolacijo

Že poleti pa je za presojo o ukinitvi obveznih izolacij, predvsem če posameznik nima simptomov, zaprosil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot primer je navedel Avstrijo in Norveško.

Delovno skupina jim je takrat odgovorila, da imata omenjeni državi višjo precepljenost, ostale države pa podobna merila kot Slovenija.

“Ni znano natančno, zakaj so se tako odločili, saj ni bilo pojasnil stroke. Zagotovo pa je njihova precepljenost približno 20 odstotkov višja, kot je slovenska. Ob tem je treba poudariti, da so rekli, da morajo tisti, ki so asimptomatski in pozitivni, vseeno nositi maske, kadar so v stiku z drugimi ljudmi. Tukaj se zanašajo na to, da bodo ljudje to upoštevali. Pri nas vemo, kako je s priporočili, tako da smo vsekakor mnenja, da je izolacija še vedno potrebna,” je takrat odločitev komentirala infektologinja Mateja Logar.

KDAJ JE KONEC IZOLACIJE?

  • Predviden čas izolacije je najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni, če je hkrati
    minilo 24 ur od normalizacije telesne temperature in izboljšanja simptomov in znakov bolezni.
    Če bolezen oziroma povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša. Pri
    osebah, ki prebolevajo okužbo brez simptomov, je predviden čas izolacije najmanj 7 dni od
    pozitivnega testa za potrditev okužbe s SARS-CoV-2.
  • Sedmi dan izolacije je treba opraviti testiranje s hitrim antigenskim (HAG) testom pri
    pooblaščenem izvajalcu:
    – Če je HAG test negativen, se o tem obvesti izbranega osebnega zdravnika, ki
    izolacijo zaključi. V naslednjih treh dneh se svetuje omejevanje stikov z ostalimi ljudmi,
    predvsem z osebami, ki imajo tveganje za težji potek covida-19 (starejši, kronični bolniki,
    imunsko oslabeli), pravilna uporaba zaščitne maske (kirurške ali FFP2) in dosledno
    upoštevanje splošnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2
    (higiena rok, kašlja, vzdrževanje medosebne razdalje …).
    – Če je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje izolacijo in lahko ponovi testiranje do
    konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa.
  • Izolacija lahko traja dlje, če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske
    motnje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik.
  • Tudi po prenehanju izolacije še naprej upoštevajte splošne preventivne ukrepe za preprečevanje
    širjenja okužbe s SARS-CoV-2.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!