Silvestrovanje v restavracijah in hotelih: kakšna je ponudba in kakšne so cene?

Koronavirus 28. Dec 202118:58 > 29. Dec 2021 14:37 1 komentar
silvestrska večerja
PROFIMEDIA

Po tem, ko je vlada zaradi širjenja koronavirusa že drugo leto zapored prepovedala množična silvestrovanja na prostem, je gostincem in hotelirjem letos dovolila organizacijo silvestrskih večerij, prav tako jim na najdaljšo noč v letu vrat ne bo treba zapreti ob 22. uri, ampak bodo lahko obratovali brez omejitve delovnega časa. Kakšna je ponudba in kakšne so cene? In koliko vladna "sprostitev" ukrepov za gostince na najdaljšo noč v letu gostincem zares pomaga?

Kdor razmišlja, da bi najdaljšo noč letos preživel v restavraciji ali hotelu na silvestrski večerji, mora vedeti tole:

  • večerja bo sedeča,
  • med mizami bo razdalja,
  • restavracije in hoteli bodo morali imeti seznam vseh udeležencev silvestrske večerje,
  • vstopali pa boste lahko samo z negativnim PCR ali hitrim testom, ki ne sme biti starejši od 12 ur, ali pa se boste morali samotestirati na lokaciji.

To so pogoji, pod katerimi vlada letos gostincem in hotelirjem dovoli organizacijo silvestrskih večerij brez omejitve delovnega časa. Previdnost nikakor ni odveč, številke o novih okužbah so namreč spet višje.

Logar: Svetovalna skupina je bila proti

“Svetovalna skupina je bila odločno proti temu, da bi silvestrovanja smela potekati v obliki, kot sedaj bodo,” je dejala Mateja Logar in pojasnila, da je v lokalih, kjer je dovoljena strežba, ta dovoljena samo v sedečem načinu. Lokali bodo medtem lahko odprti do jutranjih ur, dovoljena bo tudi glasba. “Če je dovoljena živa glasba, je s tem dovoljen tudi ples. Svetovalna skupina seveda ni naklonjena ne živi glasbi ne plesu, saj je tveganje za prenos okužb tu še dodatno povečano,” je dejala.

Naglo spreminjanje pravil je uničujoče

“Težava, s katero se soočamo že od začetka pandemije, so spremembe odlokov, ki se zgodijo na kratek rok in zaradi katerih ne moremo načrtovati poslovanja. To povzroča ogromno gospodarsko škodo,” poudarja poslovni direktor Jezeršek Gostinstva Martin Jezeršek in dodaja, da vsi takšni dogodki, kot je denimo silvestrska večerja, zahtevajo tudi čas za trženje.” Čeprav je gospodarstvo odprto in je situacija od daleč videti normalna, pa je dejansko stanje daleč od rožnatega. Samo v decembru bo izguba okoli 50-odsotna. Še v začetku novembra smo imeli veliko rezervacij za december, potem pa je vlada omejila delovni čas do 22. ure, kar je za december sprožilo val odpovedi, ki jih zdaj, ko so se pravila za silvestrsko noč spet spremenila, težko nadoknadimo,” še pravi Jezeršek.

natakar z masko v restavraciji
Profimedia

Sedemhodni meni za 160 evrov

Kot pravi Martin Jezeršek, zdaj seveda zbirajo rezervacije za silvestrske večerje v njihovih restavracijah na Blejskem in Ljubljanskem gradu, ampak še ne vedo, ali jih bodo tudi zares lahko izpeljali, ker se spet vse odvija tako zelo na hitro in v zadnjem trenutku.

Če bo povpraševanja dovolj, bodo cene njihovih sedemhodnih menijev 160 evrov, a dokončno odločitev o izpeljavi silvestrovanj bodo sprejeli tik pred zdajci.

Tudi v Rimskih termah hitijo

Tudi v Rimskih termah so v naglici. Še v torek so usklajevali organizacijo in izpeljavo samotestiranj za goste brez veljavnih testov, ki se bodo morali testirati v restavraciji. Za pethodni meni z živo glasbo bo pri njih treba odšteti 130 evrov na osebo. Za svoje hotelske goste so silvestrsko večerjo in kopanje v posebnih paketih sicer načrtovali že prej, a zelena luč vlade, da so silvestrske večerje pod posebnimi pogoji in brez omenitve delovnega časa zdaj dovoljene, je tudi njim prinesla usklajevanja dodatne ponudbe v zadnjem trenutku.

Kot pravi vodje prodaje Evelin Krajnc, je povpraševanja zdaj sicer res več, “a vse je bolj v zadnjem hipu, tako kot smo med epidemijo že navajeni”.

Edini petzvezdični hotel v Ljubljani: 150 evrov na osebo

V edinem hotelu s petimi zvezdicami v Ljubljani, v Intercontinentalu, so priprave medtem v polnem teku. Cena šesthodnega menija na najdaljšo noč v letu pa bo 150 evrov za odraslega in 75 evrov za otroka. Tudi pri njih (tako kot povsod) lahko silvestrsko večerjo ali nočitev plačate s turističnimi boni.

Goste bodo preverjali dvakrat. Najprej boste morali PCT potrdilo pokazati že ob vstopu v hotel, če nimate negativnega testa, ki ni starejši od 12 ur, se boste sami testirali na recepciji. Kdor bo to zavrnil, bo moral hotel zapustiti, pravi Mario Čolić iz hotela Intercontinental. Prav tako boste morali negativni test pokazati ob vstopu v hotelsko restavracijo.

Tudi pri njih opažajo, da nagle odločitve v zadnjem hipu vplivajo na goste: “Gostje so do zadnjega čakali, kaj bo odločila vlada. Ko je odločila, pa smo iz četrtka na petek začeli beležiti rast povpraševanja,” pravi Čulić in dodaja, da so zapolnili že skoraj vseh 50 prostih mest, kolikor jih je pri njih na voljo za silvestrsko večerjo. Ker so večerje sedeče, žive glasbe pri njih ne bo, še dodaja Čolić.

restavracija hotel
Žiga Živulović, Bobo

V Kendovem dvorcu tudi živa glasba. Kaj pa ples?

Da se je poznalo, da pravila za silvestrovo tako rekoč do tik pred zdajci niso bila jasna, pripoveduje Helena Pregelj iz Kendovega dvorca v Spodnji Idriji. Prav zaradi tega smo kakšnega gosta skoraj že izgubili, pravi. Pri njih bo treba za šesthodni silvestrski meni z živo glasbo odšteti 80 evrov na osebo.

Na vprašanje, kako bodo reagirali, če se bo vendarle našel kdo, ki ga bo vleklo na plesišče, v Kendovem dvorcu odgovarjajo, da težav ne pričakujejo: “Glasba bo ambientalna, ne plesna, gostje pa so večinoma pari in družine, jih bomo pa še posebej opozorili, da je večerja sedeča.”

silvestrska večerja
PROFIMEDIA

Kaval Group, ki ima v lasti več lokalov in restavracij v Ljubljani, bo letos silvestrske večerje organiziral v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu in predvidoma tudi v Grajski vinoteki in v Pen klubu, čeprav to dvoje še ni dokončno, pravi lastnica te gostinske verige Dada Jerovšek.

Prej smo lahko večje dogodke, kamor sodi tudi silvestrovanje, načrtovali vnaprej, vedeli smo, kakšna bo zasedenost, zdaj pa so razmere takšne, da se jim moralo prilagajati sproti, dodaja. “Decembra smo vedno garali, da smo si ustvarili zalogo za naprej. Zdaj pa kljub odprtju beležimo izgubo. Prihodnjega leta si ne predstavljamo in ne vemo, kako bomo preživeli januar, februar ali marec, ki so že tako najbolj mrtvi meseci,” še pravi Dada Jerovšek.

Cene njihovih silvestrskih večerij se bodo, odvisno od lokacije, gibale med 50 in 130 evri na osebo.

In kje bodo silvestrovali tisti, ki ne gredo v restavracije in hotele?

Kot kaže naše poizvedovanje na ljubljanskih ulicah, bo večina silvestrovala doma. Tudi pri tem veljajo omejitve: na silvestrski večer se lahko po odločitvi vlade družite s člani največ treh gospodinjstev, priporočljivo pred druženjem je tudi (samo)testiranje.

Marsikdo se bo odločil v zadnjem trenutku, sploh mlajši pa iščejo zabavo. Kot pravi eden od naših sogovornikov, jo bo mahnil v Beograd, kjer so koronski ukrepi vsaj za zdaj milejši od slovenskih. Praznovanja na prostem so dovoljena, vstop pa je mogoč s covidnim potrdilom.

Inšpekcijske ekipe bodo na terenu tudi 31. decembra 

Z Zdravstvenega inšpektorata so sporočili, da bodo nadzore izvajali tudi 31. decembra. Zdravstveni inšpektorat bo tako izvajal nadzor nastavitvenih objektov in pripadajočih gostinskih obratov, a spoštovanje ukrepov bodo nadzirali tudi ostali inšpekcijski organi in policija. Glede na to, da zakonodaja za izvajanje nadzora nad ukrepi določa večje število pristojnih organov, se nadzori izvajajo skladno z operativnim dogovorom med organi, zato bodo na terenu tudi inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinastvo in varstvo rastlin, pa tudi FURS in tržni inšpektorat. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje