Skupina staršev s peticijo: ZD Kranj otroke še vedno obravnava v zabojniku

Slovenija 11. Apr 202220:28 0 komentarjev
Zdravstveni dom Kranj
Google Zemljevidi

Skupina staršev in skrbnikov otrok je pripravila peticijo, s katero zahtevajo ambulantno obravnavo otrok pri izbranem pediatru znotraj kranjskega zdravstvenega doma. Ta otroke paciente namreč še vedno obravnava v zabojniku in ne v prostorih zdravstvenega doma.

Skupina staršev otrok je danes na vodstvo Zdravstvenega doma Kranj, Mestno občino Kranj, NIJZ, varuha pacientovih in človekovih pravic ter zdravstveni inšpektorat podala pritožbo, ker kranjski zdravstveni dom otroke še vedno obravnava v zabojniku. S peticijo zahtevajo ambulantno obravnavo otrok pri izbranem pediatru znotraj zdravstvenega doma.

Kot so sporočili iz omenjene skupine staršev in skrbnikov otrok, so znotraj zaprtih skupin na Facebooku zbrali več kot sto osebnih zgodb. Pod peticijo z zahtevo po spremembi delovanja zdravstvenega doma se je fizično podpisalo 224 oseb, 1121 oseb pa je podpisalo spletno peticijo. Kot so izpostavili, je bila večina omejitev, povezanih z novim koronavirusom na državni ravni že odpravljena in tudi ambulante za odrasle v kranjskem zdravstvenem domu delujejo normalno, otroci pa še naprej čakajo na obravnavo na parkirišču.

Zdi se jim nerazumljivo, da otroci s prehladnimi znaki in drugimi težavami, ki niso povezane z novim koronavirusom, zelo težko pridejo do obravnave pri svojem pediatru in so še vedno obravnavani v zabojniku. Prepričani so, da je možno obravnavo vseh pediatričnih bolnikov organizirati tako, da bolnim otrokom ne bo treba čakati zunaj ali v avtih na parkirišču. “Dovolj nam je, da z bolnim otrokom v naročju stojimo na mrazu, vetru, dežju, vročini. Zdi se nam sramotno, da ni zagotovljenega dostopa do sanitarij, previjalnice in možnosti, da mame otroka podojijo, če je to potrebno. Zahtevamo, da so tudi naši otroci deležni človeku dostojne obravnave in se jih preneha diskriminirati!” so zapisali v dopisu vodstvu zdravstvenega doma, prepričani, da gre za grobo kršitev pacientovih, v tem primeru otrokovih pravic.

Iz Mestne občine Kranj so na drugi strani v petek poslali sporočilo, da v zdravstvenem domu ločeno pregledovanje bolnikov z infektivnim stanjem, ki so ga uvedli s pandemijo covida-19, izvajajo še naprej, ker gre za zdravstveni standard varne obravnave za vse bolnike. Kot so navedli, se s takšno organizacijo prepreči vnos infektivnih bolezni v čakalnice znotraj stavbe. “Ker so okužbe z raznovrstnimi virusi izrazite predvsem pri eni od najranljivejših skupin, to so otroci, in bi jih radi čim bolj zaščitili, otroke z infektivnim stanjem zdravniki trenutno pregledajo v zabojniku pred zdravstvenim domom,” so zapisali in dodali, da so otroci po dveh letih pandemije, v kateri so večino časa preživeli doma, še bolj podvrženi okužbam, saj so manj prekuženi in odporni na raznovrstne bolezni.

“Okužbe so v ogromnem porastu, kar potrjuje tudi število odsotnih iz vrtcev in šol,” so poudarili. Pojasnili so, da poleg covida-19 trenutno razsajajo še številne druge virusne okužbe, med njimi tudi norice, ošpice in gripa ter so zato ločeni pregledi skorajda nujni, da se pred okužbo zavaruje najširši krog bolnikov.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je izpostavila, da je epidemiološka situacija ta hip takšna, da ne dopušča stikov med otroki z infekcijami in drugimi bolniki. V nasprotnem primeru bi vse paciente izpostavili tveganju za nevaren prenos bolezni, ne samo covida-19, ampak tudi adenovirusov, rotavirusov, norovirusov in gripi. Prostor pred zabojnikom so opremili z grelniki in nadstreškom ter staršem bolnih otrok omogočili parkiranje na zaprtem parkirišču ob zabojniku. Ko je otrok na vrsti za pregled, po mobilnem telefonu pokličejo starša.

Kranjski podžupan Janez Černe je ocenil, da je to trenutno najboljša možna rešitev, ki pa ni stalna, temveč je kratkotrajnejše narave. V načrtih za prihodnost pa je tudi gradnja prizidka k zdravstvenemu domu in ureditev ustrezne čakalnice. Začetek gradnje je predviden konec letošnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!