Slovenija bo posredovala v pritožbi ribičev proti Hrvaški

Slovenija 12. Jun 202316:45 4 komentarji
Piranski zaliv, piran
Miloš Vujinovič/BOBO

Evropsko sodišče za človekove pravice je tri pritožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški spoznalo za dopustne in jih bo v nadaljevanju vsebinsko obravnavalo. Slovenija bo v postopku posredovala.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je 24. marca 2023 obvestilo Slovenijo, da so bile tri pritožbe slovenskih ribičev proti Republiki Hrvaški glede zatrjevanih kršitev evropske konvencije o varstvu človekovih pravic vročene Hrvaški, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Pozdravili so dejstvo, da je sodišče pritožbe slovenskih ribičev spoznalo za dopustne in da jih bo v nadaljevanju vsebinsko obravnavalo.

V skladu z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic ima namreč država članica, katere državljani so pritožniki, pravico, da v vseh primerih pred senatom ali velikim senatom ESČP predloži pisne pripombe oziroma sodeluje pri obravnavi.

Slovenija bo posredovala v postopkih

Kot so še zapisali na zunanjem ministrstvu, je Slovenija 5. junija 2023 s pismom obvestila ESČP, da bo posredovala v teh postopkih, pri čemer gre v tej fazi za izjavo Slovenije o napovedi posredovanja brez vsebinske opredelitve do postopkov. Rok za obveščanje sodišča glede posredovanja naše države bi se sicer iztekel 16. junija. Sodišče bo določilo rok za vložitev slovenske vloge po prejemu odgovora Republike Hrvaške, so še zapisali.

Slovenija z uveljavitvijo pravice do intervencije nudi pomoč in podporo pri zaščiti pravnih koristi slovenskih ribičev, ki so žrtve hrvaškega nepriznavanja arbitražne razsodbe.

Viri na MZEZ so že pred časom menili, da bo na ESČP verjetno glavno vprašanje, kje je ribič lovil. Če bi sodniki pritožbam ribičev ugodili, bi sodišče v Strasbourgu na neki način legitimiralo arbitražno razsodbo.

Tožb ribičev ogromno

Tožb ribičev je sicer ogromno, ker ločeni postopki tečejo za vsako kazen, ki jo ribiči dobijo. Sodišče v Strasbourgu bi lahko sedaj, ko je pritožbe vzelo v obravnavo, vse združilo in nato sprejelo pilotno razsodbo, kot je to storilo v primeru varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke oziroma t. i. zadevi Ališić.

Vstop Hrvaške v schengensko območje sprememb za ribiče ni prinesel. Hrvaški organi slovenskim ribičem kazni še naprej redno zaračunavajo za ribolov na območju v Piranskem zalivu, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji. Hrvaška razsodbe ne priznava in vztraja pri meji v zalivu po sredinski črti. Ribiči so se na ESČP obrnili, ker so na Hrvaškem izčrpali vse pravne možnosti, vključno z njihovim ustavnim sodiščem.

Viri na slovenskem zunanjem ministrstvu so nedavno še opozorili, da Hrvaška, ki javno poudarja, da je treba predvsem reševati praktična vprašanja ljudi, še naprej dosledno izvaja jurisdikcijo nad polovico Piranskega zaliva, morda tudi v upanju, da bi lahko kdaj v prihodnosti dokazala, da je to ves čas počela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje