Vrstijo se čestitke prvi slovenski sodnici na Mednarodnem kazenskem sodišču

Slovenija 06. Dec 202306:58 > 15:59
Beti Hohler izvoljena za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča
Beti Hohler (Foto: zajem zaslona/GOV.SI)

Na 22. zasedanju skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta v New Yorku je bila v torek za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v 8. krogu izvoljena Beti Hohler, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Slovenija je s tem dobila prvo sodnico na ICC, prav tako pa gre za najmlajšo sodnico v zgodovini ICC. Prejela je 81 od potrebnih 78 glasov. Po izvolitvi se vrstijo čestitke iz slovenske politike, med drugim sta ji čestitali predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Beti Hohler, ki jo je Slovenija nominirala za sodniško kandidatko, je bila ena od 13 kandidatov za šest novih sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča. Na zasedanju je glasovalo 123 držav. Na glasovanju je v “zahtevni konkurenci in ob upoštevanju pogojev ter pravil” prejela zahtevano dvotretjinsko večino glasov.

Z izvolitvijo Hohler postaja ena od 18 sodnikov na Mednarodnem kazenskem sodišču, katerih mandat traja devet let.

Za kandidatko jo je leta 2022 predlagal takratni predsednik republike Borut Pahor, potrdil pa državni zbor. Z izvolitvijo je postala prva predstavnica Slovenije v ICC.

Kot so zapisali na ministrstvu, je Hohler uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko materialno pravo in postopek z delovnimi in akademskimi izkušnjami na področju mednarodnega kazenskega pravosodja.

To so bile že tretje pomembne volitve za Slovenijo v ZN v zadnjem letu dni. Lani je bila izvoljena v Gospodarski in socialni svet ZN (Ecosoc), letos v Varnostni svet ZN, sedaj pa je dobila še prvo sodnico na mednarodnem kazenskem sodišču, poroča STA.

Vrstijo se čestitke z vrha politike

Za izvolitev ji je na družbenem omrežju X čestitala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Dodala je, da gre za zaslužen dosežek ugledne strokovnjakinje, novi sodnici pa zaželela uspešno delo.

Prav tako je čestitke Hohler namenila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je izpostavila, da gre za že tretji pomemben uspeh Slovenije na volitvah v ZN v precej kratkem času, kar po njenem mnenju pomeni, da delamo dobro, da smo vidni in prepoznavni kot država, ki je kredibilna in vredna zaupanja. Lani je bila Slovenija izvoljena v Gospodarski in socialni svet ZN (Ecosoc), letos v Varnostni svet ZN.

Fajon je prepričana, da bo Hohler kot uveljavljena strokovnjakinja na področju mednarodnega kazenskega prava pomembno prispevala k delu sodišča, kar da je v današnjih časih, ko se soočamo s številnimi težkimi konflikti in vojnami, pomembneje kot kadarkoli prej.

Fajon je ponovila zavezanost Slovenije spoštovanju mednarodnega prava in zavzetemu boju proti nekaznovanosti storilcev najhujših kaznivih dejanj. “Zato iskreno verjamem, da bo prva slovenska sodnica v prvem stalnem Mednarodnem kazenskem sodišču prispevala k zagotavljanju pravičnosti in posledično tudi miru in varnosti v svetu, saj je kaznovanje odgovornih za mednarodne zločine nujni pogoj za trajni mir in stabilnost držav,” je sporočila v izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva.

Državni sekretar na ministrstvu Marko Štucin pa je ob njeni izvolitvi izpostavil, da bo tokrat na ICC prvič služil sodnik oziroma sodnica iz Slovenije in to “v časih, ko sodišče potrebujemo bolj kot kadarkoli”. Čestitke je prejela tudi s strani vlade.

Da bo Slovenija med 18 sodniki ICC prvič imela tudi svojo predstavnico, je poudarilo tudi ministrstvo za pravosodje in v zapisu na omrežju X dodalo iskrene čestitke Beti Hohler.

Pred glasovanjem v slovenskih krogih previden optimizem

Kljub dobri kandidatki pred volitvami sodnikov ICC analitiki na ZN Sloveniji zaradi prejšnjih izvolitev v Ecosoc in Varnostni svet niso pripisovali veliko možnosti za nov uspeh, vendar pa ga je misija pod vodstvom veleposlanika Boštjana Malovrha na koncu tudi z intenzivnim lobiranjem med samim glasovanjem le dosegla.

“Zelo sem vesela za ta uspeh in priznanje držav. Rada bi se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri lobiranju – veleposlaniku Malovrhu, državnemu sekretarju Marku Štucinu, diplomatu za volitve Maticu Burkeljcu in sploh celotni ekipi,” je v kratki izjavi za STA takoj po izvolitvi povedala 42-letna Beti Hohler, najmlajša sodnica v zgodovini ICC.

Ministrica Fajon je bila med svojim zadnjim obiskom v New Yorku prejšnji teden glede možnosti za uspeh sicer previdno optimistična. “Naši kandidatki želim veliko sreče na glasovanju. Trenutno nam kaže kar spodbudno, vendar ima vsako glasovanje tudi določeno mero presenečenja. Bomo videli kako se bo kandidatka, ki ima vse potrebne vrline in sposobnosti, odrezala na volitvah,” je dejala Fajon.

Kako je potekalo glasovanje

Glasovanje se je sicer začelo že v ponedeljek ob začetku zasedanja, ko so izvolili le dva kandidata. Hohler je v prvem krogu dobila 56 glasov, v drugem pa 62. Glasovanje se je potem prevesilo v naslednji dan in skupščina je po 4. krogu ukinila določena pravila za volitve, med drugim to, da je potrebno voliti najmanj po dva kandidata iz azijske in vzhodno-evropske skupine ZN ter najmanj tri moške. Šlo je le še za osvojitev potrebne dvotretjinske večine glasov.

V šestem krogu je bil izvoljen Francoz Nicolas Guillou, Hohler pa je dobila 71 glasov, enako potem tudi v 7. krogu. Vmes so se od kandidatur poslavljali kandidati z nizko podporo.

Pred osmim krogom je odstopila nemška kandidatka in del držav, ki so prej glasovale zanjo, je svoje glasove prisodilo Slovenki, ki je v osmem in hkrati zadnjem torkovem krogu dobila potrebno dvotretjinsko večino.

Mednarodno kazensko sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Kandidati morajo za izvolitev sicer izpolnjevati več pogojev, med drugim visok moralni ugled, nepristranskost in neoporečnost ter usposobljenost za imenovanje na najvišje sodniške funkcije v njihovi državi, strokovna uveljavljenost na ustreznih področjih mednarodnega prava in odlično znanje vsaj enega od delovnih jezikov sodišča – angleščina in francoščina.