“Ko je Varnostni svet ZN polariziran, je priložnosti za nestalne članice več”

Slovenija 19. Jul 202306:42 > 14:51 2 komentarja
Luka Mesec, Tanja Fajon in Robert Golob
Žiga Živulović jr./Bobo

Svet za nacionalno varnost je danes v razširjeni sestavi razpravljal o nacionalni varnosti v luči priprav na članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2024 in 2025.

Seje sveta za nacionalno varnost so se udeležili predsednica Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Na seji so bili tudi podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Aleš Hojs, barve opozicijske NSi pa je zastopal vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, ki nadomešča odsotnega predsednika stranke Mateja Tonina.

“Glede na to, da gre pri varnostnem svetu za ključni organ za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, se je svet za nacionalno varnost seznanil s kriznimi situacijami, ki so na dnevnem redu, saj se jim bo leta 2024 in 2024 posvečala tudi Slovenija. Svet se je prav tako seznanil s prihodnjimi načrti sodelovanja Slovenske policije in policije v mednarodnih operacijah in misijah. Svet za nacionalno varnost se je zavzel za to, da svoje članstvo izkoristimo za posvečanje vprašanjem podnebnih sprememb in vodnih kriz ter njihovih učinkov na mir in varnost, tudi prehransko in energetsko, preprečevanju konfliktov, zaščiti civilistov, krepitvi vloge žensk in spoštovanju mednarodnega prava,” je po koncu seje sveta za nacionalno varnost povedal Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade.

Slovenija ima z vodno diplomacijo že kar nekaj izkušenj, je dodal Benedejčič. “Imamo kar precejšnje znanje s tega področja, ki smo ga uporabili že v času kandidature in ga bomo uporabili tudi v času nestalnega članstva,” je še dejal.

V okviru Varnostnega sveta ZN sicer deluje 15 držav, pet je stalnih, 10 izvoljenih. Pet stalnih držav, ki imajo veto, je prav tako jedrskih sil. “V Varnostnem svetu trenutno vlada kar velika polarizacija, in ko pride do nestrinjanja med stalnimi člani, nastopi večja priložnost za delovanje nestalnih članov. Izvoljene članice Varnostnega sveta lahko tako zagotavljajo njegovo nemoteno delovanje,” je Benedejčič še pojasnil, kako vidi vlogo Slovenije.

Svet pričakuje, da bo slovenska stvar posebno pozornost posvečala varnostnim situacijam na Zahodnem Balkanu. Prav tako so se zavzeli za varnostno ozaveščenost vseh vključenih v projekt nestalnega članstva v varnostnem svetu kot tudi za ustrezno protiobveščevalno zaščito in zagotovitev informacijske varnosti.

Tanja Fajon predstavila prioritete Slovenije

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je v izjavi po seji opredelila področja, ki jih bo Slovenija naslavljala v času članstva v VS ZN. “Naše prioritete bodo zagotovo podnebna varnost ter s tem povezana energetska in prehrambena varnost,” je dejala ter spomnila, da je Slovenija soustanoviteljica Zelene skupine v Generalni skupščini ZN in ima veliko izkušenj na področju vodne diplomacije.

“Pričakujem, da bo Slovenija zaprošena za svoje mnenje glede ruske agresije v Ukrajini in tu bomo ves čas vztrajali, da si želimo trajnega in pravičnega miru. Upam, da bomo v naslednjih dveh letih priča končanju vojne v Ukrajini,” je nadaljevala. Ob tem pa je izpostavila tudi zagotavljanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu, ki je po njenem mnenju postal geopolitično igrišče za velike akterje, kot so Kitajska, Rusija in Turčija.

“Članstvo v VS ZN lahko dobro izkoristimo s tem, da Slovenijo postavimo na zemljevid sveta. Prav tako pa bo to tudi izjemna priložnost za krepitev gospodarstva,” je povedala. Naznanila je, da pripravljajo obisk gospodarske delegacije na Kitajskem. V Slovenijo pa bo kmalu prispela poslovna delegacija iz Južne Koreje.

Ocenila je, da bo Slovenija v času članstva morala biti pripravljena na kibernetske in hibridne grožnje. “Vse nestalne članice so tarča napadov. Moramo imeti okrepljeno ozaveščanje in protiobveščevalno zaščito. Zagotovo bo Slovenija v tej novi arhitekturi na svetovnem zemljevidu bistveno večja tarča, kot je bila v preteklosti,” je dodala.

Na vprašanje, ali bodo na dnevnem redu VS ZN, pa tudi med prioritetami Slovenije, migracije, pa je odgovorila, da te niso tema VS. “To bo grožnja za Evropo, ne bo pa to tema, s katero se ukvarja Varnostni svet,” je dejala in poudarila, da je EU tista, ki za Evropo usklajuje migracijsko in azilno politiko.

Robert Golob z gipsom Robert Golob z gipsom
Žiga Živulović jr./Bobo
Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./Bobo
Luka Mesec Luka Mesec
Žiga Živulović jr./Bobo
Urška Klakočar Zupančič Urška Klakočar Zupančič
Žiga Živulović jr./Bobo
Seja sveta za nacionalno varnost RS Seja sveta za nacionalno varnost RS
Žiga Živulović jr./Bobo
Seja sveta za nacionalno varnost RS Seja sveta za nacionalno varnost RS
Žiga Živulović jr./Bobo
Luka Mesec, Tanja Fajon in Robert Golob Luka Mesec, Tanja Fajon in Robert Golob
Žiga Živulović jr./Bobo
Janez Cigler Kralj Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr./Bobo
Seja sveta za nacionalno varnost RS Seja sveta za nacionalno varnost RS
Žiga Živulović jr./Bobo
Seja sveta za nacionalno varnost RS Seja sveta za nacionalno varnost RS
Žiga Živulović jr./Bobo

Hojs in Cigler Kralj zagotovila tvorno sodelovanje

Podpredsednika SDS in NSi, Aleš Hojs in Janez Cigler Kralj, sta v izjavi novinarjem ob odhodu s seje dejala, da sta zagotovila tvorno sodelovanje opozicije pri tem projektu Slovenije in čestitala predstavnikom vlade za diplomatski uspeh. “To je eden od projektov, ki ga v tej vladi niso zrušili prvi dan in očitno se je pokazalo, enako kot tudi pri avtocestni policiji, da nima smisla rušiti stvari, ki so dobre,” je dejal Hojs.

Oba predstavnika opozicije pa sta ob pripravah Slovenije na nestalno članstvo izpostavila vprašanje izziva migracij. Po Hojsovih besedah so tako pogrešali razpravo o problematiki migracij, ki je po njegovem mnenju eden ključnih izzivov Slovenije že vrsto let. A za to temo ni bilo “pretiranega posluha”, je dodal.

Da se EU veliko ukvarja z upravljanjem migracij in da slednje prav tako čaka VS ZN, meni tudi Cigler Kralj. “Na to že nekaj časa opozarjamo, kajti manipulacije, spodbujanje migracij in teh tokov proti Evropski uniji je gotovo tudi lahko ustvarjanje določenega pritiska na EU in Slovenijo,” je dejal.

Seje sveta za nacionalno varnost so se danes udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Seje se je udeležil tudi podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Aleš Hojs, barve opozicijske NSi pa je zastopal vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj.

Spomnimo, Slovenija je bila junija v Generalni skupščini ZN v New Yorku s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje