“Slovenija je povečala svojo verodostojnost in ugled na Zahodnem Balkanu”

Slovenija 23. Dec 202213:57 16 komentarjev
Tanja Fajon
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Vojna v Ukrajini, razburkano politično dogajanje v državah Zahodnega Balkana in slovenska kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Za ministrstvom za zunanje zadeve, ki ga od junija vodi ministrica Tanja Fajon, je pestro polletje.

“Če bi morala opisati zunanjepolitično delovanje, bi rekla, da smo bili hiperaktivni, dosledni, pogumni, samozavestni in pa tudi ženski (feministični),” je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon potegnila črto in opisala pretekle mesece delovanja ministrstva, ki ga vodi. Kot je ocenila, je zunanjepolitično delovanje Slovenije beležilo uspehe predvsem na območju Zahodnega Balkana.

“S ponosom ocenjujem, da je Slovenija s svojo zunanjo politiko in aktivnostjo pomembno dvignila svojo verodostojnost in ugled na Zahodnem Balkanu. Uspeli smo z iniciativo, ki smo jo sprožili pred nekaj meseci in je posledica varnostnih tveganj, da je Bosna in Hercegovina ob koncu leta dobila status kandidatke,” je poudarila Fajon.

Menila je, da je podeljeni status “pomembno politično sporočilo državi v času, ko na evropskih tleh divja vojna. Prav tako je po njenih navedbah status pomemben za BiH, ki je notranje močno načeta, kjer institucije ne delujejo, in ker država resnično potrebuje “nov, svež zagon”. Žogica je tako zdaj na strani BiH, da implementira zahtevane reforme in začne pristopna pogajanja, ki so se letos sicer že začela s Severno Makedonijo in Albanijo.

Medtem ko Slovenija ostaja v prijateljskih odnosih s Srbijo, s katero gospodarsko sodeluje in ji nudi pomoč na področju vladavine prava, je ministrica Fajon ravno ta teden skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom in na povabilo visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella obiskala Podgorico. “Tam je situacija izjemno resna, tam je globoka institucionalna kriza,” je komentirala Fajon. Ministrica je sicer ocenila, da so bili pogovori z državnim vrhom o reševanju krize v Podgorici uspešni. Eden od ciljev, tako ministrica, je zagotoviti, da se Črna gora ne “izgubi” oziroma da se ne oddalji od evroatlantskih povezav.

Več o politični krizi v Črni gori preberite v prispevku Črnogorski predsednik podpisal sporni zakon, ki je državo spravil na noge.

Po Podgorici bo ministrica Fajon januarja odpotovala še na Kosovo in v BiH.

Za razliko od preteklih dveh let, ko je bila slovenska zunanja politika “ukradena” in je “služila le partikularnim interesom vladajoče stranke [SDS, op. a.]”, je bila pod vodstvom Fajon “v službi državljanov in gospodarstva”, je ocenila ministrica. Dodala je, da so okrepili slovensko gospodarsko ter kulturno in znanstveno diplomacijo. Zunanje ministrstvo je tako sodelovalo pri podpisu pogodbe Geoplina z alžirskim Sonatrachom za dobavo plina v prihodnjih treh letih, skupaj z ministrstvom za gospodarstvo pa so sodelovali pri reševanju težav, ki jih je povzročila prepoved izvoza lesnih izdelkov iz BiH. Slovenija je po ministričinih besedah prav tako v EU in soseščini spet dojeta kot zagovornica človekovih pravic in pravne države.

Slovensko prizadevanje za nestalno članico

Slovenija si še vedno aktivno prizadeva tudi za to, da bi država dobila sedež nestalne članice v 15-članskem Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN). Slovenija za mandat v letih 2024 in 2025 tekmuje z Belorusijo in če ji bo uspelo, bo to drugi mandat Slovenije v tem ključnem organu Združenih narodov. Državo mora na glasovanju prihodnje poletje podpreti najmanj 129 držav – medtem ko podpora držav EU ni vprašljiva, ministrstvo med drugim podporo aktivno išče v Afriki in Latinski Ameriki, kjer ima manj razvejano mrežo predstavništev.

Je pa Fajon prepričana, da bo Slovenija s kandidaturo “uspela, če bo skupaj stopila celotna slovenska politika”. Ministrica si prav tako želi, da bi se v prizadevanja vključila tudi dosedanji predsednik Borut Pahor in bivši predsednik Danilo Türk, vendar trenutno z nikomer ne nameravajo sklepati pogodb o sodelovanju, saj imajo močno ekipo na ministrstvu in okrepljeno na veleposlaništvu pri ZN v New Yorku.

“To je odlična priložnost, da se Slovenija predstavi pri partnerjih, s katerimi imamo redkejše stike, in tudi na ta način gradimo zelo pozitivno podobo Slovenije. To je nekakšen prestiž, ki ga lahko majhna država doseže v VS ZN ter je pomemben s političnega in gospodarskega vidika,” je ocenila Fajon.

Vseprisotna vojna v Ukrajini

Slovenija se za mesto nestalne članice poteguje v času vojne v Ukrajini, zaradi katere so geopolitične razmere zaostrene. “Vojna v Ukrajini nas močno bremeni,” je komentirala Fajon. Stališča Slovenije ostajajo nespremenjena – Ukrajini bo država pomagala v boju za njeno ozemeljsko suverenost in celovitost. “Vsako prilaščanje ozemlja s silo je nedopustno,” je poudarila in dodala, da “si bo Slovenija vedno prizadevala za mir in za vzpostavitev pogajanj za začetek normalizacije razmer v državi”.

Število civilnih žrtev v Ukrajini in poškodbe infrastrukture je ministrica označila za “grozljiva”. “Veča se tudi število žrtev med otroki. Ti se v Ukrajini skrivajo po zakloniščih, nimajo delujočih šol in živijo v strahu, potekajo pa tudi velik pregon, nasilne deportacije otrok v Rusijo.”

Slovenija je Ukrajini že pomagala in ji bo tudi v prihodnje – dokler bo treba, je napovedala ministrica. Še letos bo, denimo, Ukrajini predala dve reševalni vozili.

Ministrica Fajon je povedala, da jo širitev schengna na Hrvaško zelo veseli. “To je predvsem najboljša novica za ljudi – da ne bo več zapornic, dolgih kolon in čakanja, da bodo lahko ljudje potovali hitreje,” je ocenila in obžalovala, da se schengnu še nista priključili Bolgarija in Romunija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje