Obrambno ministrstvo v 188 milijonov evrov vreden nakup helikopterjev

Slovenija 28. Nov 202316:57 3 komentarji
Helikopter AW139M
Foto: Leonardo Helicopters

Obrambno ministrstvo kupuje šest večnamenskih helikopterjev AW139M italijanskega proizvajalca Leonardo. Vrednost nakupa brez DDV znaša 188,3 milijona evrov, nakup pa poteka prek italijanske vlade. Vsi helikopterji bodo opremljeni z modulom, primernim za zdravstveno opremo in instrumente. Tako bodo lahko sodelovali v iskalnih akcijah, reševanju v gorah ter tudi pri gašenju požarov, saj lahko v vrečah naenkrat prenesejo do 2.000 litrov vode.

Minister za obrambo Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta podpisala dogovor o nakupu šestih večnamenskih helikopterjev AW139M. Helikopterji bodo namenjeni v podporo delovanju enot Slovenske vojske in v sistemu zaščite in reševanja, vrednost nakupa brez DDV pa je 188,3 milijona evrov, so sporočili z obrambnega ministrstva.

“Dogovor opredeljuje nakup še šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi,” so sporočili z ministrstva za obrambo. Skupna vrednost nakupa vključuje tudi stroške certifikacije italijanskega vojaškega letalskega organa. Letni stroški upravljanja projekta italijanskega obrambnega ministrstva pa znašajo 425.449 evrov.

Natančna dinamika dobav helikopterjev AW139M bo usklajena v začetku naslednjega leta, še sporočajo z ministrstva za obrambo.

Po navedbah ministrstva bo imela Slovenska vojska po novem na voljo najmodernejši helikopter, narejen po zadnjih varnostnih standardih. Helikopter je zelo zmogljiv, hiter in prostoren, v njem je prostora za do 15 potnikov. Vsi helikopterji bodo imeli tudi možnost montaže modula MEDEVAC/HNMP, ki bo izdelan po meri ter primeren za instrumente in opremo zdravstvenih ekip.

“Helikopter AW139M je zelo primeren za izvajanje nalog iskanja in reševanja, med katere pri nas spada tudi gorsko reševanje. Uporaben je tudi za gašenje požarov, naenkrat lahko odvrže do 2.000 litrov,” so izpostavili.

Odločitev o nakupu večnamenskih helikopterjev po modelu vlada vladi je bila po pojasnilih ministrstva sprejeta na podlagi potrjenega investicijskega programa, strokovnega poročila o predstavitvi zmogljivosti večnamenskih vojaških helikopterjev in izdelane analize ekonomskih prednosti. Ob tem na ministrstvu ocenjujejo, da je nakup prek italijanske vlade gospodarnejši, kot če bi se odločili za neposreden nakup pri proizvajalcu helikopterjev.

Podlago za investicije Slovenske vojske, kot jih predvideva resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040, je letos poleti sprejela vlada na osnovi dopolnitev in sprememb Načrta razvojnih programov 2023-2026. “S tem nadaljuje razvoj in modernizacijo Slovenske vojske v luči sodobnih varnostnih izzivov tudi na področju vojaškega letalstva,” še navajajo na ministrstvu.

Slovenska vojska ima trenutno v uporabi osem helikopterjev Bell 412 in štiri helikopterje Eurocopter AS AL 532 Cougar, s katerimi lahko izvaja tudi reševanja in gasi požare, piše na spletni strani Slovenske vojske. Poleg tega imajo v floti še helikopterje Bell 206 B, ki so namenjeni šolanju pilotov.

Reševanje s helikopterjem v Škofji Loki
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje