Slovenija državljanom: Vrnite se iz Južne Afrike. Tonin: Kupujemo si čas

Koronavirus 26. Nov 202115:40 > 20:24 komentarja
Potovanja
PROFIMEDIA

Slovenija spremlja razmere, ki jih je nova različica koronavirusa povzročila v Južni Afriki. Slovenskim državljanom, ki so tam, svetujejo čimprejšnjo vrnitev domov, so sporočili z zunanjega ministrstva. Članice EU so se že dogovorile, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav z območja južne Afrike. Obrambi minister Matej Tonin je ob tem že napovedal, da bo prišlo do enotne blokade letalskega prometa iz južnoafriške regije. "Pomembno je, da se potovanja čim bolj omejijo in da upočasnimo prihod nove različice v Slovenijo," je dejal.

V Južni Afriki so potrdili več primerov nove različice koronavirusa, ki so ga pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) poimenovali omikron.  Evropska komisija je članicam zato predlagala, naj zaradi širjenja nove različice koronavirusa omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Kasneje so članice EU sprejele dogovor, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav južne Afrike.

Odločitev o tem je bila sprejeta na popoldanskem srečanju v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize. Tega je na pobudo Evropske komisije sklicalo slovensko predsedstvo Sveta EU.

Kot so pri tem zapisali na Twitterju, so se na srečanju dogovorili o sprožitvi zasilne zavore in uvedbi začasnih omejitev za vsa potovanja v EU iz južne Afrike.

Omejitve bodo veljale za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve, je na Twitterju sporočil govorec komisije Eric Mamer.

Slovensko zunanje ministrstvo državljanom sporoča, naj se čim prej vrnejo domov

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da spremljajo razmere, ki jih je nova različica povzročila v Južni Afriki. “Slovenskim državljanom, ki so tam, svetujemo čimprejšnjo vrnitev v domovino. Prav tako jim svetujemo, da aktivno spremljajo razmere, saj se pričakuje, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike iz tega območja,” so zapisali.

Dodali so, da nekatere države članice EU že ukinjajo letalske povezave in uvajajo dodatne zdravstvene ukrepe ob vstopu v Evropsko unijo. “Hkrati potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa B.1.1.529, svetujemo, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo,” so zapisali. Slovensko predsedstvo Svetu EU je za danes popoldne sklicalo mehanizem za odzivanje na krize IPCR, čigar cilj je doseči skupen odziv držav članic na novo različico virusa.

Tonin: Kupujemo si čas

Obrambni minister Matej Tonin je v oddaji N1 STUDIO, ki si jo boste lahko ogledali jutri, potrdil napovedi predsednika vlade Janeza Janše, da bo prišlo do enotne blokade letalskega prometa iz južnoafriške regije. “Danes zjutraj je bila vlada obveščena z odločitvami oziroma priporočili Evropske komisije in njene predsednice Von der Leyen. Predsednik vlade je dal jasna navodila, naj pristojni in resorni ministri uredimo vse potrebno zato, da se potovanja čim bolj omejijo in da na neki način upočasnimo prihod nove različice virusa,” je dejal.

Poudaril je, da je zdaj ključen čas. “Zdravstvena stroka zelo poudarja, da vsak pridobljen dan, prinaša nova spoznanja o novi različici zato, da se nanj čim bolj učinkovito pripravimo. Zdaj si kupujemo čas zato, da bomo znali odreagirati,” je povedal. 

“Vemo, da ima ta različica veliko število mutacij, takšnih, za katere se je že prej pokazalo, da so lahko nevarne, saj se lahko izognejo imunskemu sistemu. Nekatere mutacije so blizu mesta cepitve s furinom, kar pomeni, da bi lahko bila večja tudi nalezljivost,” je za N1 povedal Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu. Da pa bi novo različico in njen (možni) vpliv na razvoj epidemije res razumeli, bo treba počakati še nekaj tednov.

Južna Afrika prepovedi potovanj ocenjuje kot drakonske in neupravičene

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se je danes odzvalo na prepovedi potovanj z območja južne Afrike, ki so jih v strahu pred tam odkrito novo različico novega koronavirusa danes sprejele države članice EU. Tovrstno hitenje EU je ocenilo kot drakonsko in neupravičeno, saj da ni utemeljeno na znanstvenih dejstvih in je v nasprotju z nasvetom WHO.

“Verjamemo, da so bile nekatere reakcije neupravičene,” je na novinarski konferenci izjavil minister Joe Phaahla ter voditeljem, ki jih sicer ni poimensko izpostavil, očital iskanje “grešnega kozla” za težavo, ki je globalna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.