Slovenija za zdaj ne bo sodelovala v mehanizmu za premeščanje prosilcev za azil

Slovenija 10. Jun 202217:35 > 17:35 0 komentarjev
Begunci
PROFIMEDIA

Slovenija zaenkrat ne namerava sodelovati v prostovoljnem solidarnostnem mehanizmu za premeščanje prosilcev za azil. Po navedbah slovenskega notranjega ministrstva se mehanizmu neuradno pridružuje 12 držav članic EU.

Notranji ministri držav članic EU so danes obravnavali politično deklaracijo, ki predvideva vzpostavitev solidarnostnega mehanizma, v skladu s katerim bi države članice sprejemale prosilce za azil iz držav prvega vstopa ali pa bi jim namesto tega pomagale finančno ali z osebjem. Časovno bi bil omejen na eno leto, čemur bi sledil pregled rezultatov in temu primerne morebitne prilagoditve, so sporočili z MNZ.

Tej pobudi se je neuradno pridružilo 12 držav, Slovenije zaenkrat ni med njimi, so zapisali na slovenskem notranjem ministrstvu. Pozdravili so prostovoljno naravo mehanizma. “Slovenija podpira obvezno solidarnost, vendar meni, da mora biti ta dovolj fleksibilna, da država lahko pomaga na različne načine in v skladu s svojimi zmožnostmi. Bo pa vlada v prihodnje posebej ponovno naslovila vprašanje premestitev,” so še pojasnili.

Za Slovenijo je poleg tega pomembno, da mora biti druga podpora prizadetim državam enakovredna premestitvam. Pri tem so na ministrstvu izpostavili zlasti pomoč pri preprečevanju prihodov in vračanju prek svojih stikov s tretjimi državami, z napotitvami strokovnjakov, pomočjo v opremi, podporo agencij EU in na druge načine.

Slovenija sicer načelno podpira prizadevanja francoskega predsedstva pri postopnem pristopu glede pogajanj o paktu za azil in migracije. Dodali so, da je ves čas podpirala paket, ki bi vključeval tudi dogovor o predlogu uredb o preverjanju na meji in Eurodacu. Do obvezne solidarnosti pri premeščanju prosilcev za azil je bila sicer zadržana že prejšnja vlada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!