Slovenski in italijanski nadzor na mejah ostajata

Slovenija 30. Okt 202305:24 2 komentarja
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Mineva deset dni, odkar Italija na maji s Slovenija uvedla nazor, Slovenija pa nato na meji s Hrvaško in Madžarsko. Čeprav je bil nadzor najprej uveden za deset dni, ga tako Slovenija kot Italija podaljšujeta še za 20 dni. Mejne kontrole, ki večjih težav za zdaj še niso povzročile, nas bodo tako spremljale še vsaj do 19. novembra.

Pred desetimi dnevi je Slovenija uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. To se je zgodilo po tem, ko je Italija napovedala, da ga uvedla na meji s Slovenijo. Razlogi so bili v obeh državah enaki: grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Sprva je bilo predvideno, da bo ukrep trajal deset dni in se bo z današnjim dnem končal, vendar sta ga obe državi pričakovano podaljšali. Mejne kontrole nas bodo tako spremljale vsaj še naslednjih 20 dni oziroma najmanj do 19. novembra.

Seveda pa ne gre izključit možnosti novega podaljšanja, na kar so politiki tako v Sloveniji kot tudi v Italiji že namigovali. S slovenskega notranjega ministrstva so pred časom sporočili, da bodo najverjetneje predlagali še dodatno podaljšanje nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko za skupno obdobje dveh mesecev. Da bi lahko nadzor potekal celo zimo, pa so nakazali v Rimu.

Slovenski premier Robert Golob je sicer izrazil pričakovanje, da bo Italija mejne kontrole odpravila pred božičem, kar bi pomenilo, da bi enako lahko storila tudi Slovenija. O tem se bo 14. novembra v Rimu pogovarjal tudi z italijansko premierko Giorgio Meloni. Že v četrtek pa se bodo v Trstu na temo notranjih nadzorov sestali notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške.

Seznam mejnih prehodov, na katerih policija izvaja stalni nadzor, je objavljen v prispevku Zdaj je uradno: na teh mejnih prehodih bo policija izvajala stalni nadzor.

Medtem je hrvaški premier Andrej Plenković kritičen do slovenske uvedbe nadzora na meji s Hrvaško. V nedeljo je dejal: “Verjamem, da je to signal javnemu mnenju in državljanom, da so vlade bolj zaskrbljene zaradi varnosti. Toda ali bo taka poteza res preprečila teroristične napade ali porast ekstremizma? Mislim, da ne.”

Rešitev vidi v varovanje zunanjih meja EU uskladitvi vizumske politike Bosne in Hercegovine ter Srbije s politiko Bruslja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje