Slovenski škofje o Rupnikovih zlorabah: Žrtve nikoli niso krive

Slovenija 22. Dec 202215:48 10 komentarjev
Posnetek zaslona

Slovenski škofje pravijo, da je novica o zlorabah jezuita Marka Ivana Rupnika šokirala javnost in razumejo, da so številni ob tem prizadeti. Prosijo pa, da ob "tem tragičnem spoznanju" javnost ločuje med Rupnikovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovimi preostalim duhovno-umetniškim opusom.

Ob razkritjih zlorab in nasilja jezuita patra Marka Ivana Rupnika sta predsednik SŠK Andrej Saje in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore predstavila izjavo slovenskih škofov.

Pater Marko Ivan Rupnik naj bi v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani zlorabil devetih žensk pod njegovo duhovno oskrbo. Šlo naj bi za devet redovnic, s katerimi naj bi imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose.

Saje je uvodoma povedal, da so se ob pretresljivih odkritjih zlorab s strani patra Rupnika na seji takoj sestali slovenski škofje in zavzeli enotno stališče. Dejal je, da z veliko žalostjo in prizadetostjo spremljajo razkritje zlorab, ki so se dogajale daljše obdobje, o njih pa, da so izvedeli iz medijev. Škofje ob tem obsojajo vsa čustvena, spolna in duhovna dejanja, ki jih je Rupnik povzročal žrtvam.

Škofje so še enkrat poudarili, da žrtve nikoli niso krive. “Smo na strani žrtev. Izražamo jim veliko sočutje in jim bomo pomagali. Prav tako želimo pomagati širši skupnosti,” je dejal Saje.

Škofje obžalujejo, da so dejanja ostala prikrita tako dolgo

Škofje so izrazili tudi obžalovanje, da so dejanja ostala prikrita tako dolgo. “Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim,” so zapisali in dodali, da jim je tudi žal, da žrtve niso bile zares slišane.

“Vsaka zloraba je nedopustna, zavržna in vredna obsodbe. Ne glede na to, da so nekatera dejanja s cerkveno pravnega vidika že zastarale,” je povedal Saje.

Prav tako obžalujejo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete, ne le v primeru Rupnika, ampak tudi v vseh drugih primerih, ki so se zgodili v Sloveniji ali kjer koli drugje, so še zapisali škofje.

Pozivi žrtvam, da zlorabe prijavijo

Škofje so izrazili prošnjo, da javnost ob “tem tragičnem spoznanju” ločuje med Rupnikovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovimi preostalim duhovno-umetniškim opusom.

Pozvali so vse morebitne žrtve spolnih in drugih zlorab v cerkvi, da se obrnejo na javno objavljene naslove (npr. [email protected]), da bo mogoče čim bolj celostno priti do resnice in pravične razsodbe. “Samo s skupnimi močmi in s prekinitvijo molka, ki je zaveznik storilcev, lahko zaustavimo nepredstavljivo zlo,” so dodali.

Med drugim so škofje poudarili, da se zavzemajo za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja.

“Anna” poslala pismo tudi na ljubljansko škofijo

Italijanski mediji so nedavno razkrili, da naj bi domnevno zlorabljena redovnica “Anna”, zlorabe že pred časom opisala v pismu, ki naj bi bilo naslovljeno tudi na Stanislava Zoreta. Kot je dejal Zore, se na pismo ni odzval, ker je bilo to naslovljeno na kardinala, vsi ostali naslovniki pa so bili dodani v vednost.

“Ni bilo poslano izvorno na našo škofijo,” je dejal Zore. Dodal je, da je bilo očitno, da so najpomembnejše ustanove znotraj cerkve s tem seznanjene in so postopki stekli, kot ljubljanski škof pa da ni imel nobenih pristojnosti. Ob tem je bil Rupnik od leta 1991 tudi član jezuitov v Rimu.

SŠK podpira ukinitev zastaralnega roka

Saje je povedal, da je kljub zastaranju zadeva vredna obsodbe in preiskave, saj to očitno ni edini primer in lahko obstajajo tudi primeri, ki še niso zastarali. “Želimo, da se ugotovi, kaj je res in se ustrezno postopa.”

Saje je dodal, da mu v času, ko je bil med leti 1994 in 1997 tajnik pri nadškofu Alojziju Šuštarju, slednji ni dal ne z besedami ne znamenji dal vedeti, da bi se v skupnosti kaj zlega zgodilo. Očitno pa je za to vedel, čeprav o tem ne obstajajo nobeni zapisi, niti ni bilo nobenih prijav.

Saje je še dejal, da so bila tudi merila presojanja v cerkvi in družbi pred 30 leti veliko bolj nedorečena. “Verjetno je ukrepal na kakšen svoj način. Bi pa o tem najbrž več vedeli tisti, ki so bili pri tem udeleženi, jaz sem bil šele na začetku duhovniške poti,” je dejal Saje.

Kot je še dodal Saje, podpirajo tudi ukinitev zastaralnega roka v cerkvi. “Ti se nanašajo predvsem na mladoletne žrtve zlorab, torej žrtve, ki so bile zlorabljene v mladoletnosti. V primeru patra Rupnika pa gre očitno za odrasle zlorabljene osebe, torej gre za neko drugo kategorijo.”

V vsakem primeru pa Saje pričakujejo, da se zadeva preišče, storilca pa ustavi.

Povprečna starost žrtve, ko zmore spregovoriti o spolni zlorabi v mladoletni dobi, je 53 let.

“Praktično vse smo izvedeli iz medijev”

Poudaril je tudi, da jih jezuiti o tem, da so leta 2019 Rupnika izobčili, niso obvestili. “Praktično vse smo izvedeli iz medijev,” je dejal. Zore pa je zatrdil, da tudi v arhivu ljubljanske škofije ni nobene dokumentacije niti ni bilo nobene prijave.

Saje je sicer še povedal, da odziva Rupnika še niso prejeli niti z njim niso v stiku. Tudi podatkov o novih žrtvah Saje nima.

Tako Zore kot Saje sta poudarila, da med slovenskimi škofi ni razdorov ter da so kljub nekaterim različnim pogledom in mnenjem, povezani in enotni, na kar kaže tudi skupen nastop ob razkritih zlorabah patra Rupnika.

Pred tem so se na razkritja odzvali že slovenski jezuiti. “Stojimo na strani žrtev zlorab in si prizadevamo ustvariti kulturo varnosti in zavezanosti najvišjim standardom v našem poslanstvu,” so zapisali na spletni strani. Pozvali so tudi k prijavi zlorabe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje