Slovenski vojaki zapuščajo Afganistan

Slovenija 19. Maj 202122:03 > 23:11 0 komentarjev
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Slovenski vojaki se po informacijah N1 umikajo iz Afganistana, kjer so pod okriljem zveze Nato sodelovali v operaciji Odločna podpora. V tem trenutku se domov vrača še zadnji kontingent Slovenske vojske. Za Slovenijo se misija v Afganistanu s tem zaključuje.

Mednarodne sile so v Afganistanu prisotne od oktobra 2001, tja so se odpravile po terorističnih napadih v ZDA. V Afganistanu je trenutno okoli deset tisoč Natovih vojakov, med njimi tudi šest pripadnikov Slovenske vojske. Po informacijah N1 se ti pravkar vračajo v Slovenijo.

O umiku slovenskih vojakov iz Afganistana je na današnji seji odločala vlada. Sprejela je namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata skladno z dogovorjeno zavezniško časovnico oziroma najkasneje do konca avgusta.

V Afganistanu služilo 1.400 slovenskih vojakov

Slovenija se je operaciji v Afganistanu pridružila ob vstopu v zvezo Nato leta 2004. Do danes je v Afganistanu služilo okoli 1.400 slovenskih vojakov, največ jih je bilo v državi leta 2011 – 179.

V Afganistanu je življenje izgubilo okoli sto tisoč ljudi, od tega najmanj tretjina civilistov. Slovenska vojska je ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtnih žrtev.

Časovnica umika tujih vojakov iz Afganistana se je večkrat spreminjala, po zadnjem načrtu naj bi bil se ta začel 1. maja, zaključil pa 11. septembra. Številne sile so z umikom začele že pred 1. majem, a podrobnosti zaradi varnosti niso znane.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!