Sodni svet v pismu von der Leyen: Skrbi nas pomanjkanje zavesti o pravni državi

Slovenija 23. Jan 202413:37 2 komentarja
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Sodni svet je zaskrbljen nad pomanjkanjem zavedanja o pravni državi ter enakopravnosti in pomenu sodne veje oblasti pri zakonodajni in izvršilni veji, je sodni svet poudaril v novem pismu Evropski komisiji. Seznanil jo je s stanjem vladavine prava po tem, ko ustavna odločba o sodniških plačah ni bila izvršena.

Sodni svet je v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izpostavil, da vlada in državni zbor nista uresničila ustavne odločbe glede sodniških plač. Tega nista storila kljub temu, da jima je ustavno sodišče junija lani naložilo odpravo neustavnosti do 3. januarja.

Sodni svet je predsednico Evropske komisije še obvestil, da je Sodniško društvo zaradi neuresničitve ustavne odločbe organiziralo dvotedenski opozorilni protest, ki traja od 10. januarja. Izpostavil je, da so protest sodnikov med drugim podprli Odvetniška zbornica Slovenije in Notarska zbornica Slovenije.

“Sodni svet je zaskrbljen nad pomanjkanjem zavesti o pravni državi ter enakovrednosti in pomenu sodne veje oblasti pri zakonodajni in izvršilni veji oblasti,” je v pismu poudaril predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat.

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat
Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Izpostavil je, da vlada in državni zbor nespoštovanje kažeta z zavestnim ignoriranjem odločitve ustavnega sodišča glede sodniških plač in poročila Evropske komisije o pravni državi za leto 2023. Evropska komisija je v tem poročilu med drugim zapisala, da “raven plač sodnikov in državnih tožilcev, ki je od leta 2012 večinoma nespremenjena, vzbuja zaskrbljenost”.

Horvat je v pismu izpostavil še, da so 16. januarja na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače, s predlogom za določitev načina izvršitve junijske odločbe.

Sodni svet je sicer predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen z neuresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač seznanil že 28. decembra. Med drugim so takrat izpostavili, da šteje Sodni svet neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje