Janša: Snežič ni ne moj davčni svetovalec ne svetovalec vlade

Slovenija 15. Nov 202112:05 > 14:09 7 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović /BOBO

Premier Janez Janša je v državnem zboru dejal, da Rok Snežič ni ne njegov ne vladni davčni svetovalec. Na vprašanje o epidemiji je napovedal zaostrovanje ukrepov, če državljani aktualnih ne bodo spoštovali. Napovedal je tudi uskladitev pokojnin.

Z vprašanji premierju Janezu Janši se začenja 27. seja državnega zbora.

“Snežič ni ne moj davčni svetovalec ne davčni svetovalec vlade. To smo že velikokrat pojasnili, tudi s tega mesta,” je Janša odgovoril na vprašanja poslanca Levice Mateja T. Vatovca o koruptivnih potezah vlade. Vprašanje se je navezovalo na vprašanje o kadrovanju, pri katerem naj bi imel vlogo tudi Rok Snežič, ki naj bi bil povezan s predsednikom vlade.

“Glede mafijskega upravljanja države vam lahko veliko povem. V tej državi Udbo mafija oziroma vzporedni mehanizem obvladuje podsisteme brez volitev. Korupcijo ste lahko videli v dveh državnih bankah, kjer so v letih 2009 in 2010 oprali 1,7 milijarde ameriških dolarjev iranskega denarja, ki je bil namenjen za podporo terorizma. Pristojne institucije še do danes, ne samo da niso obsodile nikogar, ampak tudi obtožile še niso nikogar. Po mnenju strokovnjakov je bilo iz tega posla izplačanih za 300 milijonov dolarjev provizij. Tukaj iščite korupcijo,” je še odvrnil predsednik vlade poslancu Levice.

Vatovec je v obrazložitvi povedal, da imajo vsi ministri ob svojem imenu že kakšno afero. Spomnil je na kadrovanje v državnih podjetjih, poslih pri nabavi zaščitne opreme in respiratorjev. “Vlada deluje po mafijskih metodah in je prestreljena s korupcijo,” je po odgovoru premierja zaključil Vatovec.

Janša: Ne podpiram pozivov k izogibanju plačevanju davkov

Poslanec SAB Marko Bandelli je premierju zastavil vprašanje o njegovem stališču do plačevanja davkov, v katerem je izpostavil ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, in posnetkov, na katerih se je dogovarjal s poslovnežem Bojanom Petanom. “Kakšno sporočilo pošilja minister, ki pravi, da je plačevanje davkov glupo,” je zanimalo Bandellija.

“Ne podpiram pozivov k izogibanju plačevanju davkov. Seveda pa v tej zadevi, o kateri govorite, davki niso bili osnovni problem. Gospodarstvenik, ki mu je bilo to izrečeno, koliko vem, je davke plačeval. Je pa naredil v slovenskih financah za 100 milijonov evrov luknje, ki smo jo morali pokriti davkoplačevalci. Govorimo o Bojanu Petanu. Je še vedno ugledni gospodarstvenik. Proti njemu ne teče noben postopek,” je odgovoril Janša.

Poslanca Branka Simonoviča (Desus) je zanimalo, kako bo vlada zagotovila finančna sredstva za realizacijo izrednega usklajevanja pokojnin. Poslanci Desusa so maja vložili predlog zakona, s katerim želijo odpraviti posledice varčevalnih ukrepov. Predlagajo, da se vsem upokojencem v decembru uskladijo pokojnine v višini 3,5 odstotka.

“Kar je v naši moči, se bomo potrudili, da bo zakon pravočasno sprejet in bodo zagotovljena sredstva. V bistvu gre, kot pravite, da se krivica popravi. Izravnava ne sme narediti novih krivic,” je Simonoviču odgovoril premier.

O epidemiji: Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi

Premier je dobil vprašanje tudi poslanke iz njegove stranke SDS Anje Bah Žibert. Zanimalo jo je, kakšno je njegovo stališče do epidemioloških ukrepov, sprejetih po posvetu s stroko, in kakšne ukrepe še napoveduje.

“Kar zadeva dodatne ukrepe. Vlada vsak dan, na podlagi predlogov stroke, obravnava razmere in sprejema ukrepe. Zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi. Kako težki oziroma radikalni bodo, je odvisni od tega, kako se bodo spoštovali aktualni ukrepi. Na nekaterih področjih ukrepi delujejo,” ji je odvrnil Janša.

Na tokratni seji bo sicer DZ med drugim obravnaval predlog proračunov za leti 2022 in 2023, poslanke in poslance pa čakata še interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje