Stavka dostavljalcev: Delamo več kot 12 ur na dan, naše plače pa so nestabilne

Gospodarstvo 26. Maj 202312:27 > 14:44
stavka wolt
Sindikat dostavljalcev

Dostavljalci Wolta in Glova so za tri ure prekinili delo. Od podjetij zahtevajo, da pristopijo h kolektivnim pogajanjem, ki bi sistemsko uredila položaj delavcev. Če odgovora ne bo, bodo sindikalne aktivnosti stopnjevali.

Dostavljalci Glova in Wolta so danes prekinili delo. S stavko, ki se je začela ob 11. uri in končala ob 14. uri, zahtevajo, da podjetji Wolt in Glovo pristopita h kolektivnim pogajanjem.

Točnega podatka o številu stavkajočih v Sindikatu Mladi plus nimajo, zelo verjetno pa jih je bilo med 100 in 150, je za STA povedala Mojca Žerak iz sindikata. Kot je poudarila, so se dostavljavci tudi med današnjo stavko sami odločili, ali bodo v tem času prijavljeni v aplikacijo ali ne. Sindikat je v času stavke pridobil tudi več kot 20 novih članov iz vrst dostavljavcev, njihovo skupno število pa je preseglo 150, je dodala.

Že konec aprila so vodstvi podjetij pozvali h kolektivnim pogajanjem in sklenitvi kolektivne pogodbe, ki bi trajno in sistemsko uredila položaj dostavljalcev. “Odgovora vodstev Wolta in Glova sta jasno pokazala, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in da ne spoštujejo socialnega dialoga. Zato je 12. maja potekala prva opozorilna stavka, pri kateri je sodelovalo več kot 100 dostavljavcev,” so sporočili iz Sindikata dostavljalcev.

Dostavljalci opozarjajo, da so pogoji njihovega dela izredno slabi, plačilo za opravljeno delo pa vedno nižje. “V odnosu do Wolta in Glova so kljub t. i. ‘partnerskemu sodelovanju’ v podrejenem položaju, saj lahko podjetji enostransko spreminjata podpisane pogodbe in s tem enostransko vplivata na višino plačila za njihovo delo ter ostale pogoje dela,” so zapisali v sindikatu. Wolt in Glovo po njihovih navedbah z dostavljalci ne želita razpravljati o ključnih in perečih težavah, s katerimi se soočajo.

Zaradi tega so se dostavljavci začeli sindikalno organizirati in zahtevajo sklenitev podjetniških kolektivnih pogodb z obema podjetjema, saj želijo svoj položaj urediti sistemsko in trajno.

stavka wolt
Sindikat dostavljalcev

“Delo opravljamo tudi 12 ali več ur na dan, šest ali sedem dni v tednu, v vseh vremenskih razmerah, ob vikendih in praznikih. Naše plačilo je izredno nestabilno, z zadnjo spremembo plačilnega sistema pa so se naši prihodki za enako opravljeno delo zmanjšali med 20, nekaterim celo do 30 odstotkov,” je delovne razmere opisala dostavljalka Wolta. Sestanki s podjetjem so po njenih besedah popolnoma brezplodni. “Namesto, da bi se pogovarjali o res perečih težavah, kot je na primer višina plačila, so jih zanimali le potencialni kozmetični popravki, na primer komunikacija s podporno službo. Zato jih pozivamo, da pristopijo h kolektivnim pogajanjem,” je dodala.

Ministrstvo: Zakonskih zadržkov za sklenitev kolektivne pogodbe ni

Sindikat je zavrnil navedbe Wolta in Glova, da pravna podlaga za sklepanje kolektivnih pogodb ne obstaja. “Tega jim ne preprečuje nobena nacionalna ali evropska zakonodaja, ravno obratno. Kot smo navedli ob prvi opozorilni stavki dostavljavk in dostavljavcev, nacionalni in evropski pravni akti omogočajo kolektivna pogajanja in sklepanje kolektivnih dogovorov tudi za samozaposlene in, v Sloveniji, študente delavce. Temu pritrjuje tudi Evropska konfederacija sindikatov (ETUC),” so zapisali. Za mnenje so prosili tudi ministrstvo za delo, ki je pritrdilo temu, da zakonskih zadržkov za sklenitev kolektivne pogodbe ni.

“Če Wolt in Glovo še vedno ne bosta pristopila h kolektivnim pogajanjem, bomo ponovno primorani še dodatno stopnjevati sindikalne aktivnosti,” so napovedali v sindikatu.

Wolt: Stavkal le majhen del dostavljalcev, poslovanje je bilo nemoteno

Pri Woltu so v današnjem odzivu poudarili, da je stavkal le majhen del dostavljavcev, s katerimi sodelujejo, njihovo poslovanje pa je bilo tako kot ob prejšnji stavki nemoteno. “Zadovoljstvo dostavnih partnerjev je izjemnega pomena, zato bomo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah. Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s Sindikatom Mladi Plus,” so zapisali.

Pri Woltu so danes še enkrat poudarili, da so na zadnjem v vrsti sestankov s Sindikatom Mladi Plus pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpirajo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. “Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov. Vendar pa slovenska zakonodaja ne ureja področja sklepanja kolektivnih pogodb posameznikov, ki niso v delovnem razmerju,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.