Stranke o uvedbi nadzora na meji: “zvonjenje po toči” ali ukrepi “z zrnom soli”

Slovenija 18. Okt 202318:07 4 komentarji
Mejni prehod Obrežje, hrvaška meja, tihotapci
BOBO

Na napoved, da naj bi Slovenija po informacijah N1 po zgledu Italije uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, so se odzvali v strankah SDS, NSi in Levici. V SDS menijo, da z ukrepom "zvonimo po toči", v NSi so ga pozdravili in spomnili, da je bilo odstranjevanje ovir z meja napačen signal, v Levici pa menijo, da je tovrstne ukrepe treba sprejemati "z zrnom soli".

Neuradne informacije, da bo Slovenija po napovedi Italije o uvedbi nadzora na meji posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, odmevajo tudi v državnem zboru. V NSi menijo, da gre za pravo potezo, za SDS gre za “zvonjenje po toči”. V koaliciji so za zdaj s komentarji skopi, v Levici poudarjajo, da so do takšnih ukrepov zadržani.

Italija je namreč Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo. Kot smo poročali, naj bi Slovenija posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. O tem naj bi vlada odločala že v četrtek.

Janša: Slovenija problema ne želi obvladati

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je cenil, da so ob dogajanju v Izraelu in Palestini “očitno tudi največji skeptiki spoznali, da je vrag vzel šalo”. Korak v pravo smer bi sicer bil uvedba nadzora na notranjih mejah, preden se je za to korak odločila Italija, meni. Še pred tem pa bi vlada po njegovih besedah morala razmisliti o resni ponudbi pomoči Hrvaški pri nadzoru zunanje schengenske meje z Bosno in Hercegovino.

Obenem je spomnil, da so v SDS že na julijski seji sveta za nacionalno varnost predlagali tudi razpravo o povečanem številu nezakonitih prehodov meje. Za tem so predlagali še ločeno sejo na to temo, a sta bila oba predloga “arogantno zavrnjena”. “Temu je celo sledila izjava predsednika vlade, ki je dejal, da je edina rešitev za nezakonite migracije to, da jih pač naredimo zakonite. Je edini predsednik vlade ali predstavnik države članice Evropske unije s takšnim stališčem,” je dejal Janša.

Kot je še ocenil, je z odločitvijo Italije postalo jasno, da ima sosednja država dovolj “ignoriranja problema in zato po vzoru Avstrije uvajajo notranjo kontrolo na meji”. “Vsem okrog nas je jasno, da Slovenija tega problema ne samo, da ga ne obvlada, ne želi ga obvladati,” je prepričan prvak opozicije.

Situacija na slovenskih mejah pa bo po njegovem mnenju v prihodnjih mesecih enaka kot pred vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot je še poudaril, to ni Evropa prostega pretoka ljudi, kapitala in idej, kot si jo želi tudi Slovenija, temveč “pot v obratno smer, v tem konkretnem primeru žal predvsem po naši krivdi”.

Policisti na meji iščejo begunce
Slovenija je na meji s Hrvaško leta 2015 postavila ograjo, ki naj bi prebežnikom preprečevala prehod prek zelene meje. Letos poleti so začeli ograjo odstranjevati (Foto: Borut Živulović/BOBO)

NSi: Odstranjevanje ovir je bil napačen signal

V NSi medtem menijo, da je odločitev o uvedbi nadzora na mejah prava pot, a vprašanje, če je zadostna. Tudi v drugi opozicijski stranki so danes izpostavili, da so na omenjeno nevarnost opozarjali že pred meseci. “Povedali smo, da je odstranjevanje ovir napačen signal migrantom,” je poudaril poslanec NSi Janez Žakelj. Po njegovih besedah sicer posamično odzivanje držav znotraj schengenskega območja ni dobro, a dejstvo je, da je varnostna situacija takšna kot je, zunanje schengenske meja pa bi morala bolje varovati Hrvaška, je sklenil.

Tako v SDS kot NSi ob tem izpostavljajo še nevarnost, da bi bili med pribežniki z vojnih območij tudi pripadniki terorističnih skupin.

Levica: Ukrepe je treba sprejemati “z zrnom soli”

V koaliciji so medtem z odzivi na napovedani nadzor na notranjih mejah Slovenije skopi. V Gibanju Svoboda in SD tega za zdaj ne komentirajo, v najmanjši koalicijski partnerici Levici pa so do napovedanega ukrepa zadržani. “Vsakršen poseg, ko se tudi s prisotnostjo policije in vojske poseže v neki prostor, je resen poseg tudi v življenja ljudi ob meji,” je opozoril šef poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Takšne ukrepe je treba po njegovem mnenju namreč sprejemati “z zrnom soli”, saj so v preteklosti pripeljali tudi do postavljanja žičnate ograje na meji.

Kot je dejal, sicer lahko razumejo morebiten strah ljudi, a bi v takšnih situacijah po njegovem mnenju morali vztrajati pri določenih ustaljenih praksah. “Če govorimo o tem, da je situacija na Bližnjem vzhodu tista, ki grozi z novim begunskim valom, se moramo resno pogovarjati o tem, zakaj ljudje bežijo z domov, da prepotujejo na tisoče kilometrov, da gredo stran od bomb, ki padajo po bolnišnicah in domovih,” je izpostavil Vatovec. Kot je dodal, mora tudi Slovenija premisliti o resnih korakih političnega procesa, ki bo pripeljal do miru na Bližnjem vzhodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje