Tanja Fajon se “s težkim srcem” pripravlja na odstop. Bo ostala v vladi?

Slovenija 20. Mar 202409:13 > 14:19 14 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon na aprilskem kongresu, kjer bodo volili novo vodstvo stranke, ne bo več kandidirala za predsednico stranke. V pismu članom stranke je zapisala, da se na odstop s položaja pripravlja s težkim srcem in da je prišel čas za novo vodstvo SD.

Po aferi s sodno palačo, zaradi katere je morala oditi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, se Socialni demokrati pripravljajo na kongres stranke, na katerem bodo volili novo vodstvo. Dosedanja predsednica SD Tanja Fajon je v pismu članom danes poudarila, da se na aprilskem kongresu ne bo ponovno potegovala za mesto predsednice stranke.

“Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže zamisli, in da se z drznimi koraki lotimo izzivov, ki so pred nami. Danes je prvi pomladni dan, z nekaj simbolike verjamem, da je pomlad priložnost za nov začetek. Naj bo torej prvi pomladni dan tudi moje sporočilo optimizma, da zmoremo,” je zapisala.

Čeprav ne bo več kandidirala, je članom zagotovila, da njena zavezanost skupnim vrednotam ostaja neomajna. “Še naprej bom aktivno prispevala k delu naše stranke in po najboljših močeh podpirala naslednjo generacijo voditeljev, ki bo krepila socialno demokracijo.”

V pismu se jim je zahvalila za izkazano predanost, delo in pogum. “Nemalokrat smo premostili težka obdobja političnih turbulenc, se zoperstavili poskusom nasprotovanja, rušenja, in vendar smo vztrajno utirali pot ljudem v prihodnost napredka in razvoja.” Poudarila je, da se je kot predsednica zavzemala za politike, ki so zagotavljale prihodnost, na katero bodo prihajajoči rodovi ponosni, prav tako pa, da se je zavzemala za spoštovanje, zaupanje in sodelovanje.

Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Ob tem verjame, da je po aferi z nakupom sodne stavbe na Litijski, ki je stranko “močno prizadel” in je ne pušča v najboljši kondiciji, najhujše za njimi. “Seveda je stranka plačala visoko ceno, tudi jaz sem plačala visoko ceno,” je poudarila. Se pa na odstop pripravlja s težkim srcem. “To je bil eden največjih privilegijev v mojem življenju,” je ocenila svoje vodenje stranke.

Fajon je sicer ob prihodu na današnjo sejo vlade dejala, da je zadnje dni in tedne močno tehtala, kaj narediti. “Priznam, da smo imeli v mojem štiriletnem vodenju stranke veliko vzponov in padcev, političnih turbulenc, ampak sem tudi ponosna na naše dosežke, predvsem pa ostajam zvesta vrednotam in upam, da bodo tudi tisti, ki bodo prevzeli stranko, zvesti socialnodemokratskim vrednotam,” je dejala po poročanju STA.

Predsednica Socialnih demokratov je Tanja Fajon postala leta 2020, ko je tedaj še kot evroposlanka na mestu predsednika nasledila Dejana Židana. Za poslanko v Evropskem parlamentu je bila Fajon sicer izvoljena trikrat, zadnji mandat pa ji je zaradi izvolitve za poslanko v državnem zboru leta 2022 zaradi nezdružljivosti funkcij potekel. Tanja Fajon je tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve.

Fajon je prepričana, da kljub temu, da ne bo več predsednica stranke, njen ministrski položaj ni ogrožen. “To vse so špekulacije, te odločitve so odvisne od volje stranke, do zdaj se nismo pogovarjali, da bi kogarkoli menjali, tudi ni nobene potrebe po tem. Nič nenavadnega ni, če je predsednik stranke zunaj vlade, ne bo prvič. Mislim, da je to celo bolj pogumna poteza, da imamo tudi vodstvo stranke, ki se bo lahko ukvarjalo samo s stranko,” je še ocenila po poročanju STA. Nihče od treh kandidatov za novega predsednika SD namreč ni v vladi, zato se postavlja vprašanje, ali bo novoizvoljeni prvak druge največje koalicijske stranke po kongresu vendarle vstopil v vlado. Čeprav smo bili doslej že priče izjemam, je običajno, da so predsedniki vladnih strank tudi član ministrske ekipe.

Z današnjim dnem se je iztekel rok za oddajo soglasij h kandidaturam za vodstvene položaje v SD. Soglasje h kandidaturi za predsednika stranke so, kot smo poročali na N1, dali župan Ajdovščine Tadej Beočanin, Jani Prednik in Milan Brglez. Kot smo poročali, je bilo za predsednika stranke evidentiranih 22 kandidatov, za glavnega tajnika 42 in za štiri podpredsedniška mesta 56.

Fajon je danes izrazila zadovoljstvo, da se je več kandidatov podalo v boj za predseniško mesto. Slednje po njeni oceni kaže na to, da ima SD potencial in veliko ljudi, ki si želijo prevzeti odgovorne funkcije. Po njenih besedah sta jo sicer vodja poslancev Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin obvestila o svoji kandidaturi, medtem ko evropski poslanec Milan Brglez o tem z njo ni govoril.

Arčon: “Po mojih informacijah Tanja Fajon ostaja članica vlade”

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po današnji redni seji vlade dejal, da zaradi odstopa Fajon v vladi ne pričakujejo nobenih sprememb. “Po mojih informacijah Tanja Fajon ostaja članica vlade. Sicer so odločitve v domeni stranke,” je dejal Arčon in spomnil na menjavo vodstva v Levici, po kateri je nekdanji koordinator Luka Mesec še vseeno ostal podpredsednik vlade.

Arčon je prav tako zanikal, da bi bil vprašljiv njen ministrski položaj. “Počakajmo, da SD izvede kongres, da se postavi novo vodstvo in da prisluhnemo tudi njihovim morebitnim spremembam ali pa željam, da ostanemo v taki ekipi, kot smo bili do sedaj,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje