Tatarski biftek: kakšne nevarnosti predstavlja in kako se jim izogniti

Slovenija 17. Dec 202219:29 0 komentarjev
Tatarski biftek bakterije
PROFIMEDIA

Tatarski biftek je klasika med prazniki in praznovanji, zato je ob koncu leta zelo pogosto na prazničnem jedilniku. Redkokdo se priprave namaza iz surovega mesa loti sam in to raje prepusti lokalnim mesarjem ali ga kupi v trgovini. A biftek lahko vsebuje številne povzročitelje črevesnih okužb: kako se okužbam izogniti in kako ga shranjevati?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred časom v laboratorij poslala deset tatarskih biftkov, pet predpakiranih in pet delikatesnih. “Preverili smo hranilno vrednost, senzorične in mikrobiološke lastnosti, označbo in trajnostni vidik,” je za N1 povedala Nika Kremić iz ZPS.

Laboratorijska analiza je pokazala, da so bili le trije biftki mikrobiološko neoporečni. Dva izdelka sta namreč vsebovala bakterijo Escherichio coli, pri petih pa so zaznali vsebnost zdravju škodljive bakterije Listeria. “Resda je bila v trenutku vzorčenja vsebnost bakterij Escherichia coli in Listeria monocytogenes pod zakonsko določeno mejo, vendar že sama prisotnost bakterije in neprimerno ravnanje z živilom lahko povečata tveganje za razvoj bolezni, predvsem pri občutljivih skupinah,” je opozorila Kremić.

Listeria pri zdravih odraslih osebah povzroča obolenje, ki je podobno gripi. “Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov in simptomov je lahko od nekaj pa vse do 70 dni, zato obolela oseba težav večinoma ne poveže z zaužitimi živili,” so povedali na NIJZ. Simptomi so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, povišana telesna temperatura, driska, slabost in bruhanje. Listeriozo praviloma prebolimo v nekaj dneh, pri ranljivih skupinah pa je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje, so opozorili na NIJZ. “Poteka namreč kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih velika, tudi do 50-odstotna.”

tatarski biftek
PROFIMEDIA

Med najbolj ogrožene spadajo starostniki, kronični bolniki, imunsko oslabljene osebe in novorojenčki. V ranljivo skupino spadajo tudi nosečnice, saj je dovzetnost, da zbolijo za listeriozo v primerjavi z zdravimi odraslimi osebami, kar za 13- do 20-krat večja. “Nosečnice praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. Možne posledice okužbe so splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, paraliza, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic,” so še pojasnili.

Po podatkih NIJZ je število ljudi, ki zbolijo za listeriozo zaradi okužbe prek živil, majhno, je pa prav ta bolezen eden od vodilnih vzrokov za smrt v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. “V Sloveniji je bilo od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze, dejansko število obolelih pa je verjetno bistveno večje. Umrlo je 18 obolelih: tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let.”

V dveh izdelkih odkrili bakterijo E. coli

Laboratorijska analiza zveze potrošnikov je v dveh izdelkih odkrila bakterijo Escherichio coli oziroma E. coli. “Bolezen nastopi v osmih do 48 urah, lahko pa tudi deset dni po zaužitju okužene hrane, odvisno od podtipa bakterij. Znaki bolezni so napet trebuh, slabost, trebušni krči, bruhanje, driska (tudi krvava) in povišana telesna temperatura.”

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so dodali, da bolezen traja nekaj dni, okužba pa se pojavlja pri vseh starostnih skupinah, a je verjetnost, da bodo nastali zapleti, veliko večja pri otrocih in starostnikih. “Pri okužbi z nekaterimi zelo virulentnimi sevi E. coli so lahko zapleti nevarni, na primer hemolitično uremičen sindrom privede do odpovedi ledvic in slabokrvnosti, lahko tudi smrti.

Več primerov okužbe s salmonelo na vzhodu Slovenije

V času martinovanja se je na vzhodu države več ljudi okužilo s salmonelo, vsem je bilo skupno, da so uživali biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske. Izdelek je bil na prodaj v poslovalnicah Eurospina, Lidla in v maloprodaji Jožef Fingušt, s. p. Epidemiologinja Sanja Vuzem z NIJZ je takrat pojasnila, da so primere najprej zaznali v murskosoboški bolnišnici, v istem obdobju so o tem poročali še na Ravnah na Koroškem in v Celju, okuženi so prihajali tudi iz Ljubljane. Več v članku Potrjenih 19 okužb s salmonelo, med okuženimi tudi 5-letnik.

Kako se izogniti zapletom?

“Pri nakupu tatarskega biftka se morajo potrošniki zavedati, da sodi med tvegana živila”, so pojasnili na NIJZ, saj so sestavine toplotno neobdelane, kar pa pomeni tveganje za okužbe in zastrupitve. Svetujejo, naj potrošniki kupujejo pri registriranih dobaviteljih, ki varnost živil zagotavljajo na osnovi sistema HACCP. “Vedno je treba prebrati označbo oziroma deklaracijo na živilu. Preverimo rok uporabe, saj živilo s pretečenim rokom uporabe (‘porabiti do’) ne sme biti v prodaji. Preverimo tudi sestavo, saj je ta ključnega pomena za osebe, ki imajo alergijo na določene sestavine, in za tiste, ki jo lahko zaužijejo le v določenih količinah.”

V tatarskem biftku so lahko prisotni številni povzročitelji črevesnih okužb: salmonele, kampilobaktri, patogeni sevi E. coli, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, virusi in paraziti.

Poudarili so, da mora biti potrošnik pozoren tudi na to, da embalaža ni poškodovana. Če izdelek ni predpakiran, svetujejo, da pozornost posveti barvi in vonju. Tatarski biftek mora biti pri prodajalcu shranjen na ustrezni temperaturi, enako velja tudi, ko ga prinesemo domov in postavimo v hladilnik. Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije je dodala, da je primerna temperatura do 4 °C. “Če je v izdelku Listeria, to sicer ne bo preprečilo njenega razmnoževanja, a ga bo bistveno upočasnilo. Zaradi previdnosti izdelek kupite le takrat, ko ste prepričani, da ga boste zaužili še isti dan. Pazite, da izdelek ne pride v stik z drugimi živili.” Na NIJZ še svetujejo, da je gotova hrana shranjena v pokritih posodah na višjih policah kot surova živila, denimo tatarski biftek.

Tatarski biftek pomeni tveganje, tudi če ga pripravimo sami doma. Zato moramo poskrbeti za ustrezne sestavine, higieno rok, opreme in higiensko izvedbo vseh postopkov. “Oseba, ki pripravlja živilo, mora biti brez znakov bolezni, ki jih lahko prenese prek živil,” so pojasnili na NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!