Trije vodilni ljubljanski policisti prejeli opozorila pred odpovedjo

Slovenija 04. Avg 202111:59 > 15:41 4 komentarji
Rumeni jopiči na Prešernovem trgu
BOBO

Trije policisti, zaposleni na vodilnih mestih na ljubljanski policijski upravi, so prejeli opozorila pred odpovedjo. Ta so povezana tako z ravnanjem na tako imenovani alternativni proslavi kot tudi varovanjem parlamenta. "Gre za nezakonita opozorila, ki predstavljajo nevaren precedens," pravijo v sindikatu.

Trije policisti, zaposleni na Policijski upravi Ljubljana, so prejeli opozorila pred odpovedjo, so potrdili na policiji. Opozorila so povezana tako z ravnanjem policije na tako imenovani alternativni proslavi 25. junija na Prešernovem trgu kot tudi z varovanjem parlamenta in napadi na poslance, so sporočili s policije.

Kot poroča Dnevnik, so opozorilo pred odpovedjo dobili direktor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič, vodja sektorja uniformirane policije Dejan Čulk in vodja oddelka za javni red in mir Nemin Isić.

Že dopoldne smo poročali, da je predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš potrdil, da so se za zdaj na njih obrnili trije policisti, ki so prejeli opozorila pred odpovedjo. Gre za zaposlene na višjih položajih.

Vsebino opozoril bodo preučili v prihodnjih dneh, je dejal Mlekuš. Ocenil je, da gre za nezakonita opozorila, ki predstavljajo nevaren precedens. “Izvaja se velik pritisk na policijo. Vprašanje je, kdo si bo sploh še upal sprejemati odločitve,” je povedal. V sindikatu bodo pravno pomoč ponudili vsem policistom, ki so prejeli opozorila pred odpovedjo, ne glede na članstvo v sindikatu.

Na policiji pojasnjujejo, da “gre za postopke, ki so bili opravljeni enako, kot v vseh ostalih primerih v preteklosti”. Pojasnili so, da so letos do današnjega dneva izdali 24 opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Lani so izdali 34 tovrstnih opozoril, leto pred tem 48, leta 2018 pa 42 opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

“Zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in se povezujejo z nadzori in izvedenimi ukrepi, ki namigujejo na ‘politizacijo policije’, pa kategorično zavračamo,” so zapisali.

Nemec: Policisti opozorila prejeli, ker so obvarovali državljane pred provokacijami provladnih nacistov

Na vročitev opozoril je na Twitterju opozoril predsednik Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb in poslanec SD Matjaž Nemec. Sporočil je, da so vodilni na Policijski upravi Ljubljana prejeli opozorila pred odpovedjo, ker so “v skladu s pooblastili obvarovali državljane pred provokacijami provladnih nacistov(!) na množičnem zborovanju v Ljubljani”. Za N1 je Nemec povedal, da se je danes zgodilo to, kar so na novinarski konferenci stranke SD napovedali prejšnji teden.

Generalni direktor policije Anton Olaj mu je na Twitterju odgovoril, da je svoboda izražanja ustavna pravica vseh, tudi tistih, s katerimi se ne strinja. “In zakoni v Sloveniji veljajo za vse enako. Pozivanje na nekakšen upor znotraj policije pa je popolnoma neprimerno. Nasilje ne more biti rešitev, je problem,” je dodal.

Nemec mu je odgovoril, da so (policisti) ravnali tako, kot so vedno ravnali v preteklosti. Dodal je, da naj bi obrazložitev opozorila na to, da policisti niso preprečili tega, da bi odpeljali pripadnike rumenih jopičev. “Oba veva, da gre za čisto zlorabo položaja,” je dodal. Opozoril je, da vodilni na policiji v prihodnje ne bodo mogli varovati protestov, če ne bodo ravnali, kot bodo želeli premier Janez Janša, notranji minister Aleš Hojs in Olaj.

Nadzor pokazal, da je policija na protestu ravnala zakonito

Delo policistov, ki so varovali shod 25. junija na Prešernovem trgu in ko je policija odstranila skupino tako imenovanih rumenih jopičev, so preučili tudi v strokovnem nadzoru. Ta je pokazal, da je policija ravnala zakonito.

Kot so ugotovili, so pripadniki rumenih jopičev na Prešernov trg pristopili na “enoten in organiziran način”. Tam je že potekal neprijavljen shod Protestne ljudske skupščine. Policist posebne policijske enote je s tem seznanil vodstvo varovanja na Prešernovem trgu in prosil za navodila glede ukrepanja. Vodstvo varovanja je nato odredilo, naj “odstranijo rumene jopiče s Prešernovega spomenika”, je na začetku julija pojasnil Olaj. Več v spodnjem posnetku.

Policisti s shoda niso odstranili pripadnikov protestne ljudske skupščine. “Za tako razlikovanje v ukrepanju policija nima pravne podlage,” je dodal.

Marko Podlesnik iz sektorja za policijska pooblastila in preventivo je ob predstavitvi ugotovitev pojasnil, da je Policijski upravi Ljubljana “s svojimi ukrepi uspelo preprečiti hujše in množične kršitve javnega reda in miru”. Po njegovih besedah so bila pridržanja odrejena zakonito. “PU Ljubljana je naloge izvedla zakonito in v skladu z načelom sorazmernosti. Policisti so ukrepali na podlagi odločitve vodstva varovanja, sprejete pred pozivom govornika na javnem shodu,” je poudaril.

Namreč tik pred posredovanjem policije je govornik pozval k ukrepanju, a na policiji so poudarili, da je policija ukrepala 16 sekund pred pozivom govorca na shodu.

“Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi s časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka in pri izrekanju opozoril in ukazov ter glede snemanja policijskih postopkov. Nadzorna skupina je na podlagi ugotovitev predlagala izvedbo nekaterih aktivnosti, da v prihodnje ne bi bilo več tovrstnih nepravilnosti,” je pojasnil Podlesnik.

Ob predstavitvi izsledkov je Olaj še povedal: “Sledi ugotavljanje odgovornosti. Če bomo zasledili, da gre za kršitve na področju delovnopravnih norm, bomo ustrezno izvedli tovrstne ukrepe.”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob prihodu pripadnikov tako imenovanih rumenih jopičev na alternativno proslavo ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu na Twitterju zapisal: “Ne meči biserov med svinje.”

Strokovni nadzor: Pri varovanju poslancev ugotovili določene nepravilnosti

Policija je v strokovnem nadzoru po napadih na poslance ugotovila določene nepravilnosti pri delu policistov. Nekateri poslanci so namreč poročali o napadih pred poslopjem parlamenta, protestniki so nanje pljuvali, je dogajanje opisal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

V nadzoru so ugotovili, da Policijska uprava Ljubljana ob protestih, ki so potekali med 5. in 7. julijem v Ljubljani, ni v zadostni meri opravila svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. “Ni jim dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči,” so zapisali na Generalni policijski upravi.

V nadzoru so ugotovili še, da sektor uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja.

Policisti pred DZ
Žiga Živuloviè jr./BOO

Ugotavljajo še, da sektor uniformirane policije ni pripravil načrta varovanja, niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta. Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju, so zapisali. Ugotovili so še pomanjkljivo in premalo učinkovito komunikacijo med policijsko upravo ter Centrom za varovanje in zaščito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje