Tudi v Mozirju želijo preseliti del naselja, prebivalci temu niso naklonjeni

Slovenija 22. Avg 202314:53 14 komentarjev
Mozirje
N1 (Mozirje)

V Mozirju državi predlagajo, da odkupi nekatera zemljišča, na katerih stojijo hiše, ki jih je v začetku meseca poplavila narasla Savinja. Gre za podoben ukrep, kot so si ga zamislili v občini Braslovče, kjer nameravajo izseliti dve naselji s približno 150 hišami.

Župan občine Braslovče Tomaž Žohar je minuli konec tedna napovedal, da bo začela občina poleg nujnih sanacij na porečju reke Savinje iskati tudi trajne protipoplavne zaščite na območju, ki ga je v začetku avgusta opustošila narasla in deroča Savinja. Kot je dejal, razmišljajo o izselitvi dveh naselij s približno 150 hišami, tam pa bi zgradili suhe zadrževalnike, zaradi katerih bi se Savinja ob morebitnih poplavah nadzorovano razlivala.

Ideja braslovškega župana pa med občinami, ki so jih močno prizadele katastrofalne poplave, ni osamljena. O podobnem ukrepu razmišlja tudi župan Mozirja Ivan Suhoveršnik, ki je za N1 dejal, da bi v dolgoročnem protipoplavnem načrtu odstranili nekaj hiš iz zaselka Loke, ki je bil med poplavami eden najbolj prizadetih v občini.

“Imamo predlog, da bi država odkupila objekte in zemljišča, to območje bi nato postalo poplavno območje. Znano je namreč, da je to območje zaradi bližine reke Savinje podvrženo poplavam,” je pojasnil mozirski župan. Ob tem je dodal, da so tamkajšnji prebivalci od leta 1990 že večkrat imeli poplave, z njimi pa bi se morali, če bi ostali tam, spoprijemati tudi v prihodnje.

Kažejo se prve posledice obsežnih poplav
N1

Suhoveršnik je dodal, da bi občina prebivalcem pomagala pri iskanju stanovanj oziroma parcel za gradnjo hiš, nekaj parcel naj bi bilo v občini na voljo, vendar so te po njegovih ocenah zelo drage. Prebivalci zaselka Loke po naših neuradnih informacijah sicer niso najbolj naklonjeni županovi ideji o preselitvi na drugo lokacijo.

Župan Braslovč: Radikalna, a nujna in edina sprejemljiva rešitev

Po besedah župana Braslovč Tomaža Žoharja je ideja o izselitvi dveh naselij radikalna, a nujna in edina sprejemljiva rešitev, ki bo vplivala na varnost celotnega porečja reke Savinje. Izseljenim prebivalcem bi občina ponudila nadomestno lokacijo za gradnjo hiš, neuradno bi novo naselje zgradili v Rakovljah, v neposredni bližini Braslovč.

“Ni skrivnost, da želimo izseliti dve naselji na levem in desnem bregu Savinje na območju gmajn v kraju Letuš. Želimo rešitev, narediti vse, da se kaj takega, čemur smo bili priča ob zadnjih poplavah, ne zgodi nikoli več,” je minuli konec tedna za N1 dejal Žohar. Poudaril je tudi, da so bili prebivalci tega območja že večkrat izpostavljeni poplavam, zato bi bilo dobro, da se ukrep izselitve čim prej izvede.

Tamkajšnji prebivalci si želijo čimprejšnjih odgovorov pristojnih, načeloma pa naj bi bili številni naklonjeni županovi ideji. Če bo omenjeni ukrep sprejet, naj bi se preselitev prebivalcev zgodila v naslednjem letu in pol.

“Ta predlog je podala občina Braslovče. Strokovno je ta predlog primeren, da se ljudje, ki so v srednjem in velikem razredu poplavne nevarnosti, preselijo s tega območja. Tehnično je to malo bolj enostavno, sociološko in psihološko pa gre za precej zahteven projekt,” je v ponedeljek poudaril hidrolog Rok Fazarinc.

V nedavnem intervjuju za časopis Delo je hidrolog Fazarinc dejal, da ljudje na tem območju ne bi smeli živeti. Izpostavil je, da je bila napaka iz preteklosti, da je bila tukaj dovoljena gradnja, saj so bili tam nekoč vikendi, ki so jih legalizirali in so prerasli v hiše. Portal Necenzurirano je poročal, da naj bi bila za razbohotenje gradenj na poplavnih območjih kriva uredba o pogojih in omejitvah za izvajanje dejavnosti in posegov v prostor iz leta 2008, ki so jo pripravili na ministrstvu za okolje in prostor, ko je resor vodil Janez Podobnik, sprejela pa jo je prva vlada Janeza Janše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje