Ukrajinski predsednik Zelenski predlaga srečanje s poljsko vlado na skupni meji

Slovenija 21. Feb 202410:14 > 18:55 9 komentarjev
Herson, Ukrajina
Ukrajinski vojaki v Hersonu (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes predlagal srečanje na poljsko-ukrajinski meji glede ukrajinskega izvoza žita in blokade mejnih prehodov s strani poljskih kmetov. Ob tem je opozoril, da blokada prehodov koristi le Moskvi. Ukrajinska vojska je sicer danes zanikala torkove navedbe Kremlja o zavzetju vas Krinki v regiji Herson. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem zanikal poročanje ameriških medijev o domnevnih načrtih Moskve glede namestitve jedrskega orožja v vesolju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes predlagal srečanje med ukrajinsko in poljsko vlado na meji med državama. “Blokada mejnih prehodov na žalost povečuje nevarnost za dobavo orožja našim fantom na fronti,” je opozoril Zelenski in dodal, da je ukrajinski vladi naročil, naj se do sobote na obmejnem območju sestane s poljskimi kolegi. Tudi sam se je pripravljen udeležiti srečanja, poljskega premierja Donalda Tuska pa je pozval, naj se mu pridruži.

Poljski kmetje so v torek zaprli skoraj sto cest, ki vodijo do meje z Ukrajino, in več mejnih prehodov. Ob tem so na mejnem prehodu Medika–Šehini protestno odprli dva ukrajinska tovorna vagona in razsuli žito po železniških tirih.

Blokada mejnih prehodov je ponovno povečala napetosti med vzhodnoevropskima sosedama, ogorčenje pa je sprožil transparent enega od poljskih protestnikov, ki je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval, naj “Ukrajino spravi v red”. Varšava je v luči tega opozorila na morebitne ruske poskuse vplivanja na proteste, poljska policija pa je že sprožila preiskavo.

Na transparente, ki so poveličevali Putina, se je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ostro odzvalo tudi poljsko zunanje ministrstvo. “Menimo, da so protiukrajinska gesla na protestih kmetov poskus zunanjih skupin, ki so morda pod vplivom ruske obveščevalne službe, da bi prevzele njihovo gibanje,” so zapisali.

Poti na Poljsko so postale izvozna rešilna bilka za Ukrajino, predvsem za njen kmetijski sektor, potem ko je ruska invazija februarja 2022 otežila izvoz žita čez Črno morje. Toda povečanje uvoza iz Ukrajine je razjezilo poljske kmete in logistična podjetja, ki trdijo, da Ukrajinci predstavljajo nelojalno konkurenco.

Ukrajina zanika ruske navedbe: “Ta informacija ni resnična”

Ukrajinska vojska je danes zanikala ruske navedbe o zavzetju vasi Krinki, majhnega mostišča v regiji Herson na vzhodnem bregu reke Dneper, ki je sicer pod nadzorom ruskih sil. Kot je v izjavi sporočila vojska, njeni pripadniki ohranjajo svoje položaje na območju vasi. Ukrajina je bila medtem ponoči tarča novega vala ruskih napadov z droni.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v torek izjavil, da je ruska vojska zavzela omenjeno vas, kar pa je ukrajinska vojska danes zanikala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Uradno sporočamo, da ta informacija ni resnična,” je na družbenih omrežjih sporočilo poveljstvo ukrajinske vojske na južni fronti in poudarilo, da ukrajinski vojaki na območju ohranjajo svoje položaje. Dodalo je, da so ruske sile sicer izvedle napad na vas, a naj bi pri tem utrpele znatne izgube in se umaknile.

Ukrajinska vojska uničila 13 ruskih brezpilotnikov

Medtem je bila ponoči zopet na delu ukrajinska zračna obramba, ki je nad ozemljem Ukrajine uničila 13 brezpilotnih letalnikov tipa šahed in vodeno raketo, je na omrežju Telegram sporočila ukrajinska vojska.

Skupno so sicer ruske sile ponoči proti ciljem v Ukrajini izstrelile šest raket ter 19 dronov šahed, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Kot je pojasnila ukrajinska vojska, preostalih šest brezpilotnih letalnikov ni doseglo svojih ciljev.

Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Putin zanikal poročila o načrtih namestitve jedrskega orožja v vesolju

Ruski predsednik Vladimir Putin je zanikal poročanje ameriških medijev o domnevnih načrtih Moskve glede namestitve jedrskega orožja v vesolju. Na srečanju z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem je v torek zatrdil, da je bila Rusija vselej odločno proti namestitvi jedrskega orožja v vesolju. “Naše stališče je jasno in nedvoumno: vedno smo bili kategorično proti namestitvi jedrskega orožja v vesolju in smo tudi zdaj,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax na srečanju z obrambnim ministrom Šojgujem dejal ruski predsednik.

Več ameriških medijev, med njimi New York Times, Washington Post ter televizijski postaji ABC in Fox News, je prejšnji teden poročalo o ugotovitvah, ki se nanašajo na domnevne ruske načrte namestitve jedrskega orožja v vesolju, pri čemer so se sklicevali na ameriške obveščevalne podatke. Po teh poročilih naj bi Rusija poskušala razviti jedrsko orožje za uporabo proti satelitom v vesolju.

Putin je te navedbe odločno zavrnil. Rusija je po njegovih besedah vedno pozivala k spoštovanju obstoječih dogovorov na tem področju. Obrambni minister Šojgu pa je pojasnil, da Rusija nima jedrskih projektov v vesolju, in to vedo tudi ZDA, poročanje Interfax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

“Gre za zvijačo Bele hiše”

Moskva se je že prejšnji teden odzvala na opozorila, da naj bi Rusija razvijala jedrsko orožje za napade na cilje v vesolju, pri čemer jih je označila za zlonamerna in neutemeljena. Kot so sporočili v Kremlju, gre za zvijačo Bele hiše, ki skuša na ta način doseči sprejetje svežnja pomoči za Ukrajino v kongresu.

Poročanje medijev je sprožil predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu ameriškega kongresa Mike Turner, ki je zahteval umik oznake zaupno z dokumentov, ki naj bi govorili o resni grožnji nacionalni varnosti. Ameriški spletni portal Bloomberg pa je v torek sklicujoč neimenovane vire poročal, da so ZDA zaveznike opozorile, da bi lahko Rusija že letos namestila jedrsko orožje ali lažno bojno konico v vesolje. Jedrska konica v orbiti bi kršila pogodbo o vesolju iz leta 1967, katere podpisnica je Rusija, navaja portal.

Rusija se sicer dokaj uspešno izogiba ekonomskim sankcijam, pri tem pa pomembno vlogo igrajo nekdanje sovjetske republike, Kitajska in Turčija, ugotavlja danes objavljena študija inštitutov Ifo in Econpol. Študija opozarja, da se je uvoz izdelkov, pomembnih za rusko gospodarstvo in vojaško industrijo, iz omenjenih držav v zadnjih letih znatno povečal. “Eden od razlogov za še vedno velik obseg izvoza v Rusijo je, da sankcije veljajo le za 32 odstotkov vseh izdelkov izvoženih iz EU,” je že januarja dejala namestnica direktorja centra za mednarodno ekonomijo na inštitutu Ifo Feodora Teti. Ob tem je poudarila, da je nekatero sankcionirano blago iz EU v Rusijo mogoče dobaviti posredno prek tretjih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje