Upravna enota bo prepovedala shode pred RTV

Slovenija 06. Sep 202113:53 > 18:06 0 komentarjev
Zanikovalci koronavirusa na RTV
Borut Živulović/BOBO

Protestnikom, ki zanikajo obstoj virusa, bodo po petkovem nasilnem vdoru v televizijski studio odvzeli dovoljenje za javno zbiranje pred stavbo RTV Slovenija. Njen generalni direktor pa je napovedal dodatno varovanje.

Po petkovem nasilnem vdoru protestnikov v studio nacionalne televizije je policija pristojni ljubljanski upravni enoti predlagala, naj nadaljevanje shoda prepove. Policija je predlog za prepoved shoda “ustrezno utemeljila,” so zapisali na upravni enoti. “Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti prepovedala shod.” Prepoved bo po napovedih vročena organizatorju v torek in ko bo vročena, bo stopila v veljavo.

Kot je za 24ur povedal načelnik upravne enote Bojan Babič, je policija razloge za prepoved utemeljila na štirih straneh.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v izjavi za nacionalno televizijo povedal, da mu je načelnik ljubljanske upravne enote zagotovil, da bo odločba, ki je dovoljevala shod, odpravljena še danes. Zoper vse vpletene protestnike so vložili tudi kazenske ovadbe, je še povedal Grah Whatmough. Napovedal je tudi okrepljeno varovanje ter sestanek z ljubljanskim županom. Pločnik pred nacionalno televizijo, na katerem so protestirali zanikovalci virusa, je namreč v lasti občine. Vodstvo RTV se bo z županom pogovorilo o možnosti odkupa zemljišča, na katerem bi nato lahko postavili varnostno ograjo, je generalni direktor danes povedal na sestanku z zaposlenimi na RTV Slovenija.

Okrepili bodo varnost

Z RTVS so ob tem sporočili, da so sprejeli tudi dolgoročne načrte za krepitev varnosti. “Zaradi zastarelega varnostnega sistema, ki ne sledi novim okoliščinam, bo v sodelovanju s svetom delavcev sprejet nov varnostni protokol na RTVS, ki bo zaposlenim omogočal večjo varnost,” so sporočili. Napovedali so, da bodo za goste in obiskovalce po novem veljali strožji pogoji za vstop in gibanje po prostorih.

Potem ko so protestniki v petek na silo vstopili v stavbo RTV Slovenija, je posredovala policija in protestnike odstranila iz prostorov. “Policisti so pri tem ugotovili 44 kršitev javnega reda in miru, 18 kršitev zakona o zasebnem varovanju, 26 kršitev zakona o javnih zbiranjih ter dve kršitvi zakona o osebni izkaznici. Policisti so zasegli zvočne naprave z namenom zagotovitve javnega reda in miru,” so zapisali na policiji.

Protestniki, ki zanikajo obstoj koronavirusa, so se pod vodstvom Ladislava Trohe pred stavbo nacionalne televizije zbirali več mesecev. Protestni shod pod imenom ‘Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV Slovenije’ je bil prijavljen za vsak dan do konca letošnjega leta. Na takem shodu je red dolžan zagotavljati organizator, v skladu s prijavo shoda naj bi v ta namen zagotovil 12 rediteljev. To delo so opravljali kar protestniki sami, le da so tisti, ki so bili v vlogi ‘rediteljev’, nosili rumene odsevne jopiče.

Prvič odločali že julija

Policisti postaje Ljubljana Center so prepoved tega protesta prvič predlagali že konec julija. O dovoljenju ali prepovedi odloča pristojna upravna enota. Policisti so takrat kot razloge za prepoved navedli “pretekle kršitve, nedefiniran kraj shoda in pomanjkljive podatke o zagotavljanju varnosti”.

Upravna enota Ljubljana je takrat sklicala ustno obravnavo, nato pa postopek za prepoved shoda ustavila, ker “pogoji za prepoved javnega shoda niso bili izpolnjeni”. Vlogo so vrnili policistom, ti pa so bili skladno z zakonom dolžni zagotoviti, da shod ne bo moten oziroma oviran.

Od petka se protestniki pred RTV ne zbirajo več.

RTVS se je v sporočilu za javnost zahvalila vsem, ki so javno izrekli podporo RTVS in avtonomnemu, svobodnemu delovanju slovenskih medijev. So pa izrazili obžalovanje, da so nekateri po mnenju RTVS nesprejemljiv in zavržen dogodek izkoristili za namigovanje na družbenih omrežjih, da so za incident odgovorni novinarji ali drugi zaposleni. Tovrstne namige na RTVS ostro obsojajo in zagotavljajo, da njihovi novinarji delajo neodvisno, strokovno in verodostojno. “Petkov incident je pokazal, kako hitro se lahko besede sprevržejo v dejanja in moralna odgovornost tistih, ki objavljajo tovrstne zapise, je velika,” so še sporočili z RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!