Urška Klakočar Zupančič ni podprla Golobovega predloga za razrešitev ministrice

Slovenija 13. Okt 202319:26 6 komentarjev

Za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko je glasovalo 49 poslancev. Med njimi pa ni bilo predsednice državnega zbora in podpredsednice vladajoče stranke Gibanje Svoboda Urške Klakočar Zupančič. Kako je obrazložila svojo odločitev, da se bo glasovanja vzdržala?

Dvomov, da bo državni zbor na današnji seji razrešil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko, ni bilo. Se je pa pojavljajo vprašanje, ali bodo za predlog premierja Roberta Goloba glasovali vsi poslanci Gibanja Svoboda.

Kot smo poročali, je bilo namreč mogoče v največji vladni stranki slišati nekaj pomislekov o potrebnosti odhoda kmetijske ministrice in ocene, da so Golobovemu predlogu za razrešitev Šinko v precejšnji meri botrovale osebne povezave. V nasprotovanju predlogu razrešitve bi bilo po besedah naših virov mogoče prepoznati tudi nezadovoljstvo nekaterih poslancev z Golobovim vodenjem vlade.

Kot možno “upornico” so naši sogovorniki največkrat omenili predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Ta je na vprašanje N1, kako bo glasovala, včeraj odgovorila: “Glasovala bom, tako kot vedno, po svoji vesti.” Danes je bila prisotna na seji, a se je glasovanja o razrešitvi kmetijske ministrice vzdržala.

“V naši državi imamo čuden sistem, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor,” je ob obrazložitvi svojega glasu dejala Klakočar Zupančič in dodala, da je podobno čuden tudi sistem izvolitve sodnikov, ki jih prav tako potrjujejo poslanci. “Sama menim, da na ta način oblasti niso ločene na tri veje, kot bi morale biti,” je poudarila.

“Težko se izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven. Vem samo eno. Ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar se tiče kabineta predsednice državnega zbora, sodelovala odlično,” je dejala predsednica parlamenta. Dodala je, da je bila Šinko kot edina ministrica ves čas prisotna na posvetu za boljšo prihodnost živali. “Tako da, spoštovana ministrica, jaz vas spoštujem, vam želim vse dobro. Mislim, da je skrajni čas, da nekaj naredimo in spremenimo ustavo v tem delu. Naj bo premier tisti, ki bo imenoval in razreševal ministre,” je še poudarila Klakočar Zupančič in povedala, da ne bo glasovala o razrešitvi ministrice Šinko.

Poleg nje se je glasovanja vzdržala še ena poslanke koalicije, Tatjana Greif iz Levice.

Klakočar Zupančič danes ni glasovala niti o novi ministrici za zdravje, a so nam v Gibanju Svoboda povedali, da je na glasovanje zamudila in se je v sporočilu poslancem za to tudi opravičila.

Oči so bile ob glasovanju o kmetijski ministrici uprte tudi v poslanca Svobode Dejana Süča, ki je bil do nastopa poslanske funkcije pred tremi tedni vodja kabineta kmetijske ministrice Šinko. Ob odhodu s tega mesta je na družbenem omrežju Facebook zapisal: “V največjo čast in zadovoljstvo mi je bilo sodelovati z ministrico Ireno Šinko, za katero lahko iskreno povem le, da takšne profesionalke v svojem življenju še nisem imel priložnost pobližje spoznati. Prepričan sem, da smo lahko Prekmurci hvaležni, da nas v Ljubljani zastopa ministrica, kot je gospa Šinko.”

Süč se je očitno podredil stališču poslanske skupine in glasoval za razrešitev svoje bivše nadrejene.

V dvomih tudi Mojca Šetinc Pašek

Tik pred glasovanjem se je oglasila poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki je včasih, tako kot Urška Klakočar Zupančič, kritična do ravnanja vlade in njenega predsednika.

Dejala je, da so jo v zadnjih dneh klicali številni novinarji in jo spraševali, kako bo glasovala. Povedala jim je, da še ne ve in da se bo odločila po razpravi. “Današnja razprava me vodi k temu, da me razlogi za razrešitev ministrice niso posebej prepričali,” je v obrazložitvi glasu poudarila Šetinc Pašek. “Z ministrico sem sama sodelovala zgledno. Lahko rečem, da smo tako z njo sodelovali vsi v državnem zboru. Zdi se mi, da je bil odnos kmetijske ministrice do poslancev profesionalen,” je dejala Šetinc Pašek in dodala, da je Šinko delo na ministrstvu zastavila strokovno ter se “skušala izogniti temu, da bi podlegla pritiskom raznoraznih lobijev, nsja bodo to kmetijske zbornice in združenja ali pa aktivistične ljubiteljske združbe in skupine”.

Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

Vendar pa je Šetinc Pašek glasovala za razrešitev Šinko. Kot razlog je navedla, da delo ministrske ekipe koordinira predsednik vlade in mora biti zato z ministri v dobrih odnosih. “Zaupanja med premierjem in ministrico Šinko ni, kar pomeni, da bo delo slabo,” je zaključila Šetinc Pašek.

Izjavi predsednice DZ in poslanke Šetinc Pašek si oglejte v videu na vrhu članka.

V razpravi so sicer poslanci opozicije podvomili o razlogih, ki jih je za razrešitev navedel premier Golob in so povezani z upravo za varno hrano in pesticidi. Debata v parlamentu je tekla tudi o odstrelu nutrij in medvedov ter zakulisnih vplivih na pripravo zakona o zaščiti živali, več o razpravi lahko preberete v tem članku.

Za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko je glasovalo 49 poslancev, proti pa zgolj poslanka SDS Karmen Furman. Kot so nam povedali v največji opozicijski stranki, se je pri glasovanju zmotila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje